Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν και θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην αξιοποίηση των μαρμάρων

Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, «Το συμπόσιο Γλυπτικής σε μάρμαρο Τρανοβάλτου», συμμετείχε ο συνδυασμός μας την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.
Το συμπόσιο διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία, το σωματείο μαρμάρων Τρανοβάλτου σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της σχολής καλών τεχνών Φλώρινας

Τα πολύ όμορφα δημιουργήματα Γλυπτών με ταλέντο, αξιοσύνη και μεράκι, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή,
κοσμούν πλέον την πλατεία Τρανοβάλτου και μπορούν να αποτελέσουν μια μόνιμη έκθεση που πρέπει να επισκεφθούν τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας και οι Σχολές καλών Τεχνών της Χώρας.

Κυρίως όμως αυτή η πρωτοβουλία οφείλει να κρατήσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης το Μάρμαρο.

Τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει στην οικονομία της περιοχής η σωστή αξιοποίησή του, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα, που με πολύ στοχευμένες και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενέργειες, πρέπει να λυθούν.

Δράσεις  όπως:    
-          Η ανανέωση των αδειών των υφιστάμενων επιχειρήσεων με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, για να δίνεται η δυνατότητα παράτασης της εκμετάλλευσης των λατομείων μαρμάρου, με κίνητρα για ορθολογική εκμετάλλευση. Είναι  δράση πρώτης προτεραιότητας. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και κατατεθειμένο στο αρμόδιο Υπουργείο για πάνω από ένα χρόνο τώρα. Η πίεση για την ψήφισή του είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει και πάλι η εκκίνηση της λατομικής δραστηριότητας.
-          Η θεσμοθέτηση της περιοχής Τρανοβάλτου ως λατομικής περιοχής, όπως προβλέπεται και από το χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας, είναι το βήμα που η υλοποίησή του θα απλουστεύσει όλες τις νέες αδειοδοτήσεις τόσο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και για τα απαραίτητα έργα υποδομής στην περιοχή των λατομείων.
-        Η ορθολογική εκμετάλλευση που θα πρέπει να γίνει συνολικά, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης των μαρμάρων, μια και η σημερινή κατάσταση – αποσπασματική και μεμονωμένη – αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη λατομείων, διότι η ανάπτυξη του κάθε λατομείου  εξαρτάται από την ανάπτυξη του άλλου λόγω της γειτνίασης και της επάλληλης καθ’ ύψος χωροθέτησής τους στο βουνό. Με τον ενιαίο και ορθολογικό σχεδιασμό, θα μπορεί να επιτευχθεί ενιαία εξόρυξη, με διαβαθμίσεις, που να οδηγήσουν στη μέγιστη και καλύτερη εκμετάλλευση αλλά και αποκατάσταση της περιοχής στο τέλος της εκμετάλλευσης.
-          Το Master plan που είναι σε εξέλιξη, μετά από ομόφωνη έγκριση της χρηματοδότησής του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί έγκαιρα για να μη χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης των έργων που θα αυτό θα προβλέπει από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το ΕΣΠΑ λήγει το 2021 και είναι σαφές ότι κανένα χρηματοδοτικό πλάνο δεν προλαβαίνει να υλοποιηθεί αν δεν έχει μπροστά του μια διετία, τουλάχιστον, και πολύ περισσότερο που αυτή τη στιγμή τα 60εκ€ του ΕΣΠΑ που αφορούν τις επιχειρήσεις είναι παγωμένα με μηδενική απορρόφηση και κινδυνεύουν να χαθούν.
-              Το άνοιγμα της εκμετάλλευσης  σε νέους επιχειρηματίες που πρέπει να στηριχθούν από το ΕΣΠΑ για να μπουν στο κλάδο δυναμικά,
-              η μετεξέλιξη του Σωματείου σε ένα σύγχρονο Συνεργατικό Σχήμα
και
-              η πιστοποίηση του μαρμάρου, για την προώθησή του στην παγκόσμια αγορά,
Αν αυτά γίνουν τότε μπορεί όντως να ξεκινήσει μια νέα καλή εποχή για τους ανθρώπους ενός τόπου που κράτησαν ζωντανή την τέχνη του μαρμάρου Τρανοβάλτου και το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Για να γίνουν όμως υπάρχει μια σοβαρή προϋπόθεση.

Δίπλα στο Σωματείο των επιχειρηματιών μαρμάρου να υπάρξει μια ομάδα τεχνοκρατών (οπωσδήποτε με έναν νομικό και εξειδικευμένους στον κλάδο μηχανικούς) που θα παρακολουθούν βήμα - βήμα αυτή την προσπάθεια και θα ενημερώνουν τη Διοίκηση. Αυτή τηνΤεχνική Υποστήριξη των μαρμαράδων οφείλει να καλύψει ως κόστος η Περιφέρεια είτε από τις Δημόσιες Επενδύσεις, είτε από τον Τοπικό Πόρο, είτε ακόμα καλύτερα από την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ (ΕΣΠΑ).

Αν η Περιφερειακή Αρχή δεν γνωρίζει πώς να το κάνει μπορούμε να την ενημερώσουμε σχετικά γιατί για μας δεν προέχει ποιος θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά να ωφεληθούν οι άνθρωποι του μαρμάρου και κατ’ επέκταση όλη η περιοχή μας.

Θερμά συγχαρητήρια, στους Καλλιτέχνες, τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα και στο Σωματείο που έκαναν πράξη ένα δύσκολο και ελπιδοφόρο εγχείρημα


Γραφείο Τύπου
Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε καλως τα τα παιδακια τα ζουμπουρλουδικα. Η επιβεβαιωση οτι το συμποσιο γλυπτικης δεν γινεται για την τεχνη αλλα για να ασκηθει πιεση να δοθουν αδειες για παραταση της εξορυκτικης δραστηριοτητας που τωρα οσοι το κανουν το κανουν παρανομα.Εχουμε εδω το φαινομενο η δημοτικη αρχη νυν και πρωην,οπως επισης και τον συνδιασμο της κα Ζεμπελιαδου στην περιφερεια να κανουν πλατες στους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ λατομους που καποιοι απο αυτους συνεχιζουν την εξορυκτικη δραστηριοτητα. Επισης η προταση για το ανοιγμα της εκμεταλευσης σε νεους επιχειρηματιες που πρεπει να στηριχθουν απο το ΕΣΠΑ ποιον φωτογραφιζει; Γιατι να μην ειναι για παραδειγμα τα ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ η τα ΜΑΡΜΑΡΑ ΙΚΤΙΝΟΣ η οποιοσδηποτε μεγαλος ομιλος στον χωρο του μαρμαρου; Εκεινος ο Συνεταιρισμος που ηταν η ραχοκοκαλια της αναπτυξης για το χωριο με ολες της αδυναμιες του δεν υπαρχει πουθενα σε ολες της βαθμιδες της αυτοδιοικησης και των κομματων; Οι συγκεκριμενοι αντι να υπερασπιζουν τα συμφεροντα των δημοτων και κατ επεκταση της περιφερειας κανουν τα στραβα ματια σε παρανομιες που ζημιωνουν τους δημοτες και το περιβαλον. Θα επετρεπαν για παραδειγμα την ληψη αδρανων υλικων απο τα ποταμια και τα ρεματα η θα στελναν τους παρανομους στον εισαγγελεα; Στο Τρανοβαλτο γιατι επιτρεπουν και βαζουν πλατη στην παρανομια της παρανομης εκμεταλευσης; Ξεχνα η κυρια Ζεμπελιαδου οτι πριν την προταση της για εξελιξη του σωματειου μαρμαραδων σε συγχρονη συνεργατικη σχεση υπηρχε και υπαρχει η κοινοπραξια μαρμαρου με συγκεκριμενο λατομειο; Τελικα ποιος το δημιουργησε το προβλημα αν οχι οι ιδιοι που χρονια παιρναν τα μαρμαρα και αφηναν τα μπαζα; Τωρα γιατι ζητουν να το πληρωσουν οι δημοτες;Το προβλημα με τα λατομεια στο Τρανοβαλτο δεν εχει να κανει με τα σχιστηρια. Ο ορυκτος πλουτος ειναι λαικη περιουσια οποτε και τα μαρμαρα Τρανοβαλτου ειναι λαικη περιουσια. Η εξορυξη των μαρμαρων πρεπει να αποτελεσει αναπτυξη σε ωφελος των δημοτων και οχι μονο των ιδιοκτητων των σχιστηριων που ετσι και αλλιως οριζουν μονοι τους τα επιχειρηματικα τους ρισκα ειτε με κερδη ειτε με ζημιες. Φυσικα μπορουν να συνεχιζουν την δραστηριοτητα τους και με αλλα μαρμαρα οπως κανουν πολλοι μαρμαραδες ανα την Ελλαδα. Επειδη ομως η αναπτυξη του Τρανοβαλτου και της ευρυτερης περιοχης ειναι συνυφασμενη με το μαρμαρο, στοχος παλης πρεπει να ειναι απο ολλους, αυτοδιοικηση, κομματα, και δημοτες η δημιουργια κρατικου φορεα μαρμαρου. Σιγουρα ακουγεται περιεργο σε καπιταλιστικες συνθηκες και μαλιστα σε φαση καπιταλιστικης επιθεσης στα λαικα δικαιωματα η δημιουργια κρατικου φορεα. Εχει ξαναγινει ομως και παλιοτερα οταν το κινημα διεκδικουσε λυσεις για τα συμφεροντα προς ωφελος του λαου και οχι υπερ των λιγων. Υγ Μαλλον πρεπει να κανουμε πολλους ανδριαντες περα απο τον Κοσματοπουλο και Κωνσταντοπουλο.

Ανώνυμος είπε...

ολο το σφαλμα το ειχαν οι λατομοι του τρανοβαλτου διοτι η εξορυξη γινοταν εντελος αναρχα με αποτελεσμα να εχουν σημερα 25,000.000 αχριστη λατιπη με απωτερο σκοπο για να δοθουν περιβαλλοντικες αδειες πρεπει να πεταχθουν ολα αυτα να πανε που ολα τα υπολποπα που σηζητατε ειναι για λαικη καταναλωση

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος ο 11.24. Η απάντηση είναι ο κρατικός καπιταλισμός.

Ανώνυμος είπε...

9.51 διαφωνεις με τον κρατικο φορεα μαρμαρου; Και η ΔΕΗ κρατικος καπιταλισμος ειναι; Τα πετρελαια; Η ΛΑΡΚΟ; Ο ορυκτος πλουτος ειναι λαικη περιουσια;Τελος παντων μονο για κρατικομονοπωλιακο καπιταλισμο ξερω και αυτον γνωριζω εδω και μια 55ετια. Επισης ξερω οτι το μαζικο λαικο κινημα στους στοχους παλης του δεν εχει το ξεπουλημα της λαικης περιουσιας αλλα αντιθετα την κοινωνικοποιηση των τραπεζων της ενεργειας των λιμανιων των δρομων (βλεπε διοδια)του ορυκτου πλουτου κλπ. Μπορεις να τα ονομασεις οπως θελεις το θεμα ειναι αν συμφωνεις η διαφωνεις. Και επιτελους το Τρανοβαλτο και οι γυρω κοινοτητες και τα Σερβια μαζι μονο ωφελη ειδαν απο τον Συνεταιρισμο μαρμαρων Τρανοβαλτου μεσα στον (κρατικο καπιταλισμο) πολυ περισσοτερα απο οτι απο τους ιδιωτες. Για την πλατη που βαζουν και οι τοπικοι αρχοντες να δουλευουν παρανομα τα λατομεια το κανεις γαργαρα. Θα αφηνες ποτε καποιον να ξυλευει το δασος και να πουλαει τα ξυλα χωρις να δινει λογαριασμο σε κανεναν;Αν οι τοπικες αρχες και βουλευταδες στο ονομα ενος συμποσιου ξυλογλυπτικης στηριζαν την παρανομη υλοτομια θα μιλουσες για κρατικο καπιταλισμο; Δεν ξερουν οι τοπικες αρχες οτι υπαρχει παρανομη δραστηριοτητα στα λατομεια; Αντι να στειλουν τον εισαγγελεα τους νομιμοποιουν με την παρουσια τους; Τους επιασε ξαφνικα ο πονος για την τεχνη;Εξαιρω φυσικα τους πανεπιστιμιακους και καλιτεχνες απο ολο αυτο.

Το Προφίλ μας