Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Περιφερειακό συνδικάτο χειριστών ΛΚΔΜ ΔΕΗ:ερωτήματα για τα ατυχήματα - δυστυχήματα στο ΛΚΔΜ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
όπως σας είναι γνωστό τα τελευταία δυο χρόνια στο Λ.Κ.Δ.Μ. έχουν γίνει  πολλά τραγικά ατυχήματα και δυστυχώς,  κάποια από αυτά ήταν δυστυχήματα.
Να σας θυμίσουμε κάποια από αυτά:
·         Θανατηφόρο ατύχημα από πτώση στην απόθεση εργολαβικού φορτηγού στο Ν.Π.
·         Έγινε πτώση πρανούς με αποτέλεσμα την αχρήστευση του Ε3 στο Ν.Π. με σοβαρό τραυματισμό του χειριστή και με κίνδυνο να σκοτωθούν πολλοί συνάδελφοι.
·         Τεράστια κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου με αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του παγίου εξοπλισμού του ορυχείου και με ανυπολόγιστο κόστος (στην ουσία έχει κλείσει το ορυχείο) στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση με το ξεπούλημα που πάει να γίνει.
·         Αλλά το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι κινδύνεψαν να χαθούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές τόσο των εργαζομένων αλλά και των κάτοικων των Αναργύρων.
·         Τελευταία συνάδελφοι είχαμε τον τραγικό χαμό ενός εργαζόμενου σε εργολάβο στο Ορυχείου Καρδιάς. Σχετικά με το δυστύχημα θα ασχοληθούμε εκτενεστέρα σε νεώτερη ανακοίνωση μας.
Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, ατυχήματα - δυστυχήματα τα ερωτήματα των εργαζομένων καθώς και της ευρύτερης κοινωνίας προς «εμάς» είναι πολλά, αλλά αυτό που κυριαρχεί είναι ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ.
ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ??  ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ !!!
Δυστυχώς όμως δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε μιας και όλες οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης όπου και αυτή θα αποφανθεί. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποβάλουμε με την σειρά  μας  κάποιες ερωτήσεις και να καταθέσουμε κάποιους προβληματισμούς προς την Διεύθυνση του Λ.Κ.Δ.Μ.
·         Γιατί κύριε Διευθυντά του Λ.Κ.Δ.Μ μετά τον άδικο χαμό του συναδέλφου στο Ορυχείο Καρδιάς, οι επιθεωρήσεις σε εργολάβους από τον Τομέα Υγιεινής  και ασφάλειας στα τρία ορυχεία (Νοτίου Πεδίου, Πεδίου Καρδιάς, Ορυχείου Μαυροπηγής) είναι σχεδόν ανύπαρκτες;
·         Γιατί κύριε Διευθυντά του Λ.Κ.Δ.Μ. σε διαπιστωμένες σοβαρές παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια (μη τοποθέτηση τουμπαδόρου στις αποθέσεις, χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων από εργαζόμενους χωρίς τα απαραίτητα διπλώματα, κυκλοφορία εντός του έργου εργολαβικών οχημάτων χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα, άδειες κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, ασφάλεια κτλ.) οι εργολάβοι καταφέρνουν να πέσουν στα «μαλακά» και σε μερικές περιπτώσεις δεν τιμωρούνται καν;
·         Γιατί κύριε Διευθυντά του Λ.Κ.Δ.Μ. το τελευταίο διάστημα σοβαρές επιθεωρήσεις κρατιούνται στα συρτάρια  του Τομέα υγείας και ασφάλειας και δεν προωθούνται προς εσάς και στα ορυχεία;
Κύριε Διευθυντά του Λ.Κ.Δ.Μ.,
είναι καλό το ohsas και το iso αλλά μήπως όλα αυτά είναι για τους τύπους !!! Δεν έχουμε διαπιστώσει στην πράξη καμία καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στα εργοτάξια, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα θανατηφόρα δυστυχήματα. Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι, δεν είναι απλοί αριθμοί, ούτε αναλώσιμοι !!!
Κύριε Διευθυντά του Λ.Κ.Δ.Μ.,
το συνδικάτο μας θα σταθεί δίπλα σας σε όποια σοβαρή προσπάθεια από εσάς για μηδενικά ατυχήματα στους χώρους των ορυχείων.
Αλλά κύριε Διευθυντά του Λ.Κ.Δ.Μ. με ότι μέσα διαθέτουμε νομικά ή συνδικαλιστικά, θα ήμαστε «ξεκάθαρα» απέναντι σας εάν δεν λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατέψετε την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.
Υ.Γ. Το Διεθνές Ινστιτούτο για το περιβάλλον, την ενέργεια και την υγεία   τι έχει να πει άραγε για όλα αυτά;
Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις των στελεχών του !!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας