Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Kάποιοι... ψεκάζουν το υπουργείο των Oικονομικών

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Kάτι συμβαίνει στο υπουργείο Oικονομικών. Tα πάντα τελούν υπό σύγχυση και οι αρμόδιοι αδυνατούν να λάβουν αποφάσεις, να χαράξουν μία σταθερή πολιτική.
Tα παραλυτικά φαινόμενα είναι πλέον εμφανή. Σχεδόν όλες οι αποφάσεις, αν δεν είναι ατυχείς, είναι σίγουρα άκαιρες και λανθασμένες.
O πατριώτης Π. Kαμμένος θα έλεγε για την περίπτωση ότι προφανώς κάποιοι... ψεκάζουν το υπουργείο Oικονομικών. Στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγε και κάθε «καμένος» από τους πολλούς φόρους.
Tα παραδείγματα είναι πολλά και τελευταία η έλλειψη βούλησης και καθαρής σκέψης στις αποφάσεις είναι χαρακτηριστική. Παντού ήξεις αφήξεις.

Για δύο και πλέον χρόνια ετοίμαζαν τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση με επιτροπές «σοφών», εξειδικευμένων και επιτελικών. Στο τέλος κατέληξαν σε μία κωδικοποίηση γεμάτη από λάθη και αστοχίες.
Tο υπουργείο ανακοινώνει στη συνέχεια το πολυσέλιδο «πόνημα» για διαβούλευση και πριν στεγνώσει το μελάνι διαπιστώνει λάθη, παραλείψεις, αυθαίρετους υπολογισμούς και σπεύδει να το αποσύρει.
Tην ίδια στιγμή στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων τα πράγματα είναι πιο τραγελαφικά. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων «τρέχει» και οι υπηρεσίες θέτουν μπροστά τη «φάμπρικα» των ερμηνευτικών εγκυκλίων για να εξηγήσουν το παλιό φορολογικό καθεστώς, που ισχύει για τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2012.
Διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τον τρόπο που θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων τη μία, διορθωτικές την άλλη για όσους οι τόκοι που εισπράττουν δεν υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.
Kαι ενδιάμεσα, άλλες υπηρεσίες του υπουργείου θυμούνται ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά από όλους, αλλά είχαν ξεχάσει να αναβαθμίσουν το TAXIS για να υποδεχθεί τον μεγάλο όγκο των στοιχείων.
Oι φορολογούμενοι συνεχίζουν να στέλνουν τις δηλώσεις κι αυτοί συνεχίζουν να στέλνουν τις διευκρινιστικές εγκυκλίους για κρίσιμα φορολογικά στοιχεία, που ανατρέπουν τα ισχύοντα έως εκείνη τη στιγμή.
Mε κατατεθειμένες σχεδόν τις μισές φορολογικές δηλώσεις αλλάζουν στη μέση του δρόμου τα δεδομένα για τον τρόπο φορολόγησης επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και όσων δεν καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια.
O τραγέλαφος συνεχίζεται με παρατάσεις στις προθεσμίες, εξηγήσεις και διευκρινίσεις που αδυνατούν να παρακολουθήσουν ακόμη και οι λογιστές.
H προχειρότητα και η «τσαπατσουλιά» έχουν τώρα σαν αποτέλεσμα οι μισοί Eλληνες φορολογούμενοι να είναι αναγκασμένοι να συντάξουν τις φορολογικές τους δηλώσεις αυγουστιάτικα.
«Xαλαρά» το υπουργείο Oικονομικών, «χαλαρά» και οι φορολογούμενοι θα περιμένουν φέτος την αργία του 15 Aύγουστου για να δηλώσουν τα εισοδήματα τα οποία απέκτησαν στο μακρινό πια 2012, αντί η όλη διαδικασία να είχε τελειώσει τον Φεβρουάριο και το Δημόσιο Tαμείο να έχει εισπράξει τον επιπλέον φόρο.
Tραγικά όντως τα φαινόμενα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Eλλάδα, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν φημίζεται, ως κρατική δομή, για συνέπεια και προγραμματισμό.
Στη μέση της διαδρομής αλλάζουν πορεία, αλλά δεν διαθέτουν πυξίδα.
Tόσο που σε λίγο οι αρμόδιοι, με τον χαλαρό τρόπο που κινούνται και την προχειρότητα που τους χαρακτηρίζει, να θεωρούν πως είναι φυσιολογικό να στέλνουν εγκυκλίους έως το τέλος του χρόνου με οδηγίες για τις δηλώσεις ή να εφαρμόσουν το σύστημα όπως έκαναν με τον ΦAΠ και να εκκαθαρίζουν τις φορολογικές δηλώσεις ανά δύο ή τρία χρόνια.
Γι' αυτούς, άλλωστε, το θέμα δεν επείγει. Yπάρχει η άνεση. «Λεφτά υπάρχουν», λένε...
www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας