Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Η παραχώρηση του οικοπέδου του Δήμου Σερβίων στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης. Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Του Βασίλη Κωνσταντόπουλου

Με χαρά είδα ότι ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων, είναι και η παραχώρηση του οικοπέδου που αγόρασε ο δήμος Σερβίων-Βελβενδού, στην δική μας την θητεία, από το ΚΤΕΛ.

 Η αγορά του οικοπέδου αυτού από το ΚΤΕΛ είχε ως σκοπό την αξιοποίησή του για την αναβάθμιση της πόλης των Σερβίων και την κατασκευή υποδομών που θα έδιναν προστιθέμενη αξία στην πόλη αλλά και στον δήμο συνολικότερα.

Ήδη από την περίοδο της θητείας μου ως δήμαρχος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, προφορικά είχε αιτηθεί την παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου, για την ανέγερση προσκυνηματικού ναού της Αγίας Θεοδώρας.

Συμφώνησα κατ’ αρχήν, γιατί πραγματικά πίστευα ότι είναι προς το συμφέρον του τόπου η αξιοποίηση του οικοπέδου για τον σκοπό αυτό.

Η σύμφωνη γνώμη μου ξεκινούσε από την εμπειρία που είχα ως δήμαρχος, όταν το 2012 κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων εορτασμού της Αγίας Θεοδώρας, επισκέφθηκα με αντιπροσωπεία εκλεγμένων του δήμου, την πόλη της Άρτας.

Χιλιάδες πιστών από όλη την δυτική Ελλάδα, από την Αιτωλοακαρνανία έως την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα, συνέρρεαν στην πόλη της Άρτας, και περίμεναν σε ατέλειωτες ουρές, επί ώρες, να προσκυνήσουν.

Θεώρησα ότι ήταν και είναι μια ευκαιρία για την πόλη των Σερβίων, ως γενέτειρα της Αγίας Θεοδώρας, να αξιοποιήσει τον προσκυνηματικό τουρισμό, με την ανέγερση ενός ιερού ναού προς τιμήν της Αγίας.

Εμείς είχαμε ένα ολόκληρο σχέδιο για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, ώστε να δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου.

Η παραχώρηση του οικοπέδου δεν θα αφορούσε καθαρά την Μητρόπολη, η οποία προφανώς και θα έπαιζε και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η παραχώρηση θα γινόταν προς την ίδια την κοινωνία (γιατί μην ξεχνάμε ότι το θέμα αφορά σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας) , στην οποία τελικά θα επιστρέψει το μελλοντικό όφελος.

Αν η δημοτική αρχή θέλει και το ζητήσει, ευχαρίστως να καταθέσω γραπτώς τις προτάσεις μας για το θέμα αυτό.

Όταν έθεσα το θέμα στην παράταξη, συνάντησα ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως από τον σημερινό δήμαρχο και τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Δίστασα, οφείλω να το ομολογήσω, ζητώ συγνώμη γι αυτό , το άφησα μετά τις εκλογές του 2014. Οι εκλογές χάθηκαν, χάθηκε μια ευκαιρία.

Σήμερα ο δήμαρχος έρχεται με δική του πρόταση να υιοθετήσει και να υλοποιήσει την δική μας πρόταση. Καλοδεχούμενος!

Όμως χάθηκαν δέκα πολύτιμα χρόνια,  που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προχωρήσει ο τόπος μας μπροστά.

Έστω κι έτσι, ας είναι, η πρότασή του σήμερα είναι κατά την άποψή μας στην σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια, όπως και σε όλα τα σοβαρά θέματα, ο δήμαρχος αγνοεί τους θεσμούς και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει.

Για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση στην κοινωνία, για να διατυπωθούν οι όποιες απόψεις υπάρχουν.

Και η σημερινή μου παρέμβαση, είναι μια παρέμβαση στα πλαίσια του διαλόγου και της διαβούλευσης που έπρεπε να είχε προηγηθεί.

 Ανεξαρτήτως όμως των παραπάνω, θεωρώ ότι θα είναι μια ευκαιρία για το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση ομόφωνα.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω για να καταδειχθεί πόσο διορατικά σχεδιάζαμε το μέλλον του τόπου μας και πόσο οι εμμονές κάποιων σε πρόσωπα και οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, μπορούν να βλάψουν την ίδια την κοινωνία.

Χάθηκαν δέκα πολύτιμα χρόνια!

Γνωρίζω ότι η σημερινή μου παρέμβαση θα δημιουργήσει αντιδράσεις.

Όμως όπως ανέφερα και στην επιστολή αποχώρησης από την αυτοδιοίκηση πριν από ένα χρόνο περίπου, παραμένω ενεργός πολίτης, και θα διατυπώνω την άποψή μου για τα θέματα σημαντικού ενδιαφέροντος, που αφορούν κυρίως τον δήμο μας.

Επιπλέον δεν περιμένω τίποτα, δεν προσδοκώ τίποτα, είμαι ελεύθερος!!!

 

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και διαφωνώ κάθετα και ολοκληρωτικά με την παραχώρηση, δηλαδή με την άποψη του κ. Κωνσταντοπούλου, οφείλω να τον συγχαρώ για την τόλμη του, το ενδιαφέρον του, την αίσθηση δημοκρατίας που τον διακατέχει, εν αντιθέσει με τους δημάρχους που τον διαδεχτηκανοι οποίοι προσβάλουν επί 10 χρόνια τον τόπο μα, τους κατοίκους, την ιστορία μας
Η εκκλησία έχει την δυνατότητα να προβεί σε αγορά του οικοπέδου και ο δήμος να συντηρεί τον προσκυνηματικό ναο

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κωνσταντόπουλε γράφτηκε και σε προηγούμενο σχόλιο ότι ο Δήμος συλλογικά έπρεπε να ρωτήσει πρώτα τους πολίτες για την παραχώρηση και μετά να προβεί στην πράξη. Ο Δήμαρχος ουσιαστικά παρέκαμψε τις θεσμικές του υποχρεώσεις προς τους πολίτες για ένα ευαίσθητο θέμα για τον λόγο ότι πλέον φανερά και ξάστερα λειτουργεί αυτοβούλως κατά της δημοκρατίας και υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις της πόλης που αναφέρεται όλα τα έργα που έγινα επί των ημερών σας και επί των ημερών του Ελευθερίου, ως πρόεδρο του Δ.Σ, γίνανε και αυτά βεβιασμένα: Ανάπλαση, πολιτιστικό, τουριστικό περίπτερο … κ.α. και την ίδια λογική ακολουθεί και σήμερα ο μαθητής σας ο δήμαρχος. Να μας πείτε εσείς πρώτα τον λόγο γιατί εάν πιάσω το κομμάτι της ανάπλασης που θα μπορούσατε να το είχατε αμελήσει παντελώς ή να το τροποποιούσατε κάτι που δεν κάνατε στις διαβουλεύσεις και στις ενημερώσεις με τον εμπορικό σύλλογο (δηλαδή πράξατε και εσείς του κεφαλιού σας), σήμερα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η βεβιασμένη εκτέλεση του αποτέλεσε την ταφόπλακα (φράση δανεισμένη από φροντιστήρια) της εμπορικότητας του κέντρου των Σερβίων και αυτό σας έβαλε στην αντιπολίτευση.

Ανώνυμος είπε...

Κε Κωνσταντόπουλε έχεις τον σεβασμό μου μα διαφωνώ με την παραχώρηση.Καταθέτω την άποψή μου σεμνά και ταπεινά και χωρίς κανένα δισταγμό γιατί ξέρω ότι είσαι απ'αυτούς που ακούνε. Τα Σέρβια λοιπόν είναι μιά κωμόπολη και τα τελευταία χρόνια είναι ένα μεγάλο χωριό.Σαν κεντρικούς δρόμους έχει την οδό Παπανδρέου και την 117 εθνομαρτύρων.Δεν βρίσκω τον λόγο να παραχωρείτε ένα μεγάλο κομμάτι επί της Παπανδρέου στην εκκλησία ,όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι κεντρικοί δρόμοι σε κωμοπόλεις και χωριά είναι οι πιό εμπορικοί και πολύπλευρα εκμεταλεύσιμοι από τους Δημότες ή την εκάστοτε Δημοτική αρχή .Δεν είμαι αντίθετος με την ανέγερση της εκκλησίας αλλά σε άλλο μέρος επίσης προσβάσιμο στον κόσμο.Για μένα το αντίθετο πρέπει να γίνει, να παραχωρήσει η εκκλησία το κτίριο της Μητρόπολης στον Δήμο και αυτός να το αξιοποιήσει όπως πρέπει καλύτερα και να μοιράσει σωστά και δίκαια ο Δήμος το κομμάτι επί της Παπανδρέου στους Δημότες που ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι επαγγελματικά.Ο κόσμος θέλει βοήθεια από τον Δήμο και η αξιοποίηση του χώρου αυτού είναι μεγάλη ευκαιρία.
Με εκτίμηση.

Ανώνυμος είπε...

22.56 η ανάπλαση φταίει Ε; Ποια μνημόνια πιο ρεκόρ μείωσης εισοδήματος καπληθυσμου που ζει η περιοχη...λες και σε Σιάτιστα καδτορι Άργος έχει εμπορική κίνηση, ακόμα και σε Κοζάνη πτολεμαιδα Γρεβενά πτώση εχει. αυτά και καταλαβαίνω πόσο στον κόσμο σας είστε μερικοί και γιατί ψηφίσατε πολλοί τον Κίτσο και τον τεμπαρχη υφυπουργό......ο Β. Κ. Διοίκησε με μνημόνια με Καλλικράτη με όλα εναντίον του έκανε λάθη αλλά ήταν πάντα ανοιχτός σε απόψεις και η ανάπλαση έκανε τα Σέρβια μας εμφανισιακά από Παλιοχώρι όμορφη κωμόπολη. Τώρα φάτε μια φλούδα πίσσας δείτε φωτογραφίες με τα "έργα" και αναρωτηθείτε γιατί σε πέντε χρόνια θα μένουν μόνο συνταξιούχοι...α και συνεχίστε να αγνοειτε τα χωριά να εξαφανιστεί και η λαϊκή....υγ άκου το δημαρχείο επέκταση στο βουνό .....

Ανώνυμος είπε...

Ποια λαϊκή; η εξαφανισμένη; δέκα πάγκοι και δέκα πελάτες έμειναν έκλεισαν τα περισσότερα μαγαζιά έκλεισαν οι τράπεζες μόνο μία έμεινε.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι ανώνυμοι σχολιαστές, δεν θα μπω στην συζήτηση των σχολίων σας και στην απόφαση του Δ.Σ που ήταν ομόφωνη όπως τουλάχιστον περιγράφεται για την παραχώρηση του οικοπέδου. Πρέπει όμως να επισημάνω και να προτείνω σε όλους τους κατοικούντες σήμερα στα Σέρβια και στην ευρύτερη περιοχή, ότι Πληθυσμιακά , κοινωνικά, εμπορικά , πολιτιστικά , βιοτεχνικά ,Οικονομικά ακόμη και στους τομείς όπως Γεωργία , Υγεία, εργασία και σε όλους τους τομείς , δεν πάμε καλά!!! Πρέπει λοιπόν κάτι να κάνουμε κι εμείς οι πολίτες που καθημερινά βλέπουμε αυτήν την κατάσταση. Μία κοινή συνάντηση στο πολιτιστικό κέντρο , υπό την προεδρία του Δημάρχου, εκεί με ήρεμο τρόπο και όχι με κατηγορίες, βρισιές , εκδικητικές τάσεις, να προτείνουμε ο κάθε ένας μας τις προτάσεις- τις απόψεις πως μπορεί αυτός ο Τόπος να πάει μπροστά? Έτσι πιστεύω πως μελλοντικά να σκεφθούμε ότι ο τόπος μας να πάει μπροστά και να αφήσουμε μία κληρονομιά για τα παιδιά μας , που πράγματι πολλά έφυγαν και πολλά πρόκειται να φύγουν στο μέλλον!!! ;ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ γιατρός τέος Δντής του Κέντορυ Υγείας

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμαρχος κ. Λαιοπουλε κάνει ότι κάνει και εμείς ορινουμε

Ανώνυμος είπε...

Με Λαιοπουλε προεκλογικά ο δήμαρχος έλεγε στις ομιλίες του ότι ο δήμος και τα Σέρβια αναπτύσσονται και ευημερούν. Οι αποφάσεις του είναι προς κριτική όπως κάθε δημοτικής αρχής. Τι συσκέψεις μας λέτε; Ρώτησαν αν θέλουμε να ρίξουν πίσσα; Ρώτησαν κανέναν για την αγορά του οικοπέδου για επέκταση του δημαρχείου; Ρώτησαν κανέναν εάν θέλουμε να μείνει το δημαρχείο στην πλατεία η να πάει κάπου σε είσοδο της πόλης; Άσε που όποιος τολμήσει να πει κάτι εναντίον του δημάρχου μόνο σκυλιά να τον φάνε δεν βάζουν κάποιοι υπευθυνοι/υπευθυνες...

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ ο Δήμαρχος από τα όσα ο ίδιος προβάλει στο διαδίκτυο ανήκει στο σύστημα αυτό που ότι του δίνουν τα καλωσορίζει, όμως όλα αυτά τα πακέτα δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη των υποδομών του τόπου και να το χάλι των Σερβίων σήμερα. Όταν θα κλιθούμε να συνομιλήσουμε μαζί του δεν θα πετύχουμε απολύτως τίποτα γιατί θα αναγκαστούμε να συμβιβαστούμε στα πλαίσια λειτουργίας του παραπάνω μηχανισμού. Για να μπορέσει να έρθει αλλαγή θα πρέπει να έρθει και ρήξη. Το ξέρω θα πείτε δεν είναι ώρα για αντιπαλότητες και τα σχετικά... Εάν δεν μεταφερθεί στην κεντρική διοίκηση, δια μέσου την Δημάρχου, αυτό το μήνυμα είναι σαν να συμβιβαζόμαστε με την όλη κατάσταση η οποία σε λίγο καιρό θα οδηγήσει και στην κατάργηση των Δήμών Σερβίων και Βελβεντού και θα επέλθει συγχώνευση με τον Δήμο Κοζάνης. Το γνωρίζω ότι θα πείτε ότι όλα αυτά είναι ακραία αλλά θα χρησιμοποιήσω μία φράση που μας την έμαθε ο Δήμαρχος: Άμα δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται. Λυπούμαστε που ο δήμαρχος όχι αυγά δεν σπάζει αλλά περιμένει έτοιμο και το παντεσπάνι και την σαντιγί και το κερασάκι στην τούρτα που καθημερινά γλύφει στο σύστημα. Η αντιπολίτευση είναι πραγματικά απαξιωμένη, ακόμα και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης δεν έλαβε ούτε ένα e-mail, το ίδιο έγινε και με την προεκλογική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην κεντρική πλατεία. Δεν υπάρχει πνεύμα συνεννόησης και αυτό θα αποτελέσει και το βασικό στοιχείο να αναλάβει πλέον φανερά η παρούσα δημοτική αρχή την ευθύνη της όλης κατάστρωσης. Ερωτοτροπούν με την κεντρική εξουσία και αφήνουν τον τόπο να ρημάζει αυτή είναι η αλήθεια. Πραγματικά με εκπλήσσει το κείμενο σας γιατί πετάτε έξω τον Θεσμό της Αντιπολίτευσης αυτού του τόπου και βάζετε απευθείας τους πολίτες να συνομιλήσουν με τον Δήμαρχο που προφανώς στηρίξατε στις εκλογές. Δεν σας τιμά !

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Άμα εκφραστείς δημόσια κατά της δημοτικής αρχής κινδυνεύεις από Μήνυση και Αυτόφωρο. Αυτά τα ζήσαμε στα δημοτικά συμβούλια αλλά και στην καθημερινότητα όταν πολίτες μηνύθηκαν από μέλη της δημοτικής αρχής αλλά δικαιώθηκαν από την δικαιοσύνη. Που ζούμε τελικά?

Ανώνυμος είπε...

όταν κάποιος εκλέγεται δήμαρχος υποτίθεται έχει και προτάσεις και σχέδιο. Εκλέχτηκε για να του πούμε εμείς τις προτάσεις και το σχέδιο; πλάκα έχετε

Ανώνυμος είπε...

Ρώτησε το ΔΣ η την κοινωνία ο Ελευθερίου όταν πήγε και πρότεινε τον χυταμ; Θυμάστε πως αντιμετώπισαν τους ανθρώπους του αντιχυταμ; Που ούτε καν ήταν παρόντες στο ΔΣ; Θυμάστε που μετραγαν "likes";
Θυμάστε πόσους έχουν συκοφαντήσει και προσβάλλει; Κατοίκους, αντιπολίτευση, υπαλλήλους..... Βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας και το κάνουμε συνέχεια από το 2014

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που τό παίζανε κάποια ο κόσμος με τήν ψήφο τους τους έστειλε στα αζητητα!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σωστά. Και έτσι πάει στα αζητητα ο τόπος μας
Γίνεται(Ε); Ναι γίνεται (Ε)
Α να δεις και που πήγε ο πρώην πρόεδρος του συμβουλίου...βέβαια υπάρχουν "τυχεροί" που δεν βρίσκουν την ψήφο τους αλλά βρίσκουν την πιο υψηλομισθη αργομισθία στο Δήμο Σερβίων!!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχαχαχαχαχαχ χαχαχαχαχαχαχα ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Το Προφίλ μας