Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Συνέντευξη Φίλιππου Σαχινίδη στην ιστοσελίδα «LIBERAL»

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

«Ο Τσίπρας είναι βγαλμένος από τα έργα του Όργουελ»

- Έως πρότινος ο κ. Τσίπρας δεν έχανε ευκαιρία να επικαλείται τα θετικά μηνύματα των Βρυξελλών για την οικονομική του πολιτική. Από χθες αυτό άλλαξε, με τον κ. Τσίπρα να επιτίθεται στην ΕΕ λέγοντας ότι "άνοιξε η όρεξη σε συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να βάλουν προσκόμματα στο σχέδιό μας για τη στήριξη των πολιτών". Σχολιάστε μας αυτήν την αλλαγή στάσης…

Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα προς στιγμήν ένοιωσα ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπως αυτός που περιέγραψε ο Τζώρτζ Όργουελ στο 1984. Εκεί η ιστορία ξαναγράφεται, τα πρόσωπα αφαιρούνται ή προστίθενται στις φωτογραφίες και τα γεγονότα αλλάζουν και ερμηνεύονται διαφορετικά ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές ανάγκες της εκάστοτε συγκυρίας. 
Οι σημερινές ανάγκες επιτάσσουν οι Βρυξέλες να είναι ο κακός της ιστορίας. Όμως πριν από λίγο καιρό οι Financial Times δια του αρθρογράφου Toni Barber περιγράφοντας την απότομή μεταστροφή του Πρωθυπουργού έλεγαν πως από «Λένιν του Αιγαίου» έγινε ο «εκλεκτός (ντάρλινγκ) του ευρωπαϊκού κατεστημένου».
- Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζετε να σηκώσει το "λάβαρο της επανάστασης" κατά των Βρυξελλών, καθ' οδόν προς τις εκλογές;
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, και σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ρεύμα της μαζικής εγκατάλειψης από τους ψηφοφόρους του, ο Πρωθυπουργός αναζητά και πάλι εχθρούς στο εξωτερικό για να επιβιώσει πολιτικά. Είναι όμως πολύ αργά. 
Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έφτασε στη θέση του Πρωθυπουργού γιατί υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους χωρίς πόνο και θυσίες. Ότι θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές ώστε να καταργήσει τα μνημόνια και τη λιτότητα και να διαγράψει το χρέος. 
Όταν έγινε Πρωθυπουργός και μετά την αδιέξοδη περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο που είχε την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είπε στους πολίτες ότι αυτό ήταν αναγκαίο γιατί ενώ προσπάθησε, τελικά διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. 
Στην συνέχεια έγινε το «καλό παιδί» των Βρυξελών γιατί όχι μόνο πετύχαινε τα υψηλά πλεονάσματα που μαζί συμφώνησαν για την περίοδο μέχρι το 2022, αλλά πετύχαινε τα υπερπλεονάσματα. Αυτά, παρά το γεγονός ότι λειτούργησαν σε βάρος της αναπτυξιακής πορείας, δεν σχολιάστηκαν ούτε έγινε κριτική από τους θεσμούς μέχρι σήμερα. Θέμα που με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θέσαμε στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόλτς κατά τη συνάντηση μας τον Φεβρουάριο. Επίσης μιλήσαμε και για την ανάγκη να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μείωση της φορολογίας να έρθουν επενδύσεις και να μπει η οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.
- Τα ρωτώ αυτά καθώς η έκθεση της Κομισιόν συντάχθηκε προφανώς πολύ πριν τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έλαβαν υπόψη τους τα ευρήματα των… Ευρωεκλογών, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Τσίπρας; 
Προφανώς και δεν συνδέονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν ακόμη ο Πρωθυπουργός ανακοινώσει ότι θα προκηρύξει εκλογές γνώριζε ότι η χώρα θα οδηγηθεί το αργότερο το Σεπτέμβριο σε εκλογές.
Επομένως γνώριζε ότι σύντομα θα συζητήσει με μια άλλη κυβέρνηση τα συμπεράσματα της 3ης Έκθεσης για την πορεία της οικονομίας στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας την οποία βρίσκεται η χώρα μας. Κρίνοντας από το περιεχόμενο της Έκθεσης καταλαβαίνω λοιπόν ότι δεν απευθύνεται μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ΝΔ που το πρόγραμμα της δείχνει να παραβλέπει την δημοσιονομική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης. 
- Εσείς που παρακολουθείτε στενά την πορεία της οικονομίας, θα μπορούσε σε τεχνοκρατικό επίπεδο η έκθεση να λέει κάτι το διαφορετικό; Δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα; 
Δε νομίζω ότι θα μπορούσε να περιγράψει πολύ διαφορετικά την πορεία της χώρας ως προς το ζήτημα των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές ή για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τα υπερπλεονάσματα με περικοπή του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων ή ότι καταφεύγει στη δημιουργική λογιστική για την επίτευξή τους. Καταλαβαίνω όμως ότι το προηγούμενο διάστημα σε αρκετές περιπτώσεις είχε μια πιο ανεκτική ή πιο φιλική στάση σε πολλά από αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στην 3η Έκθεση.  
- Πώς βλέπετε έναν Πρωθυπουργό, και μάλιστα αυτόν που έφερε το 3ο Μνημόνιο, ο οποίος συνεχίζει να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο στους πολίτες, με δηλώσεις "ο δρόμος επιστροφής στα μνημόνια δεν έχει κλείσει οριστικά"; Πήρε το μήνυμα της ευρωκάλπης;
Από τη στάση του στο ζήτημα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, τα νομοθετήματα που περνούν την τελευταία στιγμή από τη Βουλή και τα όσα λέει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι προφανές ότι δεν έχει διαβάσει σωστά το μήνυμα των εκλογών.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να συμπεριφέρεται όπως όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Με τη διαφορά ότι όταν έχεις υπογράψει ένα μνημόνιο, το αντιμνημόνιο δεν πουλάει πια. Για αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα πάρει πιο ενισχυμένο το μήνυμα των πολιτών για να μην υπάρχει η παραμικρή παρανόηση για το τι μήνυμα θέλουν να στείλουν οι πολίτες στον κ. Τσίπρα. 
* Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στο νομό Λάρισας.  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Πρόταση της ΝΔ, οι μετατάξεις στη Βουλή»

«Ήδη έχει διευκρινιστεί ότι η διαδικασία των μετατάξεων στο ελληνικό κοινοβούλιο των ήδη αποσπασμένων και ήδη μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κου Τραγάκη», τόνισε στη δήλωσή του ο Δ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:
«Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της διαφάνειας σας αναφέρω ενδεικτικά ότι τη διαδιακασία αυτή αξιοποίησαν σύμφωνα με το νόμο:
- 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής
- 6 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
- 4 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροεδρων της ΝΔ
- 4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ
- 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ
- 2 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ
- 1 αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων
- 1 αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κυρίου Γιώργου Παπανδρέου
- 1 αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής κυρίου Βύρωνα Πολύδωρα».

Το Προφίλ μας