Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Παπανδρέου – Σάντσες – Ισέτα, στη Βαρκελώνη: «Ο εθνικισμός δεν είναι αξία της αριστεράς»

Στη Βαρκελώνη βρίσκεται ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, προεδρεύοντας στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο διεξάγεται στις 24 και 25 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καταλονίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Πέδρο Σάντσες, Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας και ο Μικέλ Ισέτα, Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καταλονίας, ένωσαν τις φωνές τους για να περάσουν το ισχυρό μήνυμα:
«Η αριστερά είναι διεθνιστική και όχι εθνικιστική,
πιστεύει στην αλληλεγγύη και στο σεβασμό όλων των πολιτισμών
που συνθέτουν την Ευρωπαϊκή ταυτότητα.»

Ο Πέδρο Σάντσες, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την απόφαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να διοργανώσει το Συμβούλιο της στη Βαρκελώνη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Μια πόλη, όπως είπε ο Μίκελ Ισέτα, ανοιχτή, πολυπολιτισμική, κοσμοπολίτικη. Μια πόλη που έζησε πρόσφατα τρομοκρατική επίθεση και οι κάτοικοι της αντέδρασαν ενάντια στο φόβο, βγαίνοντας ενωμένοι στους δρόμους.
Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαστε εδώ, για να ακούσουμε, να καταλάβουμε, να στηρίξουμε τις προσπάθειες των Σοσιαλιστών στην Καταλονία και την Ισπανία, για την ανεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στην τωρινή κρίση. Μια κρίση, σημαντική, όχι μόνο για την Ισπανία, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς και για τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και τις προοδευτικές δυνάμεις όλου του κόσμου.
Επέλεξα να είμαι προοδευτικός και σοσιαλιστής, γιατί πιστεύω ότι, δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τον κόσμο και τις κοινωνίες μας χωρίς τη συμμετοχή του λαού, των πολιτών, χτίζοντας γέφυρες και όχι τοίχους. Γέφυρες που μας ενώνουν, μας ενδυναμώνουν, δίνουν φωνή στις διεκδικήσεις και τις ελπίδες μας.
Ναι. Οι πολίτες θέλουν αλλαγή. Και έχουν δίκιο.
Αφού οι τραπεζίτες μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής το 2008, εφαρμόστηκε η λιτότητα για τους πολλούς, ενώ επεφύλαξαν αυξήσεις για τους εαυτούς τους.
Οι πολίτες λένε: αυτό πρέπει να αλλάξει!
Μας ζητήθηκε να αυξήσουμε τους φόρους για τους πολλούς για να ισορροπήσουμε τους προϋπολογισμούς μας, αλλά οι κάτοχοι του μεγαλύτερου πλούτου βρήκαν παραδείσους και υπεράκτιες εταιρείες για να αποφύγουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία.
Οι πολίτες λένε: αυτό πρέπει να αλλάξει!
Η σοσιαλδημοκρατία πάλεψε για το κοινωνικό συμβόλαιο, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή του πλούτου. Όμως, σήμερα, το κεφάλαιο μετακινείται σε προορισμούς όπου δεν ισχύει το κοινωνικό συμβόλαιο, δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί κανόνες, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι πολίτες λένε: αυτό πρέπει να αλλάξει! Και έχουν δίκιο.
Η συγκέντρωση του πλούτου οδήγησε στη συγκέντρωση της εξουσίας. Και η δύναμη αυτή χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της πολιτικής, της δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης, είτε νόμιμα μέσω οργανωμένων ομάδων συμφερόντων είτε παράνομα μέσω της διαφθοράς. Αυτό οδήγησε σε μια κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς. Εταιρείες έγιναν μεγαλύτερες από κράτη και ισχυρότερες από τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Στο πλαίσιο αυτό κατανοώ την Καταλονία. Την ανάγκη για ενδυνάμωση, μεγαλύτερο έλεγχο, δυνατότητα επιλογής, περισσότερη δικαιοσύνη, σε μια εποχή λιτότητας, ανεργίας και ανασφάλειας. Είναι μια βασική ανθρώπινη και δημοκρατική διεκδίκηση.
Αλλά πρέπει να παλέψουμε για αυτά, μαζί. Μαζί στην Ισπανία και την Ευρώπη, μαζί ως σοσιαλιστές και δυνάμεις τις προόδου.
Διαφορετικά, η προσπάθεια αυτή θα αποτύχει. Θα υπάρξει μια αυταπάτη μεγαλύτερης εξουσίας, που στην πραγματικότητα θα οδηγήσει στη διαίρεση των δυνάμεων που παλεύουν για πραγματική αλλαγή.
Ο Πέδρο Σάντσες και ο Μικέλ Ισέτα, υποστηρίζουν ένα τολμηρό όραμα. Ένα όραμα που σέβεται τις αξίες του δημοκρατικού Συντάγματος της Ισπανίας, αλλά λαμβάνει υπόψη τις ελπίδες και το όραμα των διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων των πολιτών της Ισπανίας και φυσικά της Καταλονίας.
Πέδρο, Μικέλ, είστε οι πραγματικοί πρωτοπόροι της αλλαγής. Γιατί, ναι, οι πολίτες θέλουν αλλαγή, αλλά την πραγματική αλλαγή μόνο όλοι μαζί μπορούμε να την πετύχουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας