Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ Αθώοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης Π. Γαρούφος και Μ. Καραμπατζιάς

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ 27/9/12

Συνελήφθησαν στην κατάληψη της Δ.Ο.Υ. Νεάπολης για παράνομη βία. Δεκτή με χειροκροτήματα η απόφαση του δικαστηρίου

Αθώους έκρινε το δικαστήριο τους δύο αιρετούς του δήμου Βοΐου Παναγιώτη Γαρούφο και Μιχάλη Καραμπατζιά για την κατάληψη της Δ.Ο.Υ. Νεάπολης, απόφαση η οποία έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα, από το πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου.
Ο αντιδήμαρχος Βοΐου Π. Γαρούφος και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος Μ. Καραμπατσιάς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί προχτές στην κατάληψη της Δ.Ο.Υ. Νεάπολης, ενώνοντας τη φωνή διαμαρτυρίας με τους συγκεντρωθέντες κατοίκους, ενάντια στην απόφαση για κλείσιμο της υπηρεσίας, αφού πέρασαν τη νύχτα κρατούμενοι στο Α.Τ. Νεάπολης, οδηγήθηκαν χτες στην εισαγγελία. Στο δικαστικό μέγαρο είχε συγκεντρωθεί κόσμος από τη Νεάπολη και τη Σιάτιστα, ενώ οι δύο κρατούμενοι οδηγήθηκαν στις 10.30 το πρωί στον αρμόδιο αντιεισαγγελέα, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης σε δημόσια υπηρεσία». Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο, όταν ο αντιεισαγγελέας μετέτρεψε την αρχική κατηγορία και παρέπεμψε τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης στο Αυτόφωροι Τριμελές Πλημμελειοδικείο με την κατηγορία της «άσκησης παράνομης βίας».
Η δίκη άρχισε στη 1 το μεσημέρι μέσα σε θύελλα αντιδράσεων από τους συγκεντρωμένους του δήμου Βοΐου, ενώ το δικαστικό μέγαρο γέμισε ασφυκτικά όταν έφτασε εκεί η πορεία των απεργών του ΠΑΜΕ. Οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία «άσκησης παράνομης βίας» για τον απλούστατο λόγο ότι «εμείς δεν ασκήσαμε βία σε κανέναν». Επιπλέον η απολογία τους μετατράπηκε σε ένα «δριμύ κατηγορώ» της «αυθαιρεσίας του κράτους εξουσίας» και της «ποινικοποίησης του αγώνα της αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας ότι «η κρατική βία και τρομοκρατία δεν θα τρομοκρατήσει ούτε την αυτοδιοίκηση ούτε το λαό και δεν θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων». Τόσο οι απολογίες των κατηγορουμένων όσο και οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, που ήταν η δήμαρχος Παναγιώτα Ορφανίδου, η πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Μακρής και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Ζευκλής, διακόπτονταν με συνεχή χειροκροτήματα του κοινού που παρακολουθούσε τη δίκη. Αρκετές φορές η πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στο ακροατήριο να ηρεμήσει, ενώ απειλήθηκε η εκκένωση της αίθουσας.
Καταλυτική ήταν και η κατάθεση ως μάρτυρα της προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Νεάπολης Ευμορφίας Ράντου. Ερωτηθείσα σχετικά η προϊσταμένη, είπε ότι «δεν γνωρίζω ποιος έβαλε το λουκέτο στην είσοδο της υπηρεσίας», ενώ πρόσθεσε ότι
Δεν της ασκήθηκε καμιάς μορφής βία από τους κατηγορούμενους».
Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις καταθέσεις μαρτύρων, αγόρευσε ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος πρότεινε την ενοχή και την καταδίκη των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Τελικώς, η πρόεδρος ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι Π. Γαρούφος και Μ. Καραμπατζιάς κηρύχτηκαν «αθώοι λόγω αμφιβολιών». Η απόφαση έγινε δεκτή μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων. Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι, η δήμαρχος Βοΐου και η πρόεδρος της ΠΕΔ, χαιρέτησαν την απόφαση κάνοντας λόγο για «δικαίωση του αγώνα» και για «νίκη της αυτοδιοίκησης».
Να σημειωθεί τέλος ότι κατηγορούμενοι ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Βασίλης Σταμπουλούς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης Γιάννης Κολιός, οι οποίοι όμως μέχρι χτες διέφευγαν της σύλληψης. Τέλος επισημαίνεται ότι το θέμα της σύλληψης και παραπομπής σε δίκη των αιρετών της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης, προχτές το βράδυ στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αιρετούς του δήμου Βοΐου, ενώ αναμένονταν έκδοση ψηφίσματος υπέρ της διατήρησης της Δ.Ο.Υ. Νεάπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας