Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο φόβος του προστίμου

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των δημοτικών αστυνομικών, γέμισαν τα πεζοδρόμια παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ενώ επιδεικτικά απλώθηκαν και τα τραπεζοκαθίσματα.
Λες και όλοι βάλθηκαν να αποδείξουν ότι έως τώρα δεν πάρκαραν παράνομα μόνο απο το φόβο του προστίμου. Μάλιστα ένας οδηγός, παράνομα σταματημένος, στην παρκίδα που κάνει στάση για επιβίβαση-αποβίβαση το λεωφορείο, φώναξε στον οδηγό του “τι θα κάνεις τώρα θα καλέσεις τη δημοτική αστυνομία;”.

Η κουλτούρα δεν αλλάζει απο τη μια μέρα στην άλλη και οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές (βλ. θεσμός δημοτικής αστυνομίας) προφανώς χρειάζονται χρόνια για να δώσουν αποτελέσματα. Αρκεί να θυμηθούμε πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να αρχίσουμε να φοράμε ζώνη συνειδητά και όχι απο το φόβο του αστυνομικού που θα μας έδινε την κλήση.
Εκτός, όμως, απο τους θεσμούς ή τα βραχυμεσοπρόθεσμα μέτρα χρειάζεται κι εμείς οι ίδιοι, ως πολίτες, να πιστέψουμε στην αλλαγή αυτή που θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Σε διαφορετική περίπτωση, τα όποια μέτρα, είναι καταδικασμένα να έχουν μια πρόσκαιρη μόνο εφαρμογή και μόλις εκλείψουν να επιστρέφουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν. Και τότε δεν μας φταίνε οι θεσμοί –και η ανεπάρκειά τους-, αλλά η δική μας αποτυχία να αντιληφθούμε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν με το φόβο του προστίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας