Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ψάχνει γάμους και βαπτίσεις για να επιβληθούν κυρώσεις – Υπόλογοι οι ιερείς και τα ζευγάρια;

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

Ενήμερα τα ληξιαρχεία των δήμων της Π.Ε. Κοζάνης

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά από την προηγούμενη βδομάδα ενημέρωση από όλα τα ληξιαρχεία της χώρας για την τέλεση γάμων και βαπτίσεων την περίοδο 16 Μαρτίου ως και 16 Μαΐου. Οι ληξίαρχοι των δήμων της Π.Ε. Κοζάνης
έχουν γνώση αυτού του εγγράφου που στάλθηκε από τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης , Τμήμα Διοικητικών Υποθέσεων και Μητρώου. «Οι Ληξίαρχοι της χώρας παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εάν έχουν υποβληθεί αιτήματα πολιτών περί καταχώρησης γάμων ή βαπτίσεων, οι οποίοι έχουν λάβει χώρα εντός χώρων λατρείας , κατά το χρονικό διάστημα από 16-3-2020 έως και 16-5-2020». Ζητούνται στοιχεία για την τέλεση ιερουργιών με αστικές συνέπειες αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου , το οποίο ζητά στοιχεία και για τις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα καταχώρησης των σχετικών ληξιαρχικών γεγονότων , είτε μεταγενέστερα , είτε και εκπρόθεσμα.
Στην περίπτωση που υπάρχουν γάμοι και βαπτίσεις το εν λόγω διάστημα καλούνται λοιπόν να διαβιβάσουν και τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να τα διαβιβάσει στη συνέχεια στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή για την ποινική διερεύνηση τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις . «….να μας ενημερώσουν άμεσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση dthridym@minedu.gov.gr εάν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τής ως άνω παράτασης αναστολής τέλεσης ιεροπραξιών και της τυχόν νέας παράτασης αυτής, έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται αιτήματα πολιτών περί καταχώρησης γάμων, βαπτίσεων που έχουν λάβει χώρα εντός χώρων λατρείας (ναών, ευκτήριων οίκων, τζαμιών, συναγωγών κ.λπ.), και εάν ναι, να μας γνωρίσουν τα σχετικά, προκειμένου να διαβιβαστούν αυτά στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για την ποινική διερεύνησή τους κατά τις κείμενες διατάξεις».
Μάλιστα η απαγόρευση των γάμων ήταν δεδομένη, χωρίς ποτέ να σταλεί διευκρινιστική στους δήμους, αφού προϋποθέτει την παρουσία των μελλονύμφων και των κουμπάρων και των μαρτύρων , οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους θρησκευτικούς λειτουργούς και το βοηθητικό προσωπικό. Φυσικά κάτι ανάλογο δεν ζητείται για τους πολιτικούς γάμους που επίσης τελέστηκαν την ίδια περίοδο με το ζευγάρι και τους κουμπάρους….Το Υπουργείο έκανε και πάλι την λαμπρή εξαίρεση και δεν απαγόρευσε τους θανάτους και την ταφή, ευτυχώς με το νεκρό, όπου επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
Πράγματι στις 16 Μαρτίου επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020, το οποίο παρατάθηκε ως και τις 16 Μαΐου με διάφορες ΚΥΑ. Απαγορεύονταν , παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Ακόμα και οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών επιτρέπονταν μόνο μέχρι τέσσερα άτομα.
Πολλά ζευγάρια ακύρωσαν το γάμο τους ή τη βάπτιση του παιδιού τους εν μέσω της πανδημίας. Άλλοι πάλι παντρεύτηκαν με παπά και κουμπάρο λόγω καταστάσεων με τους ιερείς πολλές φορές να αρνούνται τη τέλεση των μυστηρίων εν μέσω των απαγορεύσεων. Το να φτάνουμε όμως στο άλλο άκρο να διώκουμε τους ιερείς με πρόστιμα που φτάνουν τις 5.000 ευρώ ,πιθανόν και τους συμμετέχοντες στα μυστήρια με μικρότερα δείχνει άλλες πρακτικές. Και μπορεί στους μικρούς δήμους Βοΐου ή και Βελβεντού να μην καταγράφτηκαν κάποια μυστήρια, αλλά στο δήμο Κοζάνης και Εορδαίας σίγουρα υπήρχαν. Τι γίνεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλήθεια; Είναι αδιανόητο να γίνεται τέτοιο κυνηγητό των ιερέων και της εκκλησίας με την Ιερά Σύνοδο να έχει σιωπήσει για τα καλά.
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας