Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Φωτοβολταϊκό πάρκο νότια και δυτικά του παλιού οικισμού Καστανιάς.

Του Κωνσταντίνου Σταμούλη, Γεωλόγου

Ο παλιός οικισμός της Καστανιάς βρίσκεται σε υψ 1050-1100 μέτρα, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, λόγω του αναγλύφου που διαμορφώθηκε από τις γεωλογικές εξελίξεις της περιοχής (το μπαλκόνι της λεκάνης Σερβίων- Κοζάνης) . Προφανώς και έχει μέλλον που επιβεβαιώνεται από τα προηγούμενα αλλά και και από την βέβαιη άνοδο της θερμοκρασίας που θα καταστήσει την εν λόγω περιοχή μελλοντικό χώρο αναψυχής.

Από παρατηρήσεις σε χάρτη είδα ότι νότια και δυτικά οικισμού από το παρατηρητήριο της Πλάκας μέχρι και και τα φωτοβολταϊκό στη θέση Παρτσιάκ, όλος ο χώρος και σε επαφή περίπου με τον οικισμό, έχει δηλωθεί από εταιρεία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου(δεν γνωρίζω για την ωρίμανση του έργου).                       

 Για τους λόγους:                            

1)Το άχαρο τοπίο που θα δημιουργηθεί, είναι αρνητικό για την μελλοντική ανάπτυξη του οικισμού.                                            

2) Ο οικισμός είναι πρίν από το 1923. Άρα θα πρέπει η δραστηριότητα να μεταφερθεί στα 500 μέτρα ακτίνα από τα όρια του οικισμού. Υπάρχει η δικαίωση της Καλαμιάς στα δικαστήρια. Σημειώνουμε ότι ο χώρος απογείωσης αιωροπτεριστών ειναι μέσα στο φωτοβολταϊκό.   

3) Στην περιοχή αυτή αναπτύσσεται το γνωστό τσαϊ του βουνού, το οποίο συλλέγουν κάθε χρόνο οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο.                               

 Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαι αντίθετος στις ΑΠΕ, αλλά θα πρέπει επι τέλους να γίνει σωστός χωροταξικός σχεδιασμός.            

Με βάση αυτά καλούμε τους τοπικούς άρχοντες και την Περιφέρεια ΔΜ να ενδιαφερθούν για τα περαιτέρω, με την διόρθωση των ορίων επαφής του πάρκου με τον οικισμό, διαφορετικά,  θα πρέπει ο κάθε λογικός πατριώτης να αντιδράσει νόμιμα και συντεταγμένα.                            

Σέρβια 9 Ιουλίου                        

*Σταμούλης Κων/νος  Γεωλόγος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν επιστρέφεις από Κοζάνη προς τα Σέρβια την νύθχτα βλέπεις την παλιά Καστανιά επάνω στο βουνό να είναι πλήρες φωταγωγημένη από δημοτικό φωτισμό και όλοι αναρωτιόμαστε ποιος πληρώνει το ρεύμα του δημοτικού φωτισμού όταν η χρέωση από την ΔΕΗ γίνεται μέσω των μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος βάση των τετραγωνικών του κάθε κατοικημένου σπιτιού. Στην Καστανιά πόσα σπίτια κατοικούνται όλο τον χρόνο και συνεπώς πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα στην ΔΕΗ? Γιατί το ρεύμα της Καστανιάς να πληρώνεται από τους λογαριασμούς των πολιτών του υπόλοιπου δήμου? Αυτή η σπατάλη χρημάτων θα πρέπει να τελειώσει και να σταματήσει ο Δήμαρχος να λέει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στα αντλιοστάσια είναι ακριβό και δύσκολα πληρώνεται.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς 20:47. Για γα το συνεχίσω. Κλείστε όλα τα φώτα στους δρόμους και τα χωριά. Και μην κάνετε εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο. Γιατί να πληρώνω εγώ εσένα που θέλεις να δεις δωρεάν τον κάθε αοιδό;
Πραγματικά έχεις αίσθηση τι γράφεις;
Μπράβο κ. Σταμούλη. Όπως και με τον χυταμ είστε στην σωστή πλευρά. Και ας χαλασατε κάποιες "καρδιές"

Ανώνυμος είπε...

20:47 Τότε καλό θα ήταν να σβήσουν και όλα τα φώτα στους δρόμους των Σερβίων. Στην Καστανιά τυχαίνει να κυκλοφορούν περισσότεροι άνθρωποι απο ότι στα Σέρβια, σε καθημερινή βάση.

Ανώνυμος είπε...

10/7/24 11:47

Ο Δήμος Σερβίων δεν απαρτίζεται αποκλειστικά από την Καστανιά και τα Σέρβια, όλα τα δημοτικά διαμερίσματα πληρώνουν αυτή την καθημερινή οφθαλμοφανή σπατάλη.

Ανώνυμος είπε...

18:57 να μην πω ότι κάποιοι ζητάνε να γίνεται και αποχιονισμος σε χωριά. Και κάποιοι ζητάνε και τα χωριά να έχουνε κατοίκους. Άκου θράσος!

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσοτεροι από τους προλαλήσαντες χάσανε τη μπάλα!

Το Προφίλ μας