Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Αν θέλετε να παίξετε με τις λέξεις, παίξτε τίμια

Του Ανδρέα Τσιφτσιάν
Διάβασα την ανακοίνωση της κυρίας Καλλιόπης Βέττα βουλευτού του ΣΥΡΖΑ Κοζάνης με τον τίτλο:  «Ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού» (sic).

Τί μνημονεύουμε σήμερα λοιπόν; Τον Ποντιακό Ελληνισμό! Θυμόμαστε απλά τους Έλληνες Ποντίους, αυτό. Υπάρχουν κι αυτοί, οι Πόντιοι. Ε, να μην έχουν μια ημέρα μνήμης; 
 Ακόμη κι αν δεχθώ ότι το κείμενο στάλθηκε από το γραφείο της κυρίας βουλευτίνας χωρίς τον παραπάνω τίτλο και ότι αυτός αποτελεί τελικά δημοσιογραφική  προσθήκη με αυτό το λάθος εκ παραδρομής, η ανακοίνωσή της μου προκαλεί μολαταύτα θυμό.

 

Η λέξη «Γενοκτονία» είναι εκκωφαντικά απούσα.
Η αναφορά στον ένοχο είναι επιδεικτικά απούσα.
Καμία μνεία  για τους λόγους και τα αίτια της κτηνωδίας.
Κανένα κάλεσμα για διεθνή και τουρκική αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Η μόνη λέξη που χρησιμοποιείται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι η λέξη «διωγμός». Απλά τους έδιωξαν, υποχρεώθηκαν σε μετανάστευση ίσως.

Νιώθει θλίψη για τους θανάτους η κυρία Βέττα. Πάλι καλά, ευχαριστούμε για τα συλλυπητήρια. Κι από τί πέθαναν; Από κάποια επιδημία ίσως, από κάποιο χτικιό, από λιμό, σεισμό και καταποντισμό; Τί προτείνει λοιπόν η κυρία βουλευτής να κάνουμε αφού νιώσουμε θλίψη; Να απαιτήσουμε την αναγνώριση του «διωγμού»;

Ωστόσο, απευθυνόμενη προφανώς στους  Έλληνες και κουνώντας μεγαλοπρεπώς το δάχτυλο,   μας καλεί να «συλλογιστούμε και να αναστοχαστούμε» (ναι εμείς, οι Έλληνες, τα θύματα και όχι οι μη κατονομαζόμενοι γενοκτόνοι),    «ότι η βία και η μισαλλοδοξία οδηγούν τελικά στην καταστροφή»! Ένιωσα προς στιγμή μία αυθόρμητη παρόρμηση να ζητήσω και  συγγνώμη.  Ας είναι καλά για την τόσο στοργική υπενθύμιση, θα το έχουμε υπόψη μας.

Εντούτοις, είθισται, τα μαθήματα περί βίας να τα απευθύνουμε στον δράστη, όχι στο θύμα. Αλλά στο παραμύθι της κυρίας Βέττα δεν υπάρχει δράκος.

Οπότε, κάπου εδώ γίνεται επίκαιρος ο Θουκυδίδης θυμίζοντας ότι «…και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει» («Ιστορία», Γ, 82, 4), δηλαδή «…κι άλλαζαν την καθιερωμένη σημασία των λέξεων ώστε να ταιριάζει με τις (άνομες) πράξεις τους» (εδώ, με την ιδεολογία της πολιτικής κορεκτίλας και του εθνομηδενισμού τους).

Στην εποχή του ίντερνετ η διάδοση της γνώσης δεν μπορεί να απαγορευθεί. Το μόνο όπλο χειραγώγησης που έχει η προπαγάνδα της εξουσίας είναι να δημιουργήσει σύγχυση με μπέρδεμα εννοιών, ώστε στο «σπασμένο τηλέφωνο»  της μετάδοσης της πληροφορίας να μην εννοούν όλοι τα ίδια, να δημιουργηθεί δηλαδή διαφορετική αντίληψη και ερμηνεία της πραγματικότητας. Αυτό δεν είναι ένα γλωσσολογικό ζήτημα, αλλά ένα πολιτικό εργαλείο χειρισμού και ποδηγέτησης της πλέμπας από την καθεστηκυία τάξη.

Αυτή  η γενικότερη παραποίηση, μετάλλαξη ή υποβάθμιση των εννοιών προσπαθεί να κρύψει  με τρόπο συντονισμένο την διαστροφή και παραβίαση αξιών του πολιτικού μας πολιτισμού και τέλος,  τραυματίζει την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας. Όποιος χειρίζεται τις λέξεις, χειρίζεται αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Περί αυτού πρόκειται.

Η Ελληνίδα βουλευτής προσβάλει ουσιαστικά τους Πόντιους και την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας με μία εθιμοτυπική και ευτελώς «σπαρακτική» ανακοίνωση  ανθρωπιστικής δηθενιάς. Αποκρύπτει την αλήθεια, ολόκληρη την αλήθεια.

Θυμίζω ότι η Γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί επίσημα από την Ελληνική Βουλή το 1994. Στον νόμο του 1998 ανακήρυξης της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κατονομάζεται και ο δράστης.  

Καλώ την κυρία Βέττα να ανασκευάσει την ανακοίνωσή της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Βουλής, μέλος της οποίας είναι και η ίδια άλλωστε, αναφέροντας απερίφραστα, χωρίς υπεκφυγές, τον όρο Γενοκτονία και να κατονομάσει βεβαίως και  τον ένοχο.

Αλήθεια, ποιος διέπραξε  την Γενοκτονία, κυρία Βέττα, υπάρχει φόνος χωρίς φονιά;
Ποιες ήταν οι αιτίες της Γενοκτονίας, γνωρίζετε;
Ποια είναι η σημασία της Αναγνώρισης και γιατί την ζητούμε;
Και τελικά, ποιόν νομίζετε ότι εξυπηρετείτε;

Ο καλύτερος τρόπος να μην ξεχαστούν οι Πόντιοι και οι θυσίες τους, κυρία Βέττα, είναι να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία που κατέκαψε την Κιβωτό ελληνικού πολιτισμού αιώνων στην γη του Πόντου. Να μάθει όλος ο κόσμος τί έγινε τότε και από ποιους. Η «θλίψη» σας δυστυχώς δεν αρκεί διότι υπονομεύει αυτή την προσπάθεια.
Και για να συμμεριστώ την αγωνία σας, μόνο τότε «δεν θα ξεχαστούν ποτέ», από όλους εσάς.
Μόνο τότε. 

Επιμύθιο: «Η μνήμη είναι πιο δυνατή από όλα τα όπλα» όπως ακούγεται στην παρακάτω ταινία «Genocide – Μια αληθινή ιστορία». Την αφιερώνω στην κυρία Βέττα:


Εδώ η ανακοίνωση της κυρίας βουλευτού:

Δήλωση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα για την ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού

«Καλλιόπη Βέττα: Οι θυσίες των Ποντίων δεν θα ξεχαστούν ποτέ»
«Η 19η Μαΐου είναι μια ημέρα θλίψης και αναστοχασμού.
Είναι μια ημέρα θλίψης καθώς θυμόμαστε τους θανάτους, τους διωγμούς και τις απίστευτες κακουχίες που πέρασαν οι Πόντιοι συμπατριώτες μας όταν εκδιώχθηκαν από τη γενέθλιά τους γη και ήρθαν έπειτα από πολλά βάσανα στην Ελλάδα για να μεγαλουργήσουν αφήνοντας το διακριτό τους στίγμα στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό.
Ωστόσο, είναι και μια ημέρα αναστοχασμού και περίσκεψης μιας και είναι αφορμή να συλλογιστούμε ότι η βία και η μισαλλοδοξία οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή.
Η ανάμνηση θα είναι αιώνια. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ»
Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κανένας Ελληνας να μην τη ψηφίσει. Αυτό είναι μικροψυχία. Είναι και άνθρωπος της τέχνης.

konief είπε...

Αντρέατζαν ζούμε εποχές οργουελικού 1984,στις οποίες η καταστολή του κόσμου γινότανε με την συνεχή αλλαγή των λέξεων και των ορισμών.Αυτό κάνουν και σήμερα οι εθνομηδενιστές και το κάνουν γιατί τόσα χρόνια δεν βγήκε κανείς να τους ξεμπροστιάσει.Φοβάμαι πως όταν αρχίσουμε μαζικά να το κάνουμε αυτό θα είναι πια αργά.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η ...κυρία πληρώνεται από τον ελληνκό λαό για να κάνει πλάτες στην Τουρκία.Το κακό δεν είναι ότι υποτιμά την νοημοσύνη μας αλλά ότι τα πιστεύει αυτά που λέει κιόλας.Δυστυχώς δεν είναι η μόνη...είναι πολλά τα φίδια στον κόρφο μας!Ανδρέα συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ορθές οι παρατηρήσεις σας κ. Τσιφτσιαν. Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρούν οι εθνομηδενιστές που προσπαθούν συστηματικά να αφελληνισμού την ίδια μας την πατρίδα;

Ανώνυμος είπε...

Τώρα εσείς που βλέπετε στην δήλωση σημεία μικροψυχίας,εθνομηδενισμού κλπ,μόνο εσείς ξέρετε.Ανδρέα είσαι άδικος με το περιεχόμενο της δήλωσης της Κας Βέττα και δεν ξέρω αυτό το άδικο από που πηγάζει ή αν είναι κατασκευασμένο ή αποτελεί μέρος του κατεστημένου που βιώνει ο κόσμος εδώ και 10ετίες.Δεν ξέρω αν είναι σωστό να δώσει απάντηση η Κα Βέττα αλλά εσείς το παιχνίδι το παίζετε σωστά.Ετσι μάθατε εξ άλλου ή σας μάθανε.

Ανώνυμος είπε...

Πηγάζει από την επιθυμία προβολής και πλειοδοσίας πατριωτισμού. Φάτε τώρα 16 στρέμματα στον Έβρο και ξέρετε εσείς για αντιπερισπασμό εκκένωσε καμία κατάληψη στα εξαρχεια

Ανώνυμος είπε...

Η κυρία βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου έβγαλε ανακοίνωση την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, χωρίς να αναφέρει την λέξη αυτή. Μέλος της Βουλής αγνοεί τις αποφάσεις της. Δεν αναφέρει τον ένοχο. Οι κραυγαλέες αυτές παραλείψεις δεν έχουν κανένα προβληματικό στοιχείο και κίνητρο για εσάς και δεν πηγάζουν από κάπου. Αλλά εσείς βρίσκετε μελανά σημεία στην άποψη κάποιου που επισημαίνει τις χοντράδες της κας Βουλευτού. Καλά κρασιά δηλαδή.

Ανώνυμος είπε...

Εκείνοι που δεν τολμούν να πουν την γενοκτονία "γενοκτονία" και που φοβούνται να ψελλίσουν το όνομα του γενοκτόνου σε τι ακριβώς πλειοδοτούν κύριε φωστήρα;

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον η κα βουλευτής απέφυγε να κατονομάσει τα αυτονόητα, έτσι ώστε να μην εξάψει,δήθεν, τον εθνικισμό. Οι γνωστές ιδεοληψίες της μεταλλαγμένης νεοαριστεράς δηλαδή. Να βγάλουμε, σου λέει, μια ανακοίνωση για να μην φανεί ότι αγνοούμε τους Ποντίους, αλλά μην γράψουμε και επικίνδυνες λέξεις. Γαργάρα φυσικά οι αποφάσεις της Βουλής, της οποίας είναι και μέλος. Είναι εξαιρετική η τοποθέτηση του αρθρογράφου, έχει πετύχει διάνα στο να δείξει την πραγματική εικόνα που κρύβουν οι επιμελείς επιλογές ορισμένων λέξεων και η παράλειψη άλλων. Το παιχνίδι των γλωσσικών ακροβασιών παίζεται εδώ και χρόνια, τώρα τους πήραμε χαμπάρι.

Ανώνυμος είπε...

Την επόμενη φορά ή στην πρώτη ευκαιρία αν την αναφέρει την λέξη γενοκτονία να δούμε τί θα βρείτε να πείτε,να δούμε τί θα πείτε!!!!!!

Το Προφίλ μας