Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

"Να αρπάξουν τις ευκαιρίες" κάλεσε τους νέους ανθρώπους, η ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη μιλώντας σε εκδήλωση για την Καινοτομία και την νεοφυή επιχειρηματικότητα

του Σπύρου Κουταβα
Η ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη μιλώντας σε εκδήλωση για την  «Ανοιχτή Καινοτομία» στην Κοζάνη κάλεσε τους νέους επιστήμονες και τους υποψήφιους ερευνητές να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματα της χώρας, ακόμη και αυτά της καθημερινότητας που πολλές φορές μας αγανακτούν «ως εν δυνάμει επιχειρηματικές ευκαιρίες».
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες η ότι φοβούνται την επιχειρηματικότητα, αλλά σε  μια χώρα σαν την Ελλάδα με τόσα προβλήματα -συνέχισε η κ. Αγραφιώτη – οι νέοι επιστήμονες πρέπει «να αρπάξουν τις ευκαιρίες όχι μόνο για να βγάλουν χρήματα αλλά και να προσφέρουν λύσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα βελτιώσουν την θέση της χώρας». Θέλοντας να ενισχύσει την αισιοδοξία και το αίσθημα αυτοπεποίθησης αναφέρθηκε στην διαδρομή της από το Πολυτεχνείο Κρήτης στον Καναδά επισημαίνοντας ότι «είχα όλα τα επιστημονικά εχέγγυα για να κατασκευάσω το περίφημο δακτυλίδι nymi», «το αμερικανικό πανεπιστήμιο δεν μου έμαθε κάτι περισσότερο» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αυτό που μου δίδαξε είναι φιλοδοξία».

Σ’ένα ακροατήριο αποτελούμενο από υποψήφιους νέους επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να φτιάξουν την δική τους start up, αλλά και φοιτητές από το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κοζάνης, η Φωτεινή Αγραφιώτη εξιστόρησε την δική της διαδρομή ζωής στην επιστήμη, την έρευνα και το επιχειρείν. Αφηγήθηκε λεπτομέρειες από τα πρώτα βήματα της στην έρευνα, μίλησε για τις προσπάθειες και τις ώρες αγωνίας που πέρασε στο εργαστήριο για το εάν  στο τέλος θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την έρευνα της. Μίλησε για τα σταυροδρόμια που παρουσιάστηκαν ως διλλήματα στην ζωή της όταν μετά την ολοκλήρωση του  διδακτορικού  της βρέθηκε κρατώντας στα χέρια της μια σημαντική ανακάλυψη, την τεχνολογία πιστοποίησης καρδιακού παλμού «HeartID, ως μοναδικό βιομετρικό χαρακτηριστικό του ατόμου.


«Η θα δημιουργήσεις μια  Start up εταιρία για την οποία θα σε βοηθήσουμε από το πανεπιστήμιο να προωθήσεις την ανακάλυψη σου στην αγορά η θα λάβεις μια από τις γερές επιταγές που θα σου προσφέρουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και την αμυντική βιομηχανία» ήταν το δίλλημα που ετέθη από τους καθηγητές της για τα επόμενα βήματα της.
«Στην ζωή μου παίρνω πάρα πολλά ρίσκα και συνήθως ζω με τις συνέπειες αυτών», εξομολογήθηκε  η κ. Αγραφιώτη, αποκαλύπτοντας ότι πριν δώσει την  απάντηση της  έψαξε στην Βικιπαίδεια να μάθει τι σημαίνει start –up επιχείρηση γιατί μέχρι τότε δεν είχε ιδέα. Τελικά αρνήθηκε τον δρόμο «της επιταγής» και αποφάσισε να βουτήξει στα βαθιά για να προωθήσει την εφαρμογή της. Η ανακάλυψη του HeartID είχε δοκιμαστεί  σε ακραίες συνθήκες μάχης  στις ερήμους του  Αφγανιστάν, όπου το κέντρο επιχειρήσεων ξεχώριζε τον κάθε στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, από το βιομετρικό χαρακτηριστικό που μετέδιδε μέσω του καρδιακού παλμού. Οι ακραίες συνθήκες που βιώνει ο άνθρωπος στο πεδίο της μάχης, «μας πρόσφεραν  την δυνατότητα να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το Αλγόριθμό μας» συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε στις συζητήσεις με την Apple για εφαρμογή της ανακάλυψης της στα νέα της μοντέλα. «Στο πρώτο  κιόλας μήνα των συζητήσεων εκδήλωσαν την επιθυμία να μας αγοράσουν, ενώ έδειχναν να μην βιάζονται να λάβουν αποφάσεις για την προώθηση της ιδέας».
«Σε αυτή την άνιση διαπραγμάτευση όπου τρεις άνθρωποι έχουν απέναντι τους ένα κολοσσό είπαμε τελικά όχι και σε πείσμα όλων των παραπάνω, λίγο αργότερα κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο βραχιόλι nymi» που  χρησιμοποιεί ως μοναδικό βιομετρικό χαρακτηριστικό το καρδιογράφημα του χρήστη για να τακτοποιήσει τραπεζικές συναλλαγές του, αγορές, και να ελέγξει στην πρόσβαση σε διαβαθμισμένους χώρους. Μίλησε ακόμη για τις δυνατότητες ων μηχανών που φέρουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, να κάνουν εργασίες ανάλυσης  φυσικής γλώσσας μέσω του διαδικτύου και αναφέρθηκε σ’ενα περιστατικό που συντάραξε την Παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Στην προσπάθεια μας να καταλάβουμε πως μικρά γεγονότα που συμβαίνουν σε διαφορές χώρες του κόσμου, μπορούν να επηρεάσουν τις βορειοαμερικάνικες αγορές, παρακολουθούσαμε για μια ορισμένη περίοδο διαλόγους στο τουίτερ που έχαν σχέση με την ιατρική.  Κάποια στιγμή η μηχανή μας ειδοποίησε ότι εντόπισε τον ιό Εμπολα στην Σιέρα Λεόνε. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ψάξαμε στο διαδίκτυο αλλά δεν βρήκαμε κάτι σχετικό και  έτσι θεωρήσαμε ότι πρόκειται για κάποιο λάθος η αστοχία. Σαράντα οκτώ ώρες μετά ακούσαμε έκπληκτοι στο BBC  για τα πρώτα κρούσματα του ιού στην συγκεκριμένη χώρα όπου είχαμε και πολλά θύματα. Τι είχε συμβεί; Όπως εξηγεί η Φωτεινή Αγραφιώτη η νοημοσύνη της μηχανής «έπιασε» τα μηνύματα με τα συμπτώματα που έστελναν οι χρήστες και αξιοποιώντας τις πληροφορίες ιατρικών κειμένων, έκανε την διάγνωση ότι υπάρχει ο ιός, 48 ώρες πριν ανακοινωθεί δημοσίως.
Στην εκδήλωση του προγράμματος  Ανοιχτή Καινοτομία  μίλησε και ο Πέτρος Καριπίδης, ιδρυτής της επιχείρησης «Ecoblueberries» ο οποίος εγκατέλειψε μια εξασφαλισμένη καριέρα ως στέλεχος πληροφορικής στην Σουηδία για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει από το μηδέν την πρότυπη καλλιέργεια Μύρτιλου.
Στο προτζεκτ ανοικτής Καινοτομίας βραβεύτηκαν  έξι ομάδες που όλο το προηγούμενο διάστημα με την βοήθεια εξειδικευμένων μεντόρων αλλά και των ίδιων των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα,  επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες ενώ έλαβαν μέρος  και δυο ομάδες από την Πολυτεχνική Σχολή του ΠΔΜ.
Τα βραβεία και τους επαίνους  στους συμμετέχοντες επέδωσε η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, αρμόδια για θέματα ΕΣΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα, η οποία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν χρήματα στα προγράμματα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας  που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις επιχειρηματικές ιδέες».  Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης απονέμοντας την αναμνηστική πλακέτα μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη, δήλωσε ότι ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τής περιοχής «θα στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία που σήμερα κάνει τα πρώτα της βήματα,  ευελπιστώντας στο άμεσο μέλλον η Κοζάνη να αποτελέσει ένα μεγάλο θερμοκήπιο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Η Φωτεινή Αγραφιώτη πριν από 20 ημέρες βραβεύτηκε σε ειδική τελετή στον Καναδά ως μια από τους 40 επιστήμονες ερευνητές και επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών.
vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας