Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Οι 49 δήμαρχοι που ζητούν ρύθμιση των χρεών των πολιτών προς τους δήμους

Υπόμνημά προς τον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπλ. υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι πολίτες προς τους δήμους
Μέτρα για την ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι πολίτες προς τους δήμους ζητούν με υπόμνημά τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, 49 δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.
Οι δήμαρχοι ζητούν τη θέσπιση ρύθμισης και διακανονισμού των χρεών των πολιτών προς τους ΟΤΑ και επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν και εφαρμόζονται για τις οφειλές προς το κράτος, ώστε αυτές να ισχύσουν και για τα χρέη προς τους δήμους.

Την πρωτοβουλία για το υπόμνημα ανέλαβε ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος επισημαίνει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η τελευταία ρύθμιση χρεών προς δήμους έληξε τον περσινό Οκτώβριο, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν στο υπόμνημά τους οι δήμαρχοι «να αδυνατούν οι οφειλέτες να διακανονίσουν τα χρέη τους, δυνατότητα όμως που είναι εφικτή για όλες τις υπόλοιπες οφειλές προς το κράτος».
Η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών προς τους δήμους έχει πολύπλευρες επιπτώσεις στα οικονομικά των δήμων, καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν: «Επαγγελματικές δραστηριότητες  των πολιτών  που έχουν σχέση  με τη λειτουργία καταστημάτων  και τη χρήση κοινόχρηστων  χώρων, πεζοδρομίων, πλατειών και αιγιαλού   αλλά ακόμα  και κοινωνικά γεγονότα  όπως η τέλεση πολιτικών γάμων, εξαιτίας της προϋπόθεσης ύπαρξης δημοτικής ενημερότητας, βαλτώνουν, «βραχυκυκλώνουν»  και καθίστανται  ανέφικτες  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά  προβλήματα  στις τοπικές οικονομίες».
Το υπόμνημα υπογράφουν οι δήμαρχοι Αγίου Βασιλείου, Αιγάλεω, Αλεξάνδρειας, Αμυνταίου, Ανατολικής Μάνης, Ανδρίτσαινας-Κρεστενών, Αποκορώνου, Άργους Ορεστικού, Ασπροπύργου, Βόλβης, Γλυφάδας, Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Δομοκού, Δωδώνης, Ελασσόνας, Ερυμάνθου, Ζαγορίου, Ζίτσας, Θήβας, Ιεράπετρας, Ιωαννιτών, Καλαβρύτων, Καλαμαριάς, Κασσάνδρας, Μαραθώνος, Μεσολογγίου, Μετσόβου, Μίνωα Πεδιάδας, Μυλοποτάμου, Νέας Προποντίδας, Νίκαιας–Αγ.Ρέντη, Ξυλοκάστρου, Παγγαίου, Παιονίας, Πέλλας, Πύλης Τρικάλων, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σαλαμίνας, Σάμου, Σιντικής, Σκύδρας, Σουφλίου, Σοφάδων, Τοπείρου, Φαρσάλων, Φλώρινας και Χαϊδαρίου.

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας