Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΙΜΣΚ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου σεμιναρίου θεολόγων στο Βελβεντό


 
 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
 Την  Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου θαολόγων εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε  στο Βελβεντό  Κοζάνης  από την Παρασκευή  22 Οκτωβρίου 2010.
Το   σεμινάριο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, διοργάνωσαν το περιοδικό ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟΝ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και η  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος  στα πλαίσια μιας συνεργασίας των δύο Μητροπόλεων σε θέματα  σύγχρονου  προβληματισμού.                                                                                       
Το  σεμινάριο με θέμα ΄΄Μπροστά στο  σύγχρονο αίτημα της θρησκευτικής μόρφωσης των μαθητών: διευρύνουμε τις διδακτικές προοπτικές΄΄ είχε ως στόχους:                                                                                                                                                                     
. Την καλλιέργεια διερευνητικών-διαγνωστικών και διδακτικών δεξιοτήτων των θεολόγων εκπαιδευτικών.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               .  Την αναγνώριση των σύγχρονων απαιτήσεων προς το μάθημα των θρησκευτικών και των αναγκαίων διδακτικών τροποποιήσεων.
.  Τη δημιουργία μιας ομάδας θεολόγων που θα μπορεί να συνεργάζεται για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς.
 Οι θεματικές ενότητες στις οποίες κινήθηκε το πρόγραμμα ήταν:                                                                                 α. Διδάσκοντας θρησκευτικά σε ομάδες μαθητών (ομαδοσυνεργατική διδασκαλία).
 β. Η δυναμική της βιωματικής μάθησης για το μάθημα των θρησκευτικών.
 γ. Προσεγγίζοντας θέματα του μαθήματος των θρησκευτικών με όχημα τις                                                                                                                                                                                                                                                                                              εικαστικές  τέχνες.
δ. Αναγνωρίζοντας τα σύγχρονα αιτήματα προς το μάθημα των θρησκευτικών, διερευνώντας  τις σύγχρονες απαντήσεις που μπορεί να δώσει το μάθημα των θρησκευτικών.
Το  πρόγραμμα λειτούργησε ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα: την ενημέρωση, την καλλιέργεια  ικανοτήτων –δεξιοτήτων  και τη βελτίωση στάσεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών των εκπαιδευτικών.
Για  την υλοποίηση του προγράμματος επιλέχθηκαν  μέθοδοι όπως: εισηγήσεις, παρουσιάσεις (και με χρήση νέων τεχνολογιών), εργαστήρια, εργασία σε ομάδες, συμμετοχική και συνεργατική διερεύνηση, συζητήσεις, κ.ά.                                                                                      
Στο σεμινάριο συμμετείχαν είκοσι εκπαιδευτικοί θεολόγοι απ’ όλη την Ελλάδα.

 Επιμορφωτές ήταν.
-Βάσω Γώγου, Θεολόγος-Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός Πολιτισμικής και Αισθητικής Αγωγής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας.
-Πηγή Καζλάρη, επιτ. Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων, Συγγραφέας σχολικών  εγχειριδίων.
-Απόστολος Μπάρλος, Master Θεολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, Συγγραφέας σχολικών  εγχειριδίων.    
Ευχαριστούμε πολύ όλους, όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση και την επιτυχία του προγράμματος.                                                                                                                                                            
Το Δήμο Βελβεντού για την ευγενική κι απλόχερη χορηγία του.                                                                            
–Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού, το οποίο φιλοξένησε το σεμινάριο στις εγκαταστάσεις του και διέθεσε το τεχνολογικό υλικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του.                                                                                                                                                                                                                                            
–Τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού π. Δημήτριο Τσιανάκα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, για την παραχώρηση της αίθουσας του ναού και τη συνεχή και πατρική φροντίδα. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους φίλους Βελβεντινούς οι οποίοι, με τον τρόπο του ο καθένας, πρόσφεραν τη γνωστή βελβεντινή φιλοξενία στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
Τέλος ευχαριστούμε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Παύλο, με την ευλογία και την βοήθεια  του οποίου πραγματοποιήθηκε το επιφορφωτικό αυτό σεμινάριο.

Η Συντακτική Επιτροπή του ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας