Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε ο διάσημος Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ

Εχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο διάσημος Τούρκος δημοσιογράφος, αρθρογράφος και συγγραφέας Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, 72 ετών, υπεβλήθη την Τετάρτη σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ενός στέντ με λαπαροσκόπηση, ωστόσο, δεν κατέφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας και κατέληξε την Πέμπτη.
Αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους Τούρκους δημοσιογράφους στον κόσμο ενώ ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό, καθώς είχε συνδυάσει τη σταδιοδρομία του τις τελευταίες δεκαετίεςμ με όλα τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η δημοσιογραφική του καριέρα άρχισε το 1964 στην εφημερίδα «Milliyet»και το 1992 εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού Show TV παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων και την εκπομπή «Η 32η ημέρα» την οποία μετέφερε στο CNN Türk όπου παρουσίαζε και το δελτίο ειδήσεων.

Τα τελευταία χρόνια ή παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα «Posta».
Επίσης, υπήρξε για πολλά χρόνια ανταποκριτής μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, κατόπιν αρθρογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής στην δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT, ενώ στη συνέχεια ήταν παρουσιαστής και σχολιαστής στα μεγάλα δίκτυα της ιδιωτικής τηλεόρασης που δημιουργήθηκαν.
Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ συνδύασε την καριέρα του με την προώθηση ενός τύπου ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ενώ δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί με το στρατιωτικό κατεστημένο και το «βαθύ κράτος» της χώρας, αλλά και με παγιωμένες προκαταλήψεις της τουρκικής κοινωνίας.
Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και προωθούσε την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ.
Το τελευταίο θέμα για το οποίο αρθρογράφησε είναι το σημερινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης Hürriyet Daily News σχετίζεται με την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης και τα βήματα που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με τις μειονότητες.
«Η κυβέρνηση [σ.σ. του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] έχει κάνει τρομερά βήματα σε σχέση με τις μειονότητες.
Δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για σαράντα χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο», έγραψε στο κείμενο που είναι αφιερωμένο στις εξελίξεις στο κουρδικό και στις εξελίξεις που αφορούν τη θεολογική σχολή της Χάλκης.
Αυτό το τελευταίο θέμα [σ.σ. της επιστροφής στην Θεολογικής Σχολής της Χάλκης 190 εκταρίων δάσους που της ανήκαν] επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα βλέπει τώρα με εντελώς διαφορετική ματιά τα θέματα των μειονοτήτων», εκτίμησε.
Αλλά» --επισήμανε-- «παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες, δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή», επισήμανε.
Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο το θέμα της αμοιβαιότητας», σχολιάζει. «Όταν κάνουμε κάτι περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει τα ίσα. Όμως το θέμα της θεολογικής Σχολής αφορά μόνο την Τουρκία», καταλήγει.
Άλλες πηγές έχουν υποστηρίξει ότι η λειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι δυνατή με την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που επεξεργάζεται την εποχή αυτή η τουρκική εθνοσυνέλευση».
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας