Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ομπάμα, Μέρκελ και Τζιαμπάο κρατούν την Ελλάδα στο ευρώ

Οι ηγέτες πιο ισχυροί από τις αγορές
Η έως τώρα παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οφείλεται στην Άνγκελα Μέρκλελ, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Γουέν Τζιαμπάο, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική έκδοση των Financial Times.

Κι αυτό γιατί οι ηγέτες των τριών υπερδυνάμεων -ΗΠΑ, Κίνας, Γερμανίας- είναι πιο ισχυροί από τις αγορές. Αυτά τα τρία μεγάλα κέντρα εξουσίας έχουν εν μέρει τη δύναμη να πετύχουν την ηρεμία εφόσον το επιθυμούν, υποστηρίζουν οι FT Deutschland.



Η αμερικανική παρέμβαση στη συζήτηση που διεξαγόταν το καλοκαίρι για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπήρξε καθοριστική.

Η επίσκεψη του υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στον γερμανό υπουργό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Οι Ευρωπαίοι τα βρήκαν με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, καθώς η επανεκλογή του τους είναι πολυτιμότερη σε σχέση με την εκλογή Ρόμνει.

Κατά της εξόδου μέλους από την ευρωζώνη έχουν τα ταχθεί και οι Κινέζοι. «Θέλουμε το ευρώ να παραμείνει ανέπαφο», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ντου Κουιβέν.

Και οι Κινέζοι έχουν αυτήν την στιγμή ένα ιδιαίτερο συμφέρον να υπάρξει ηρεμία, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί η νέα ηγεσία στην χώρα.

Η τριμερής συμμαχία λειτούργησε. Η καγκελάριος Μέρκελ ξαφνικά άρχισε να επαινεί τους Έλληνες, οι Κεντρικές Τράπεζες καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η Κίνα άρχισε και πάλι να αγοράζει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η σύμπνοια των τριών υπερδυνάμεων δεν οφείλεται σε κάποιου είδους συνομωσία, ωστόσο αυτή τη στιγμή τα συμφέροντά τους είναι κοινά γι αυτό και η προσοχή θα πρέπει να είναι στραμμένη στις κινήσεις τους, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. 
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας