Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Ως 80 MW οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου -Άνοιξε ο δρόμος από το ΥΠΕΝ για την εγκατάστασή τους

Τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων». Σε αυτό καθορίζεται το πλαίσιο εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 καθορίζεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως οχτώ (8) μεγαβάτ (MW) έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι ογδόντα (80) MW, που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.
  2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 που εγκαθίστανται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες δεν δύναται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής επιφάνειας αυτών.
  3. Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί του παρόντος αποτελούνται από: α) τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, β) τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, γ) καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δ) συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.

Στη λίμνη Πολυφύτου πέρα από τα 35 μεγαβάτ των τριών πλωτών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχαν γίνει αιτήσεις για 66 ακόμα μεγαβάτ, στο σύνολο δηλαδή φτάνουμε τα 100 μεγαβάτ, κάτι που δεν επιτρέπεται .Αλλά τα 80 MW αν τα πλωτά καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη ως πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής επιφάνειας της λίμνης Πολυφύτου είναι δυνατό να εγκατασταθούν με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την αλιεία, την ιχθυοπανίδα , το ναυταθλητισμό , το φυσικό περιβάλλον.

Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr

5 σχόλια:

Ανδρέας Τσιφτσιάν είπε...

Η αντίδραση των τριών Δήμων οφείλει να είναι άμεση. Ας ξεκινήσουν με μια κοινή ανακοίνωση και ψηφίσματα και ας ξεκαθαρίσουν ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται αποδεκτό. Ποιον εκπροσωπούν, τη ΔΕΗ ή τους πολίτες;

Ανώνυμος είπε...

Η παρούσα δημοτική αρχή όφειλε εδώ και 5 χρόνια που είναι στην εξουσία να προβεί στην ίδρυση αυτόδιαχειριστικής αρχής όπως προβλέπει η νομοθεσία. Όχι μόνο δεν έκανε τίποτα τόσα χρόνια αλλά αρκέστηκε σε κάτι προφορικές υποσχέσεις, όπως διαδίδεται έξω, της πρώην περιφερειακής αρχής να επιλέξει δήθεν ή την διαχείριση των νερών ή την διαχείριση της παραλίμνιας γης. Αυτά ακούγονται εξωπραγματικά γιατί ξεκάθαρα βάση νομοθεσίας η διαχείριση του υδάτινου πλούτου πέρασε στην περιφέρεια και η διαχείριση των παραλίμνιων εκτάσεων πέρασε στον Δήμο Σερβίων ο οποίος για να τον διαφυλάξει όφειλε να προβεί στην ίδρυση της διαχειριστικής αρχής κάτι που δεν έπραξε ποτέ και τώρα είμαστε έρμαια της τύχης κάθε πολυεθνικής που θέλει να επενδύσει σε ΑΠΕ (ανεξάρτητες πηγές ενέργειας). Αυτά για να γνωρίζουν οι πολίτες με το τι σκεπτικό λειτουργεί η Δημοτική Αρχή γι’αυτό και στο παρελθόν πρότεινε δημιουργία ΧΥΤΑΜ και παραμύθιαζε τους όλους τους πολίτες. Αυτά κύριε Ανδρέα Τσιφτσιάν και τα πανό και οι κοινές ανακοινώσεις και οι ενδεχόμενες αντιδράσεις θα είναι για τα μάτια του κόσμου. Εάν υπήρχε η διαχειριστική αρχή θα σου έλεγα ένα πλησίαζαν ανώνυμες εταιρείες.

Ανδρέας Τσιφτσιάν είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τη Διαχειριστική Αρχή. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Θα ήταν σήμερα η απάντηση σε κάθε εκμετάλλευση που απαξιώνει φυσικούς πόρους ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Ας παρθεί η πρωτοβουλία έστω και τώρα, διότι αυτή είναι και η ουσιαστική πολιτική κίνηση. Όλα έχουν μια σειρά κι επειδή αυτή χάθηκε, ας εκφράσουν κατ'αρχάς την αντίθεσή τους με τον πιο αποφασιστικό τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ

Ανώνυμος είπε...

Η Κοζάνη για να αποτρέψει την ενδεχόμενη αντίδραση των πολιτών διαδίδει το κλείσιμο της γέφυρας για δύο χρόνια μετά την Εμποροπανήγυρη.

Το Προφίλ μας