Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Το Ασφαλιστικό δεν είναι... χρηματιστήριο

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό θυμίζει τη «χρυσή συνταγή» που λέγεται ότι εφαρμόζουν οι Αμερικανοί αναλυτές όταν θέλουν να μιλήσουν για τις επερχόμενες χρηματιστηριακές εξελίξεις.
«Ποτέ μη δεσμευθείς με προβλέψεις για άνοδο ή πτώση των μετοχών γιατί κινδυνεύεις να διαψευσθείς», λένε οι παλαιότεροι στους νεότερους χρηματιστές. «Εάν αναγκασθείς όμως, προσπάθησε οπωσδήποτε να αποφύγεις να προσδιορίσεις τον χρόνο που θα γίνει το ένα ή το άλλο», σημειώνουν με έμφαση.
Και όντως η κυβέρνηση με αξιοθαύμαστη επιδεξιότητα και πολιτική τέχνη έδειξε προς στιγμή ότι θα καταφέρει το ίδιο καλά να εφαρμόσει την ίδια συνταγή και στο ασφαλιστικό.

Έτσι, όσες φορές αναγκάσθηκε να μιλήσει για μειώσεις συντάξεων «έδιωχνε» προς το μακρινό μέλλον τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής του μαθηματικού τρόπου που θα διαμορφώνει το ύψος τους. Οταν δεσμευόταν για τον χρόνο απέκλειε τις μειώσεις.
Και προς στιγμήν, η κυβέρνηση έπεισε όλους πως τώρα δεν μειώνονται οι συντάξεις και πάντως όταν αυτό γίνει, θα αφορά το μακρινό μέλλον και όχι το παρόν.
Προκάλεσε μ’ αυτόν τον τρόπο ευφορία και δημιούργησε την εντύπωση ότι αντιστέκεται στις επιταγές των δανειστών, είναι ικανή να διαχειριστεί δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό, με συναίνεση, χωρίς να «καεί» η Αθήνα, και χωρίς να υποστούν μεγάλες θυσίες οι ασφαλισμένοι.
Αλλά φευ, αυτό κράτησε λίγο. Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν τώρα και όχι στο μέλλον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και η αύξηση των εισφορών εργοδοτών και μισθωτών ήταν εκτός της συνταγής που ακολουθούν οι αναλυτές και πρόδωσαν τα σχέδια.
Και, δυστυχώς, όσο γίνονται τα «αποκαλυπτήρια» κατανοούνται καλύτερα και οι αλλαγές και τα βάρη που προκαλούν οι ρυθμίσεις, απομακρύνεται το ενδεχόμενο της αποδοχής και δυσχεραίνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου.
Αλλά, ένα ακόμη «ναυάγιο» στη λύση του ασφαλιστικού θα είχε, στην παρούσα φάση, οδυνηρές συνέπειες για όλη τη χώρα.
Γι' αυτο καλό είναι η κυβέρνηση να απορρίψει τη λογική των χρηματιστών.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα είναι σίγουρα σκληρές κι αυτό το γνωρίζουν όλοι και το αντιλαμβάνονται ως αναγκαιότητα.
Η μία και μοναδική αυτή αλήθεια είναι το «όπλο» της κυβέρνησης να πείσει και να προχωρήσει το νομοσχέδιο.
Άλλοι λαϊκισμοί δεν χωρούν. Το ασφαλιστικό για να λυθεί θέλει θυσίες. Που θα τις υποστούν, ασφαλώς, και οι ασφαλισμένοι και η κυβέρνηση.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας