Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι φωτογραφίες, η κακοποίηση και η δημοσιότητα…

του Π. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ 05/02/13
Το ένα θέμα με τις φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων για τις ληστείες στο Βελβεντό έχει να κάνει, φυσικά, με τα εμφανή σημάδια κακοποίησης που φέρουν στο πρόσωπο τους. Τουλάχιστον οι τρεις εξ αυτών. Οι εν λόγω καταγγελίες οδήγησαν χθες σε εισαγγελική παρέμβαση και, ασφαλώς, το θέμα θα έχει και συνέχεια. Εάν αποδειχθεί ότι τα τραύματα οφείλονται σε ξυλοδαρμό μέσα στα κρατητήρια, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξουν και οι προβλεπόμενες εκ του Νόμου κυρώσεις.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την ίδια τη λογική δημοσιοποίησης των φωτογραφιών. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ειδικά στο διαδίκτυο, είχαμε μια «κατακραυγή» από μεγάλη μερίδα της «κοινής γνώμης», με σχετικές «εξυπνάδες» σε αναρτήσεις και εξομοίωση με συλληφθέντες πολιτικούς, επιχειρηματίες κτλ. Το ερώτημα ήταν, για παράδειγμα, «Γιατί δεν έδωσαν στη δημοσιότητα και φωτογραφία του…Τσοχατζόπουλου που έκλεψε δις;».
Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη ανακοίνωσή του, «συμπεραίνει»: «Ποτέ, για παράδειγμα, δεν είδαμε παρόμοιες φωτογραφίες των δολοφόνων του Πακιστανού μετανάστη ούτε, βέβαια, κανενός είδους ευαισθησία για τους κουμπουροφόρους της Χρυσής Αυγής»! Και φυσικά δεν είδαμε! Γιατί, πολύ απλά, ο σκοπός είναι και ήταν ένας και μοναδικός! Να δουν τις φωτογραφίες κάποιοι πολίτες που πιθανόν θα έχουν δει και κάποιον εκ των «4» σε διάφορους χώρους και σπίτια! Και, μέσα σε λίγες ώρες, η τακτική αυτή αποδείχθηκε ορθότατη,
οδηγώντας στη χθεσινή ανακάλυψη μιας μικρής «γιάφκας» στο Χαλάνδρι! Αυτό συνέβη επειδή κάποιοι, μέσω των φωτογραφιών, είδαν και τους ενοίκους και γείτονές τους και ειδοποίησαν την Αστυνομία!
Είναι, λοιπόν, δυο ξεχωριστά ζητήματα: Η μεν καταδίκη τυχόν (και πιθανότατων) κακοποιήσεων των συλληφθέντων θα πρέπει να είναι κοινή, ομόθυμη και να οδηγήσει σε τιμωρία των υπευθύνων. Η δε δημοσιοποίηση των φωτογραφιών ήταν ορθότατη και επιβεβλημένη, για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Θα επανέλθουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας