Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Σκοτώθηκε η σημαντική Κύπρια συγγραφέας Νίκη Μαραγκού της οποίας η μητέρα καταγόταν από την Κοζάνη

του Β.Π. Καραγιάννη
Η κυπριακή τέχνη πενθεί από σήμερα. Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Νίκη Μαραγκού σκοτώθηκε σήμερα το πρωί σε τροχαίο δυστύχημα στην Αίγυπτο. Σχεδόν αμέσως η είδηση κοινοποιήθηκε στην Κύπρο, ενώ τις πληροφορίες επιβεβαίωσε στην «Α» η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή.
 Από την πρώτη στιγμή, τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την κυπριακή Πρεσβεία στην Αίγυπτο προέβησαν σε ενέργειες με σκοπό να ενημερωθούν για τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Όπως πληροφορούμαστε, η άτυχη Νίκη Μαραγκού επέβαινε σε όχημα που ενεπλάκη στο μοιραίο, 100 χιλιόμετρα μακριά από το Κάϊρο. Στόχος της ήταν να δει τοιχογραφίες που βρίσκονταν σε συγκεκριμένη περιοχή. Σήμερα αναμένεται να επισκεφθούν το Κάϊρο για να μεταφέρουν τη σορό της στην Κύπρο συγγενείς της.
Η Νίκη Μαραγκού γεννήθηκε το 1948 στη Λεμεσό και ζούσε στη Λευκωσία. Σπούδασε κοινωνιολογία στο (Δυτικό) Βερολίνο (1965-1970). Εργάστηκε αρχικά ως δραματουργός στο Κρατικό Θέατρο της Κύπρου. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ανάμεσα στα έργα που έχει μεταφράσει ήταν ο κύκλος ποιημάτων Αλεξάνδρεια του Joachim Sartorius. Συγγραφέας διηγημάτων, μυθιστορημάτων, ποιημάτων και παραμυθιών. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Είναι ο πάνθηρας ζωντανός, μυθιστόρημα (Αθήνα 1998), Selections from the Divan, ποιήματα (Λευκωσία 2001), Γιατρός από τη Βιέννη, μυθιστόρημα (Αθήνα, 2003), Divan, ποιητική ανθολογία (Αθήνα 2005), Ο Δαίμων της πορνείας, διηγήματα (Αθήνα, 2007). Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τα ποιήματά της (2006) και το Βραβείο Καβάφη (1998).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας