Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Έξι κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας σ’ ένα Νομοσχέδιο»

Βασικά σημεία από την ομιλία του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για το Υπερταμείο:

 Στην επετειακή συνεδρίαση της Βουλήςγια την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,ο Πρωθυπουργός διάβασε το οπισθόφυλλο από την «Παράδοξη Χώρα» του Τάκη Παππά, όπου αναφέρεται ότι στα τελευταία 50 χρόνια το μέσο εισόδημα στην Ιρλανδία βελτιώθηκε 3,4 φορές, στην Πορτογαλία 2,3 και στην Ελλάδα 1,2. Τα δεδομένα για χώρες που πέρασαν αντίστοιχη περιπέτεια μνημονίων,πρέπει να μας οδηγήσουν ως Χώρα σε μια αυτογνωσία για τις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες γίνονται εμφανείς και στο υπό ψήφισηΝομοσχέδιο.

Κατ’ αρχάς, η αδυναμία συνεννόησης σε μείζονα και προφανή, που μας οδήγησε σε τρία μνημόνια με τραγική κατάληξη την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για 99 χρόνια.

Δύο επόμενοι λόγοι κακοδαιμονίας, οασφυκτικός έλεγχοςτων θεσμών, από τη Δικαιοσύνη μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ηπερίκλειστη οικονομία με τείχη προστατευτισμού για την εγχώρια ολιγαρχία. Οι δύο λόγοι, δηλαδή, που αναδεικνύονται στο έργο των RobinsonAgemoglou «Γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη». Η πρόσφατη εξέλιξη στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση των υποκλοπώνμαρτυρά τηδιαρκή προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση. Αξίζει εδώ να θυμηθούμε, τι συνέβη στις Η.Π.Α., όταν ο Πρόεδρος Ρούζβελτ, τη 2ηφορά που επανεκλέχθηκε Πρόεδρος το 1936 με το καταπληκτικό 61%, αφού είχε ήδη καταφέρει να ποδηγετήσει την ύφεση, ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία λήψης μέτρων, στην οποία αντέδρασε το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Πρόεδρος έχασε,οι Η.Π.Α. τελικά βγήκαν κερδισμένες, όχι για τη μη εφαρμογή των πολύ σωστών μέτρων που είχε ανακοινώσει, αλλά για το γεγονός ότι η ανεξαρτησία τηςΔικαιοσύνης στάθηκε όρθια.Υπό αυτήν την οπτική, αναδεικνύεται πόσο συμβαδίζει η φιλελεύθερη Δημοκρατία με την ανάπτυξη και την ευημερία.Όσον αφορά δε την κλειστή οικονομία, ήταν αρχές δεκαετίας του 1960, όταν οΑνδρέας Παπανδρέου σημείωσε ως κορυφαίο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίαςότι είναι περίκλειστη με τείχη προστατευτισμού για τη ντόπια ολιγαρχία. Ισχύει και σήμερα.Ολιγοπώλια παντού.

Τέταρτος λόγος, κυριαρχείη πελατειακή λογική στο πολιτικό σύστημα. Μας ζητάτε να απολογηθούμε για το γεγονός ότικαταψηφίζουμε σήμερα μια πράξη -μνημείο παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, στην οποία μαζί αντιδράσαμε πριν οκτώ χρόνια. Μας “κουνάτε το δάχτυλο” εσείς, αντί να σας ρωτάμε εμείς για την κυβίστηση που κάνετε. Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα για τη στάση σας, τα έθεσαν με επάρκεια και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ειδικός Αγορητής επί του Νομοσχεδίου Παύλος Γερουλάνος.  Άραγε, λέγατε απλώς ό,τι ήταν αρεστό στους πολίτες; Μήπως διατηρείτε το ίδιο καθεστώς για να θυμίζετετα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ; Για ποιο λόγο δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε απέναντι στους δανειστές το προφανές;Αναγνωρίζω ότι είναι θετική η ρύθμιση για το 50 - 50 των πόρων από τους λιμένες. Αλλά αυτοί οι πόροι έλειπαν για την ανάπτυξη της Ελλάδας; Ή μήπως έλειπαν τα 300 εκατομμύρια της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ; Έχουμε 72 διςστα χέρια μας με το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Πόροι για την ανάπτυξη δεν έλειπαν ποτέ από την Ελλάδα.Σχέδιο απαλλαγμένο από πελατειακές λογικές λείπει από τη Χώρα.

Πέμπτη πηγή κακοδαιμονίας, τα στερεότυπα. Ένα από τα στερεότυπα αφορά τη σύνδεση της δημόσιας περιουσίας με το χρέος. Προσπάθησε να το επιβάλει η Τρόικα το 2011, αντιδράσαμε εμείς, τελικά το αποδέχεστε εσείς. H δημόσια περιουσία στα δώδεκα χρόνια απέδωσε δώδεκα δις.Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε το δημόσιο χρέος μ’ αυτόν τον τρόπο, όταν μέχρι το 2032 εκκρεμούν δαπάνες εξυπηρέτησης τόκων έξι δις και στη συνέχεια πάμε σε σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς;Προφανώς όχι, χρειάζεται να πείσουμε τους δανειστές ότι έχουν αλλάξει πια οι όροι και οι προϋποθέσεις. Ηεξυπηρέτηση του χρέουςθα κριθεί στους ρυθμούς ανάπτυξης, στα πρωτογενή πλεονάσματα, στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών που πρέπει οπωσδήποτε τα επόμενα χρόνια να γίνει θετικό και, βεβαίως,στιςαμυντικές δαπάνες.  Έτερο στερεότυπο, αυτό που παρουσιάζετε μιλώντας για “μικρές ΔΕΗ”, λησμονώντας ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ολιγοπώλιο ενέργειας, αντί να συγκρατεί τις τιμές προς τα κάτω. Όπως επισημάναμε, διαφωνούμεκαι στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς για εμάς αποτελούν κεντρικό ζητούμενο επαναφοράς στην κανονικότητα.

Τέλος, έκτη αιτία, ο αρνητισμός που έχουμε ως Χώρα στις διεθνείς εξελίξεις. ΟΠρόεδρος των Η.Π.Α. Μπάιντεν, πριν δύο χρόνια, έκανε μια ιστορική παρέμβαση, όταν απευθυνόμενος στους χρηματιστές της WallStreetτόνισε ότι την Αμερική «την έχτισε η μεσαία τάξη και οι εργαζόμενοι, όχι εσείς».ΟΠρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, πολύ πιο φιλελεύθερος από τη δική σας Κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας δήλωσε ότι δεν είναι όλα τα αγαθά εμπορεύσιμα και η Υγεία είναι ένα από αυτά. Εσείς κάνετε ακριβώς το αντίθετο στο χώρο της Υγείας, με την αποδόμηση του ΕΣΥ. Στην Αγγλία, τη μακράν πιο φιλελεύθερη χώρα στην Ευρώπη,  το μήνυμα που στέλνει η νέα Κυβέρνηση είναι ότι επανεθνικοποιεί μέρος των σιδηροδρόμων,ξεκινώντας από τα δίκτυα, και ιδρύει κρατικό φορέα παρεμβατικό στην ενέργεια.Οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουνκρατικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη. Το επενδυτικό ταμείο του Νομοσχεδίου είναι πολύ μικρό και δειλό βήμα.Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Εθνικού Πλούτου έχει καθοριστική ποιοτική διαφορά τόσο από το επενδυτικό ταμείο του Νομοσχεδίου όσο και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδιαφορά δεν βρίσκεται στον τίτλο, αλλά στο ότι η πρότασή μας συμπεριλαμβάνει το σύνολο της δημόσιας περιουσίαςπου πρέπει να περιέλθει στην εθνική κυριαρχία. Πρώτο βήμα, μέχρι να φθάσουμε εκεί, είναι η Τροπολογία που σας καταθέσαμε και μόλις απορρίψατε, για διοίκηση στο Υπερταμείο υπό εθνικό δημόσιο έλεγχο.

Εν κατακλείδι, το Κράτος παντού επιστρέφει, γιατί ηπολιτική παγκοσμίως προσπαθεί να βρει ξανά μια ισορροπία με την οικονομία. Είναι καιρός να λάβετε και εσείς αυτό το μήνυμα.

Αναλυτικότερα, το video της ομιλίας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=_fu9vgXHmsk&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας