Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Καλά που το θυμήθηκαν

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Πέρασε μιάμιση εβδομάδα απο την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια. Μέσα σ’ αυτό το χρόνο βγήκαν ων ουκ έστιν αριθμός ανακοινώσεις υποστήριξης των ιδρυμάτων της περιοχής και πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας απο τους ίδιους τους φοιτητές, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έλαμψε δια της απουσίας της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απουσία του προσωπικού του ιδρύματος από τη δυναμική πορεία των φοιτητών της ΣΔΟ την περασμένη Παρασκευή.

Ωσπου η διοίκηση του ιδρύματος εμφανίστηκε χθες με ανακοίνωση που απηχεί τις απόψεις που εκφράστηκαν στο συμβούλιο της 7ης Φεβρουαρίου. Και τι λέει; Αντιγράφω: «θα εξειδικεύσει περαιτέρω τις προτάσεις για να τις θέσει στους φορείς της περιφέρειας». Ερώτημα: πότε θα γίνει αυτό με δεδομένο ότι τα δημοτικά συμβούλια Κοζάνης και Εορδαίας, αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασαν ήδη για το θέμα; Ειρήσθω εν παρόδω ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει συνολικά 45 ημέρες.
Απο την ανακοίνωση, επίσης, δεν γίνεται σαφές αν η διοίκηση του ιδρύματος αντιλαμβάνεται ποιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ασφαλώς και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να στηρίξουν, αλλά αν το ίδιο το ίδρυμα δεν βάλει την ατζέντα, τότε οι υπόλοιποι πάνω σε τι θα διαπραγματευτούν;
Τέλος, αν δεν διαβάζαμε ότι η ανακοίνωση είναι του ΤΕΙ, απο τις γενικολογίες του τύπου «τα τμήματα είναι βιώσιμα και μπορούν να συμβάλουν  στην ανάπτυξη της περιοχής» δύσκολα θα υποθέταμε ότι εκφράζει ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο καλείται με συγκεκριμένα ακαδημαϊκά –και όχι άλλου τύπου- κριτήρια να αποδείξει την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας