Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Π.Ε Κοζάνης με στελέχη Τραπεζών για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Συνάντηση στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο με ανώτερα στελέχη των τοπικών Τραπεζικών καταστημάτων, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»,  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ανάγκης άμεσης προώθησης των διαδικασιών που απαιτούνται τόσο για την υπαγωγή στο πρόγραμμα των νέων ιδιωτών, όσο και της άμεσης αποπληρωμής των ήδη εγκεκριμένων δαπανών των υπαχθέντων ιδιωτών στο πρόγραμμα.


Στην Συνάντηση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος και μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακ., ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματο-βιοτεχνών  και οι Δ/ντές των υποκαταστημάτων Κοζάνης των Τραπεζών «Εθνική», «Πειραιώς» και «ALPHA BANK».

Με την έναρξη της  συζήτηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Κυριακίδης, κατέθεσε τον προβληματισμό και την ανησυχία που εκφράζονται από  τους επαγγελματίες- κατασκευαστές  αναφορικά με τα προβλήματα και τις κωλυσιεργίες που παρατηρούνται στην εξέλιξη του προγράμματος, γεγονός  που έχει σαν αποτέλεσμα την πολύμηνη καθυστέρηση αποπληρωμής των έργων που ήδη έχουν προωθηθεί.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί από όλη τη Χώρα 101.154 αιτήσεις στις Τράπεζες από ελληνικά νοικοκυριά χαμηλού και μέσου εισοδήματος, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών τους. Οι περίπου 50.000 έχουν λάβει προέγκριση δανείου και από αυτές οι 19.000, προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ, έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα. Όμως στις εκταμιεύσεις των αιτήσεων μόνο 50%, δηλαδή λιγότερο από 100 εκ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί.
Το συμπέρασμα είναι ότι η μέχρι τώρα πορεία του έργου καθυστερεί πολύ.
Με βάση αυτό, ζητήθηκε από τους Δ/ντές των Τραπεζών να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των αναγκαίων κονδυλίων, που σαν αποτέλεσμα θα έχουν, όπως ανέφεραν όλοι  οι  παρευρισκόμενοι , την εισροή στην πραγματική οικονομία περίπου 1 δις ευρώ, που τώρα λείπει, ενώ 400 εκ. ευρώ της συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ λιμνάζουν στα ταμεία του ΕΤΕΑΝ.



Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας, κ. Κακάλης, επεσήμανε στην τοποθέτησή του την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης των κονδυλίων για να τρέξει το πρόγραμμα στο οποίο εμπλέκονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διπλωματούχοι Μηχανικοί, που εκπονούν μελέτες ενεργειακής αποτύπωσης των κτιρίων και επιβλέπουν τις κατασκευές,  για να ωφεληθεί η Εθνική Οικονομία,  ιδιαίτερα τώρα με την προοπτική ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και  με έμφαση στην ανόρθωση  του βασικού  πυλώνα ανόρθωσης της Οικονομίας  που είναι ο τεράστιος κλάδος της «οικοδομής».

Οι Δ/ντές των Τραπεζών, από την πλευρά τους, δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν στις Κεντρικές Διοικήσεις των Πιστωτικών τους Ιδρυμάτων όλους  τους προβληματισμούς  και τις προτάσεις που ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση στο Επιμελητήριο και ακόμη υποσχέθηκαν πως θα προτρέψουν τους συνεργάτες τους στα υποκαταστήματα Δ/νσης τους να εντείνουν τις διαδικασίες ελέγχου που διενεργούν, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των ποσών που αντιστοιχούν στις δαπάνες εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Κατόπιν των παραπάνω και του θετικού αποτελέσματος που προέκυψε για το συντονισμό των Τραπεζών στην προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται για την περαιτέρω υποστήριξη της επίσπευσης της υλοποίησης του προγράμματος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, επεσήμανε ότι η επόμενη ενέργεια στην οποία θα προβεί το Επιμελητήριο για να μην υπάρξουν άλλες κωλυσιεργίες θα είναι η άμεση αποστολή σχετικής επιστολής με αποδέκτες τους Διοικητές των Τραπεζών που υλοποιούν το πρόγραμμα, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση αρμοδίων για να «μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία», όπως χαρακτηριστικά είπε, «σήμερα που όλες οι επιχειρήσεις αιμορραγούν και τα Ελληνικά Νοικοκυριά δεν έχουν άλλες αντοχές».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας