Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ανατροπή της ανατροπής

από ΤΑ ΝΕΑ
Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, µαζί µε αυτή της Πελοποννήσου, αποτελούν διαχρονικά τις δύο καλύτερες περιοχές για τη Ν.Δ., είναι άλλωστε οι µόνες όπου ακόµη και τον περασµένο Οκτώβριο το ποσοστό της ξεπέρασε το 40%.
Αποτελεί εποµένως ιστορική ανατροπή το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε στις περσινές εκλογές να αναδειχτεί πρώτο κόµµα, έστω και µε µικρή διαφορά από τη Ν.Δ., κάτι που δεν είχε συµβεί ούτε το 1981 ούτε το 1993. Η επιρροή του ΠΑΣΟΚ εµφανίστηκε σχετικώς ισόρροπα κατανεµηµένη, µεταξύ 44% και 47% (καί αναδείχτηκε πρώτο κόµµα) στους τρεις από τους τέσσερις νοµούς της Δυτικής Μακεδονίας _ την Κοζάνη, τα Γρεβενά αλλά ακόµη και στη Φλώρινα (κάτι που συνέβη για πρώτη φορά).
Ετσι µόνον ο Νοµός Καστοριάς, µε το υψηλότερο πανελλαδικά ποσοστό για τη Ν.Δ. (50,1%) και το χαµηλότερο για το ΠΑΣΟΚ (34,5%), απέµεινε για να θυµίζει την πολιτική κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης στην περιοχή. Μια κυριαρχία που είχε επαναβεβαιωθεί στις νοµαρχιακές εκλογές του 2006 όταν η Ν.Δ. επικράτησε και στους τέσσερις νοµούς της Δυτικής Μακεδονίας. Ανατρέποντας µε αυτόν τον τρόπο µια αυτοδιοικητική παράδοση που είχε σταδιακά διαµορφώσει το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Κοζάνη και τα Γρεβενά, όπου µέσα από ευρύτερα σχήµατα συνεργασίας διατηρούσε τον έλεγχο των δύο αυτών νοµαρχιών από το 1994.

Την ανατροπή της ανατροπής που πέτυχε πέρυσι το ΠΑΣΟΚ έχει σήµερα ως στόχο η Ν.Δ., εκκινώντας από τη συµπαγή εκλογική βάση που διατήρησε ακόµη και στη δυσµενέστερη γι’ αυτήν συγκυρία. Θα πρέπει όµως πιθανότατα να περιµένει τον β’ γύρο για να καταγράψει τη νίκη της, αφού τα τελευταία τριάντα χρόνια η Ν.Δ. µόνο σε περιόδους εξαιρετικής ανόδου (1989-1990 και 2004) κατόρθωσε να συγκεντρώσει, οριακά, την απόλυτη πλειοψηφία (50,3% το 2004). Αλλωστε και ο ΛΑΟΣ, παρά τα µέχρι τώρα πενιχρά του αποτελέσµατα (µε σχετική εξαίρεση το 6,2% στις περσινές ευρωεκλογές), έχει ως στόχο να αποσπάσει ένα τµήµα από το συντηρητικό εκλογικό σώµα της περιοχής. Γι’ αυτό και η Δυτική Μακεδονία είναι η µοναδική µικρού µεγέθους περιφέρεια όπου παρουσιάζει δικό του (µέλος του κόµµατος) υποψήφιο, τον πρώην νοµάρχη Φλώρινας της Ν.Δ. (την περίοδο 1998-2002) και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ το 2009.

Η ΝΕΑ φρουρά αντιπαλεύεται την παλαιά στην αναµέτρηση της Δυτικής Μακεδονίας, όπου τα δύο µεγάλα κόµµατα κάνουν διαφορετικής φιλοσοφίας επιλογές.

Στους παλαιούς συγκαταλέγεται ο νοµαρχιακός σύµβουλος ήδη από το 1998 και σηµερινός νοµάρχης Κοζάνης (κέρδισε µε διαφορά λιγότερων από 700 ψήφους), Γιώργος Δακής, που έλαβε την επίσηµη στήριξη της Ν.Δ.

Μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις του επί σειρά ετών δηµάρχου Κοζάνης και νυν βουλευτή, Πάρι Κουκουλόπουλου και άλλων κεντρικών στελεχών του κόµµατος, το ΠΑΣΟΚ κατέληξε στη νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Παπαϊορδάνη, νοµαρχιακού συµβούλου από το 2006, επικεφαλής επιχείρησης αγροτικών προϊόντων του Βοΐου Κοζάνης, εδώ και δύο χρόνια µέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχει επίσης διατελέσει και υπεύθυνος του Τοµέα Αγροτικής Ανάπτυξης του κόµµατος.

Αλλαγή φρουράς επέλεξε και το ΚΚΕ που κατέρχεται µε τον Αντώνη Τσάκωνα, οικονοµολόγο και πρώην διοικητή του νοσοκοµείου Φλώρινας. Ο γραµµατέας της Νοµαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Κοζάνης Αντώνης Κύρικας είναι ο υποψήφιος του κόµµατος, µε τη στήριξη και των Οικολόγων Πράσινων. Με τη στήριξη του ΛΑΟΣ κατεβαίνει στην περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής τον περασµένο Ιούνιο, Παύλος Αλτίνης, πρώην νοµάρχης Φλώρινας και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές την δεκαετία του 1990. Το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ Σπύρος Κωνσταντινίδης στελεχώνει το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


Η Ν.Δ. ΘΕΛΕΙ
να ανατρέψει το αποτέλεσµα των εκλογών του 2009 όταν το ΠΑΣΟΚ νίκησε µε µικρή διαφορά
















Τα µυστικά των δήµων


ΓΡΕΒΕΝΑ
Μάχη για τρεις θα δοθεί στο δήµο Γρεβενών. Η Ν.Δ. δεν έδωσε επίσηµη στήριξη, αλλά από το χώρο της κατέρχεται ο σηµερινός νοµάρχης Γρεβενών, Δηµοσθένης Κουπτσίδης , που είχε λάβει το 2006 το χρίσµα και είχε υποστηριχθεί και από το ΛΑΟΣ. Το µέλος της Νοµαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Δηµήτρη Ζήση, επέλεξε  το κυβερνών κόµµα σε αυτές τις εκλογές, ενώ το ΚΚΕ στράφηκε στην εκπαιδευτικό Παναγιώτα Ντάγκα  

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Σε αυτό το δήµο το ΠΑΣΟΚ δεν ανακοίνωσε καµία επίσηµη υποψηφιότητα, παρ’ ότι κατεβαίνει εκ νέου ο υποψήφιος του κόµµατος το 2006 για το δήµο Καστοριάς, Κώστας Κοντόπουλος Στο πρόσωπο του νυν νοµάρχη Καστοριάς Κώστα Λιαντσή κατέληξε η Ν.Δ., αλλά θα έχει απέναντί του την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην γαλάζιου αντιδηµάρχου, Μανώλη Χατζησυµεωνίδη. Το ΚΚΕ επέλεξε τον µηχανικό αυτοκινήτων Λεωνίδα Ζέγα 

 ΚΟΖΑΝΗ
Διασπασµένες είναι οι δυνάµεις της Ν.Δ. στην Κοζάνη, όπου το δήµο διεκδικεί για άλλη µία φορά η συµβολαιογράφος Αννα Νανοπούλου η οποία όπως και στις δύο τελευταίες αναµετρήσεις έχει τη στήριξη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Από τους κόλπους του κόµµατος προέρχεται, όµως, και ο µαθηµατικός Κώστας Πουτακίδης. Την παράδοση του  Πάρι Κουκουλόπουλου, που είχε εκλεγεί επί 6 συνεχόµενες θητείες, επιχειρεί να συνεχίσει ο νυν δήµαρχος Λάζαρος Μαλούτας , που ανέλαβε το δήµο όταν ο κ. Κουκουλόπουλος εξελέγη βουλευτής το 2009. Ο κ. Μαλούτας υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη Δηµοκρατική Αριστερά. Με τον υποψήφιο νοµάρχη του 2002 και του 2006, Γιάννη Μητσιάκο , δίνει τη µάχη του δήµου το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι επέλεξαν την υποψηφιότητα του Λευτέρη Ιωαννίδη.  


ΦΛΩΡΙΝΑ
Στην υποψήφια δήµαρχο το 2006 και υποψήφια βουλευτή το 2009, Ολγα Μούσιου- Μυλωνά , κατέληξε και σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, ενώ από το χώρο του κυβερνώντος κόµµατος προέρχεται και ο ανεξάρτητος υποψήφιος για το δήµο Αιµίλιος Ασπρίδης , σήµερα δήµαρχος Περάσµατος (Βίτσι) και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, στενός συνεργάτης του Γ. Λιάνη.Με τον σηµερινό νοµάρχη Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλο , κατεβαίνει η Ν.Δ., ενώ το ΚΚΕ επιβεβαίωσε την εµπιστοσύνη του στον υποψήφιο νοµάρχη του 2006, τον δικηγόρο Βασίλη Καραντζίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας