Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέα στο αυτοκίνητο

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Το carpooling ή car sharing (στα ελληνικά συνεπιβατισμός) είναι ένα φαινόμενο που κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό, λόγω τιμής βενζίνης. Παλαιότερα όταν έβλεπες τα μηνύματα υπέρ του carpooling στους ιταλικούς αυτοκινητόδρομους, ίσως και να χαμογελούσες, θεωρώντας το μια συνήθεια πολύ εκτός της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Που να μπει ο Ελληνας ισχυρογνώμων οδηγός που θέλει και το καφεδάκι και το τσιγαράκι και τη μουσική στη διαπασών, σε άλλο αυτοκίνητο όπου δεν θα έχει τον πρώτο λόγο;

Κι όμως το carpooling κερδίζει έδαφος και μάλιστα ιδιαίτερα δυναμικά τον τελευταίο καιρό. Με δύο ευρώ σχεδόν στην τιμή της βενζίνης, ακόμα και οι πλέον αμετανόητοι που δεν θέλουν να χάσουν τη βολή τους, αναγκάζονται να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να αποκτήσουν παρέα στο αυτοκίνητο.
Είναι κι αυτό μια μεγάλη υποχώρηση από πλευράς ενός λαού που δεν έχει συνηθίσει να μοιράζεται και να ξεβολεύεται. Δεν το συζητάμε πόσα και ποια είναι τα οφέλη του συνεπιβατισμού για το πορτοφόλι, για το περιβάλλον, αλλά και για την κοινωνικοποίηση γενικότερα.
Πάνω από όλα, όμως, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η αποδόμηση -λόγω της κρίσης-των συνηθειών μιας καλομαθημένης κοινωνίας, έφερε και κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο στις συνήθειές μας και εν προκειμένω στις αυτοκρατορικές συμπεριφορές μας στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας