Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Κλάξον

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να λέτε ψέματα για μένα, γιατί θα πω την αλήθεια για εσάς. Κάπως έτσι συνοψίζεται η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για την επιστροφή στη δραχμή. Τα φριχτά και τρομερά που προβλέπονται είναι αναμενόμενα. Όσο αναμενόμενο είναι και να πηγαίνει κανείς με το αυτοκίνητό του απευθείας στον τοίχο, πατώντας επίμονα το κλάξον.
ΛΙΓΌΤΕΡΟ αναμενόμενη - αλλά όχι εντελώς απρόβλεπτη - ήταν η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Εθνική και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Απόστολο Ταμβακάκη. Η Κουμουνδούρου είναι σε επείγουσα αναζήτηση εσωτερικού εχθρού. Είναι όμως ταμπού μια ανάλυση των συνεπειών που θα έχει η έξοδός μας από την ευρωζώνη; Ο ξένος Τύπος - όλα τα ξένα ΜΜΕ όπου έχει δώσει συνεντεύξεις ο Αλ. Τσίπρας - έχουν φιλοξενήσει εκτεταμένα σχετικά άρθρα.
ΧΩΡΙΣ πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, η δραχμή θα αφανίσει τις αποταμιεύσεις των καταθετών, αλλά και τα χαμηλά εισοδήματα. Αυτοί που έχουν στεγαστικά δάνεια θα βρεθούν σε δεινή θέση. Η αξία των σπιτιών τους θα μειωθεί. Η δανειακή οφειλή τους θα μεγαλώσει εξαιτίας των υποτιμήσεων της δραχμής. Οσοι έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό θα ωφεληθούν μεσο-μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν άμεσα. Οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν. Τα εισαγόμενα είδη θα είναι πανάκριβα. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα δίνεται με δελτίο.
ΤΟ γρήγορο συμπέρασμα είναι ότι μια έξοδος από το ευρώ θα βλάψει ακριβώς εκείνους - τους ασθενέστερους δηλαδή - που η Αριστερά έχει θεωρήσει υποχρέωσή της να προστατεύσει. Από εκεί και πέρα αρχίζουν διάφορες ακροβασίες. Η τήρηση του Μνημονίου, επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αναγκαίος όρος της παραμονής μας στην ευρωζώνη. Μια αποδέσμευση είναι δυνατή. Η Ευρώπη δεν έχει νομικό τρόπο να μας οδηγήσει στην έξοδο. Ακόμη περισσότερο: αν βγούμε από το ευρώ, αυτό θα προκαλέσει κρίση τόσο επιζήμια για τη ζώνη του ευρώ που Βερολίνο, Βρυξέλλες, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την αποφύγουν.
ΣΥΜΦΩΝΟΙ. Ο βομβιστής αυτοκτονίας μπορεί να προξενήσει τρομακτικές απώλειες στον στόχο του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ίδιος θα επιβιώσει. Αυτή είναι η αλήθεια για τη δραχμή. Οσοι άσκησαν εξουσία ή μετείχαν στην άσκηση εξουσίας προτού μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι είχαν την ίδια αγωνία: Μη σκάσει η χώρα στα χέρια τους. Ο Τσίπρας και οι συν αυτώ επιμένουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να σκάσει. Επιμένουν επίσης να ενοχοποιούν όποιον ισχυρίζεται το αντίθετο - ιδίως μέσα στη χώρα.
Η θεωρία της συνωμοσίας είναι το εργαλείο επιλογής των λαϊκιστών στις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αντί να συζητάς την ουσία, αμφισβητείς τις προθέσεις. Και ενοχοποιείς τη διαφωνία. Ούτως ή άλλως, η τελική κρίση ανήκει στη λαϊκή ετυμηγορία που θα εκφραστεί στις 17 Ιουνίου.
ΤΑ τελευταία δύο χρόνια τα γεγονότα έχουν τρέξει γρήγορα. Χρειάστηκε να χρεοκοπήσει η χώρα για να τερματισθεί η οικογενειοκρατία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε στη δραχμή για να απαλλαγούμε από τον λαϊκισμό σε εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας