Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Αντιμετωπίζοντας τις αδυναμίες της μεταπολίτευσης

Του Φίλιππου Σαχινίδη
Η μεταπολίτευση υπήρξε από κάθε άποψη η καλύτερη περίοδος στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Για πρώτη φορά η δημοκρατία δεν κινδύνευσε από κάποιο πραξικόπημα ή δικτατορία. Η διεθνής θέση της χώρας αναβαθμίστηκε, συμμετέχει στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και στο ΝΑΤΟ. Κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις (33η) με βάση το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η οικονομική και κοινωνική κινητικότητα ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε διασφαλίζοντας την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που ζούσαν για δεκαετίες στο περιθώριο. Η χώρα απέκτησε τις αναγκαίες υποδομές.
Η σύγκριση με το παρελθόν επιβεβαιώνει την πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα. Η σύγκριση όμως με το διεθνές περιβάλλον μετά την αναδιάταξη της παγκόσμιας σκηνής αποκαλύπτει συγκριτικές αδυναμίες. Το διεθνές περιβάλλον στην περίοδο αυτή πέρασε από την μεταπολεμική διαίρεση Ανατολής/Δύσης στην παγκοσμιοποίηση και τώρα είμαστε στην αποπαγκοσμιοποίηση. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να προετοιμαστεί και να προσαρμοστεί έγκαιρα στις μεγάλες αυτές αλλαγές.
Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι: αν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να θεωρείται δεδομένη;
Αν η λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος μπορεί να διασφαλίζει την σταθερή ευημερία τώρα που εισήλθαμε σε μια περίοδο μεγάλων γεωοικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Μπορεί να μην τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Το αντίθετο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και παρά τους κινδύνους και τις απειλές η Δημοκρατία άντεξε και δεν είχαμε εκτροπές. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα που πρέπει να μας προβληματίσουν και να τα αντιμετωπίσουμε.
Το πρώτο αφορά την παρουσία στη Βουλή, για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, τριών πολιτικών κομμάτων δεξιά της ΝΔ – το ένα άμεσα συνδεδεμένο με την Χρυσή Αυγή - που στις εκλογές του Ιουνίου 2023 πήραν περίπου 15%.
Το δεύτερο είναι η σταδιακή απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων στην συνείδηση των πολιτών. Τα ποσοστά αποχής στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν τα υψηλότερα της μεταπολίτευσης. Οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης και των αλλεπάλληλων κρίσεων καταλογίζουν στα κόμματα ειδικά αυτά που κυβέρνησαν την ευθύνη για την δεινή οικονομική τους κατάσταση την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την αύξηση των ανισοτήτων. Η απαξίωση των κομμάτων εντάθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους καθώς αντί για συναινέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν εύκολες λύσεις που όμως δεν τις ακολουθούσαν όταν πήραν την πολυπόθητη κυβερνητική εντολή από τους πολίτες.
Το τρίτο αφορά την εδραίωση της μονοκρατορίας της ΝΔ η οποία μετά τις εκλογές του 2023 δεν έχει απέναντι της μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να προβαίνει ανεξέλεγκτη σε θεσμικές εκτροπές όπως διαπιστώθηκε στα πέντε χρόνια που είναι στην κυβέρνηση.
 
ΑΡΘΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟΥ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας