Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Θα ολοκληρώσει ο Δήμος Κοζάνης το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής "Καταγραφή - συντήρηση και ανάδειξη του Δικτύου περιπατητικών μονοπατιών";

Ως Δημοτική Αρχή  πριν από  3  χρόνια περίπου δρομολογήσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό  για την δημιουργία, συντήρηση και ανάδειξη ενός δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο Δήμο της Κοζάνης, χρηματοδοτούμενο από τον Τοπικό Πόρο.
Συνεργαστήκαμε με την ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Paths Of Greece’ με  διαπιστωμένη  μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο και   συνεργασίες  με  πολλούς
Δήμους της χώρας.

Το έργο περιελάμβανε τα εξής:

1.      Εκπόνηση μελέτης ‘Δράσεις ανάπτυξης πεζοπορικού τουρισμού στον Δήμο της Κοζάνης’.
2.      Προμήθεια του εξοπλισμού
3.      Ολοκλήρωση των έργων και των  δράσεων προβολής και ανάδειξης και δημιουργία έξυπνης ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Από την μελετητική ομάδα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης και των ορειβατικών συλλόγων της περιοχής, αλλά και μεμονωμένων ορειβατών σχεδιάστηκε ένα δίκτυο μονοπατιών και συγκεκριμένα:

1.      ‘Το δάσος πάνω από το λιγνίτη’  στην περιοχή Ελλησπόντου στο Βέρμιο, μήκους 15,9 km
2.      ‘Ο δρόμος του νερού και του Κρόκου’  στην περιοχή της Κοζάνης και της Ελίμειας μήκους 15,2km
3.      ‘Ο περίπατος της Κοζάνης’  Κοζάνη στον Ψηλό Αη Λια μήκους 7,5km
4.      ‘Ο αρχαιολογικός περίπατος της Αιανής’  στην Αιανή μήκους 5,5km
5.      ‘Πολύχρωμη χλωρίδα, πολύχρωμα πετρώματα’ στην περιοχή Λευκοπηγής – Μεταμόρφωσης- Μπούρινου μήκους 15,2km

Μέχρι την λήξη της θητείας μας είχαν ήδη ολοκληρωθεί τα δύο από τα τρία στάδια. Οι τεχνικές εργασίες του 3ου σταδίου δεν προχώρησαν λόγω των γνωστών προβλημάτων καθυστέρησης καταβολής του Τοπικού Πόρου.



Πέραν τούτων  προχωρήσαμε στην κατάρτιση μελέτης – πρότασης για διάνοιξη περιπατητικού μονοπατιού στο Χάνδακα στην  Αιανή Κοζάνης, ένα ιδιαίτερο μονοπάτι μήκους περί τα 5km που θα συνδέει  τους καταρράκτες με το αρχαιολογικό μουσείο.
Τα μονοπάτια είναι έτσι σχεδιασμένα θεματικά ώστε να αναδεικνύουν  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την ταυτότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Δημοτικής Ενότητας. Το δίκτυο έχει στηθεί με τρόπο που θα  ευνοεί τις  μελλοντικές συνδέσεις των διαδρομών.


Τα ολοκληρωμένα περιπατητικά μονοπάτια μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, να λειτουργήσουν θετικά στην ποιότητα ζωής των ωφελούμενων, να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος, να προσφέρουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών, αλλά κυρίως  να συμβάλουν  στην  ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής και  να δώσουν προστιθέμενη αξία και αναγνωρισιμότητα στον Δήμο μας. Τα δε οικονομικά  οφέλη για τον τόπο(καταλύματα, εστίαση, τοπικά προϊόντα, γαστρονομία κλπ), ιδιαίτερα σε εποχές που ψάχνουμε και τις ελάχιστες οικονομικές διεξόδους λόγω της απολιγνιτοποίησης, θα είναι σημαντικά.
Θεωρούμε  πως η σημερινή Δημοτική Αρχή πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των έργων τώρα που  έχει  εξομαλυνθεί η χρηματοδότηση από τον ΕΑΠ, αλλά κυρίως λόγω της άνθισης του δρομικού κινήματος και της ορεινής πεζοπορίας. Σε συνεργασία δε με την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών στην Δυτική Μακεδονία ώστε σε λίγα χρόνια  να γίνουν ελκυστικά-ανταγωνιστικά όχι μόνον στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας