Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση - Σχόλιο του Δημήτρη Αλβανού Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας στο blog μας

Σε απάντηση των παραπάνω σχολίων θα ήθελα να σας ενημερώσω : (σχόλια εδώ)
1. Δεν ασκώ πολιτική, δεν είμαι πολιτικός και δεν εξυπηρετώ τα συμφέροντα κανενός.
2. Το έγγραφο προς τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού ήταν καθαρά υπηρεσιακό και όχι προσωπικό και είχε σκοπό την ενημέρωση των δημοτών και του Δήμου για την αποφυγή μη σύννομων ενεργειών.
3. Το ορυκτό καύσιμο (λιγνίτης-ξυλίτης) που παράγεται από τα ορυχεία της πε-ριοχής δεν είναι ξυλοκάρβουνο και μπορεί να καεί σε εστίες μεγάλης καύσης με προϋποθέσεις (φίλτρα κ.λ.π.).
4. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κατώφλι ασφαλείας για την υγεία, όσον αφορά τις συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων. Ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και έχουν βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα προκαλούν κρίσεις άσθματος, λοιμώξεις του αναπνευστικού και επιδείνωση της κατάστασης σε άτομα με καρδιακή ή αναπνευστική νόσο. Οι πλέον ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, είναι παιδιά και ηλικιωμένοι.

5. Όσον αφορά τον έλεγχο της ΔΕΗ, είναι δραστηριότητα που έχει ελεχθεί πε-ρισσότερο από κάθε άλλη στην ΠΕ Κοζάνης και έχουν επιβληθεί πρόστιμα πέραν του 1.500.000 Ευρώ.
6. Για την περυσινή διάθεση λιγνίτη δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση του Δή-μου, και συνεπώς δεν γνώριζε η Δ/νση Περιβάλλοντος το γεγονός. Όσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ήταν μετά από καταγγελία.
7. Ήδη το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και της έντονης οσμής έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή και ακόμα δεν άρχισε ο Χειμώνας. Η εξασφάλιση καθαρού αέρα για μας και τα παιδιά μας είναι υποχρέωση όλων μας
8. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, δεδομένου ότι το πρόβλημα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
9. Η συμβολή των πολιτών στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι η επιλογή του τρόπου θέρμανσης των νοικοκυριών επηρεάζει άμεσα τις εκπομπές σωματιδίων. Είναι αποδεδειγμένο ότι η επιλο-γή του κατάλληλου είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης συνεισφέρει ση-μαντικά στη μείωση των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων.
10. Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση εφαρμόζει τους νόμους και δεν νομοθετεί.
11. Η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είναι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Δημήτρης Αλβανός
Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

dimitraki pegnidia alonon pezis ke den ine sosto.

Ανώνυμος είπε...

Λαζαριώτης Νίκος
Αντιδήμαρχος Δήμου Σερβίων - Βελβεντού

1. Αν δεν είναι άσκηση πολιτικής η πολλών οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών τότε τι είναι πολιτική ;
2. Αφού το έγγραφο είναι καθαρά υπηρεσιακό γιατί δεν εισηγείται η υπηρεσία σας στην προϊσταμένη πολιτική αρχή να εκδώσει απαγορευτικό καύσης λιγνίτη σε σπίτια και μικρές επιχειρήσεις για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ;
3. Ο λιγνίτης της περιοχής μας σύμφωνα με αυτά που λέτε επιτρέπεται να καεί σε μεγάλες ποσότητες αλλά όχι στα σπίτια. Δηλαδή επιτρέπεται η ΔΕΗ να καίει 40.000.000 τόνους λιγνίτη το χρόνο και οι κάτοικοι ενός δήμου απαγορεύεται να κάψουν 800 τόνους για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες στις οποίες ζούμε.
4. Μακάρι να τηρούνταν όσα υπαγορεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο σύνολό τους. Αλήθεια η αγορά δικαιώματος ρύπων από τις πλούσιες χώρες βοηθά το περιβάλλον ;
5. Τα πρόστιμα 1.500.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ ας μην τα σχολιάσουμε γιατί πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα από αυτά πληρώθηκαν.
6. Η περσυνή διάθεση λιγνίτη έγινε με την ίδια ακριβώς διαδικασία.
7. Αναγνωρίζει η υπηρεσία σας ότι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης έκανε την εμφάνιση του πριν ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού μοιράσει ξυλοκάρβουνο. Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας μας δυστυχώς θα έχει μεγάλη επίπτωση και στην ποιότητα ζωής και στην υγεία του πληθυσμού. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση θα ζήσουμε και χειρότερες μέρες.
8. Όταν δεν υπάρχει εισόδημα δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης. Δεν προτείνεις στον πεινασμένο να τρώει βιολογικά προϊόντα.
9. Φυσικά και πρέπει η διοίκηση να εφαρμόζει τους νόμους όχι όμως επιλεκτικά.
10.
Επισκέφθηκα την έκθεση των Κοίλων και διαπίστωσα οτι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων με είδη θέρμανσης πωλούσαν λέβητες ξύλου - κάρβουνου τι γνώμη έχει η υπηρεσία σας;
Κάθε πολίτης αυτής της χώρας ελεύθερα έχει δικαίωμα να αγοράσει 10 , 20 και όσους τόνους λιγνίτη θέλει δεν αναρωτιέται η υπηρεσία σας τι τους θέλει; Προφανώς όχι για ενθύμιο. Γιατί δεν απαγορεύετε την πώληση λιγνίτη απευθείας στην πηγή ;

Ολοκληρώνοντας έχω ένα επί πλέον ερώτημα .

Πως είναι δυνατόν υπηρεσιακό έγγραφο πριν φτάσει στο Δήμο να δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο ; Το έγγραφο σας έχει ημερομηνία 18/10/2013 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 19/10/2013. Όπως είναι γνωστό η ύλη των εφημερίδων κλείνει το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΙ Η ΣΕ ΑΛΛΑ Μ Ε ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΧΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΣΩΘΗΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΣΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΣΕ ΛΑΘΗ. ΒΕΒΑΙΑ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ντροπή, μαζέφτε τα, όλος ο κόσμος κατάλαβε ακριβώς τι έγινε και ποιος φταίθει για το ρεζιλίκι

Ανώνυμος είπε...

Εχει απολυτο δικιο ο 10.22! Κανεις δεν χαριζει κατι στα καλα καθουμενα! Οι κυριες ΜΕΤΕ ΚΑΙ ΛΑΡΚΟ χαριζουν καρβουνο γιατι εχουν τον σκοπο τους! Το φαραγγι ΩΡΥΕΤΑΙ για την κατασκευη του φραγματος απο την ΛΑΡΚΟ,αλλα καποιοι σιωπουν! Αυτη ειναι η "μεγαλη τους αγαπη" για τα Σερβια!!! Τελικα με αυτο το σκανδαλο θα ασχοληθει καποια υπηρεσια;

Το Προφίλ μας