Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το νέο άλλοθι

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Είναι γνωστό ότι εμείς οι Ελληνες δεν φταίμε ποτέ και για τίποτα. Κι εξίσου γνωστό είναι ότι τα όποια δεινά μας οφείλονται κατά κανόνα, αν όχι και αποκλειστικά, σε συνωμοσίες και παρεμβάσεις ξένων. Εδώ και μερικές μέρες μάλιστα έχει ανακαλυφθεί ότι για τη σημερινή μας κατάντια φταίνε το ΔΝΤ και ο πολλαπλασιαστής του. Μέχρι και αποζημίωση δεκάδων δισεκατομμυρίων δικαιούμαστε ν' απαιτήσουμε, κατά την άποψη ορισμένων.
Με βάση όλα αυτά δεν είναι καθόλου περίεργο που ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνο που τελικά ζητάνε είναι να επανέλθουμε στο 2009. Με ποιον τρόπο δεν το λένε. Προφανώς θεωρούν ότι αρκεί ν' αποχωρήσει η τρόικα, ν' ακυρωθεί το Μνημόνιο, να μας χαρίσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας (γιατί όχι όλο;) οι πιστωτές μας και αυτόματα θα λυθούν όλα τα προβλήματά μας.
Ξέρετε να έχουν προτείνει τίποτα άλλο; Μήπως να έχουν πει αν και τι θα πρέπει να κάνουμε για να συμβούν όλα τα προεκτεθέντα; Αν δεν κάνω λάθος, κάτι για τη φοροδιαφυγή έχουν ψελλίσει, αλλά μόνο του μεγάλου κεφαλαίου. Προφανώς των υπολοίπων μάλλον επιτρέπεται. Αλλά δεν χρειάζεται και τίποτα άλλο. Αφού οι μοναδικές αιτίες της κατάντιας μας είναι το ΔΝΤ, η τρόικα, τα μνημόνια και τώρα ο πολλαπλασιαστής, αν όλα αυτά εκλείψουν, αυτόματα τα προβλήματά μας θα λυθούν.
Και το έλλειμμα του 15,6%; Και το χρέος; Η σπατάλη, η διαφθορά, το διαλυμένο κράτος, η καθήλωση σε πρακτικές και συμπεριφορές που οι άλλοι έχουν καταργήσει εδώ και δεκαετίες; Ο «πατριωτισμός» που λέει ότι δεν πρέπει να ξεπουλήσουμε δημόσιο πλούτο για να ξεχρεώσουμε αλλά οι άλλοι θα πρέπει να μας δανείζουν για να τη βολεύουμε και μετά να μας χαρίζουν και τα δανεικά;
Οχι, αυτά δεν είναι προβλήματα που θα έπρεπε ν' αποτελούν την κύρια προτεραιότητά μας. Γιατί δεν είναι αυτά που φταίνε. Ο πολλαπλασιαστής την έκανε τη ζημιά. Αργήσαμε αλλά το μάθαμε.
ΥΓ: Οχι πως δεν φταίει και το πρόγραμμα, αλλά αυτό έδωσε απλώς τη χαριστική βολή. Ημασταν με το κεφάλι κάτω από το νερό κι αυτό μας έσπρωξε ακόμη πιο κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας