Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Το Επιμελητήριο Κοζάνης ζητά τη Στήριξη των Επιχειρήσεων Καφετεριών & Καφέ-Ζαχαροπλαστείων από τους αρμόδιους Υπουργούς

Το Επιμελητήριο Κοζάνης(ΕΒΕ) απέστειλε αυτούσια την επιστολή, που του κοινοποιήθηκε από το Σωματείο Καφετεριών και Καφέ - Ζαχαροπλαστείων
  Κοζάνης ΕΡΜΗΣ, στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, με παράλληλη κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη ΠΔΜ, κ. Γιώργο Κασαπίδη,  τον Δήμαρχο Κοζάνης, κ. Λάζαρο Μαλούτα, τους Βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, με την οποία ζητά την άμεση ικανοποίηση και στήριξη των δίκαιων αιτημάτων, που συμπεριλαμβάνονται στο  κείμενο της επιστολής και αφορούν όλα τα μέλη του ΕΒΕ που ανήκουν στον κλάδο σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και όχι μόνο.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Το Επιμελητήριο Κοζάνης γίνεται καθημερινά αποδέκτης της εύλογης ανησυχίας των επιχειρηματιών και επαγγελματιών για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, αλλά και την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης, που μοιραία συνεπάγεται λόγω των κλειστών ή υπό- λειτουργούντων καταστημάτων τους αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις, παρά τις αποφάσεις που έχουν λάβει τα Υπουργεία σας, όπως η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης των 800 ευρώ.
Το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών και Καφέ-ζαχαροπλαστείων Κοζάνης, στα πλαίσια αυτά,   ήδη έχει καταγράψει τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των πολυάριθμων μελών του σε επιστολή που μας κοινοποιήθηκε, το περιεχόμενο της οποίας μας βρίσκει σύμφωνους. Σας την διαβιβάζουμε, ως εκ τούτου,  με το παρόν έγγραφο αυτούσια, με τη θερμή  παράκληση  να ληφθούν σοβαρά υπόψη σας όλες οι προτάσεις των πληττόμενων από την κατάσταση μελών μας και μελών του Σωματείου και να ικανοποιηθούν κατά το δυνατό άμεσα.
Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής :
«Tο Σωματείο με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΚΑΦΕΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ –“ΕΡΜΗΣ” », έπειτα από συνεδρίαση του  Διοικητικού του Συμβουλίου και αφού έλαβε υπόψη αφενός την κραυγή                                                                                       αγωνίας των συναδέλφων καταστηματαρχών και αφετέρου τα μέτρα που έχει     μέχρι στιγμής ανακοινώσε η Κυβέρνηση, αποφάσισε τα παρακάτω:
Όλες οι επιχειρήσεις μας, με οποιαδήποτε νομική μορφή λειτουργίας (ατομική, ΟΕ, ΕΕ,ΕΠΕ), αντιμετώπιζαν και πριν την εμφάνιση και εξέλιξη της πανδημίας σοβαρά προβλήματα τα οποία είχαμε εκθέσει σε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές και στην Δημοτική Αρχή, όπως επίσης είχαμε εκθέσει τις προτάσεις μας για να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας, με βασικό αίτημα την μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλα τα προσφερόμενα προϊόντα ανεξαιρέτως. Πλέον, με την εμφάνιση της πανδημίας, η κατάστασή μας επιδεινώνεται δραματικά. Ήδη υπάρχουν συνάδελφοι (περίπου το 10% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας) που δεν πρόκειται να ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους, έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Υπάρχουν συνάδελφοι που όταν θα ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους δεν θα μπορούν να τα λειτουργήσουν με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων (εκτιμούμε ότι θα μειωθούν οι εργαζόμενοι κατά 30 έως 40%). Σε κάθε περίπτωση, όλοι μας βρισκόμαστε ακριβώς ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας που συνεπάγεται απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Από αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν και αυτά που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση δεν μπορούν να αποτρέψουν το διαφαινόμενο κλείσιμο των επιχειρήσεών μας. Χρειάζονται πολλά επιπλέον και γενναία μέτρα όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από την Δημοτική Αρχή, την ΔΕΥΑΚ, τις εταιρίες παροχής ρεύματος, τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Τα καταστήματα μας θα είναι κλειστά μέχρι την 11 η Απριλίου ενώ με βάση τις δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν κλειστά ολόκληρο τον Απρίλιο.
Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την επόμενη μέρα, όποτε και αν είναι αυτή:

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
 Την ένταξη όλων των συναδέλφων στα μέτρα στήριξης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις μας λειτουργούν με την μορφή προσωπικών εταιριών (ΟΕ, ΕΕ) ή με την μορφή ΙΚΕ και ΕΠΕ. Μέχρι στιγμής τα φυσικά πρόσωπα - μέλη των παραπάνω εταιριών εξαιρούνται άδικα και αδικαιολόγητα από μέτρα στήριξης και κυρίως από την επιχορήγηση των 800 €, την στιγμή που αυτοαπασχολούμενους με μέχρι 5 εργαζόμενους εντάσσεται και καλώς εντάσσεται σε αυτά τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις  μας που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα βιώνουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με τις ατομικές επιχειρήσεις.
 Σε περίπτωση διατήρησης των περιοριστικών μέτρων καθ΄όλη την διάρκεια του Απριλίου να δοθεί νέα ισόποση επιχορήγηση, σύμφωνα με τα παραπάνω.
 Την κατάργηση της διάκρισης για τα καταστήματα του κλάδου μας σε καταστήματα που έχουν παύσει τις εργασίες του και καταστήματα που λειτουργούν και έχουν μείωση τζίρου και κατ’ επέκταση αιτούμαστε την λήψη των ίδιων μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως. Είναι προφανές ότι τα καταστήματα που και σήμερα λειτουργούν (take away, delivery) δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα μισά από τα λειτουργικά τους έξοδα.
 Την ένταξη σε όλα τα μέτρα και των συναδέλφων που λειτουργούν στον κλάδο έχοντας δευτερογενή ΚΑΔ.
 Επιχορήγηση από το κράτος του 60% του συνολικού μισθώματος, πέρα από την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020.
 Άμεση και καθολική μείωση ΦΠΑ στο 13 % από την ημέρα επαναλειτουργίας της επιχείρησης.
 Κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.
 Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
 Θέσπιση αφορολόγητου έως του ποσού των 10.000 €.
 Επιδοτούμενα προγράμματα εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης.
 Άτοκα, βραχυπρόθεσμα δάνεια από το κράτος για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών ρευστότητας όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις μας.
 Νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή της υποχρέωσης πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο που ισχύουν τα
έκτακτα μέτρα όπως επίσης και να επανεξεταστεί ο αριθμός και το ύψος των οφειλόμενων δόσεων σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
 Να απαγορευτεί η διακοπή ρεύματος μέχρι την 31/08/2020.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
 Απαλλαγή πληρωμής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
 Απαλλαγή πληρωμής μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί
 Αναστολή πληρωμής των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, και απαλλαγή για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,
 Απαλλαγή από το τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης για την τρέχουσα χρονιά και σε περίπτωση που καταβλήθηκε τον συμψηφισμό του με αυτόν της επόμενης.
 Αναστολή καταβολής δόσεων, χρεών, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
 Κατάργηση του ειδικού τέλους 80% επί της αξίας του νερού στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ.
 Έκπτωση ποσοστού 25% στο τελικό ποσό των λογαριασμών ύδρευσης και τηλεθέρμανσης για την κατανάλωση περιόδου Μάρτιος-Ιούνιος 2020.
Η παρούσα απόφαση μας θα κοινοποιηθεί σε όλους τους βουλευτές του Νομού μας καθώς και στον Δήμο Κοζάνης.
Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού μας και την Δημοτική Αρχή να βοηθήσουν για να βγούμε από την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε περιέλθει.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ»

Από το Επιμελητήριο Κοζάνης
                                                                                                                   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας