Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η Κοζάνη υποδέχθηκε τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας

Ρεπορτάζ από το romfea.gr, φωτογραφίες του Γιώργου Φερδή από το romfea.gr
Αφίχθη πριν από λίγα λεπτά στην είσοδο της πόλης της Κοζάνης στην οδό Παύλου Μελά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συνοδευόταν από τους Μητροπολίτες Κοζάνης Παύλο και Καστορίας Σεραφείμ. Εκεί τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκαν δεκαπέντε έφιπποι καβαλάρηδες, ενώ πλήθος κόσμου και παιδιά χειροκροτούσαν και αναφωνούσαν ΑΞΙΟΣ!
Επίσης ο στρατός έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο, ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα την άφιξη του στην Κοζάνη.
Εν συνεχεία με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα έγινε η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία Νίκης.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, δεκάδες Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών και πλήθος κόσμου.
Στην πλατεία Νίκης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος τον καλωσόρισε στην πόλη.
«Σας υποδεχόμαστε σήμερα σε έναν τόπο που είναι ποτισμένος με αίμα μαρτύρων και Ελλήνων. Σας υποδεχόμαστε ως τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, στο πρόσωπό σας βλέπουμε να ενσαρκώνεται όλη η Ορθοδοξία δια μέσω των αιώνων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κοζάνης.




Επίσης ο κ. Μαλούτας τόνισε: «Παναγιότατε, στους ώμους σηκώνετε την πολύπαθη ιστορία του Πατριαρχείου του Γένους των Ελλήνων».  «Σας καλωσορίζουμε Παναγιώτατε, στην πόλη μας η οποία από σήμερα είναι και δική σας πόλη» ανέφερε κλείνοντας ο Δήμαρχος, δίνοντας στον πατριάρχη το χρυσό μετάλλιο της πόλης εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Μετά πολλής χαράς ευρισκόμεθα αυτή την ευλογημένη ώρα εν τω μέσω ημών, επισκεπτόμενοι για πρώτη φορά την προκαθημένη της Δυτικής Μακεδονίας, την ιστορική πόλη της Κοζάνης». «Ήλθομεν εδώ εκ της βασιλίδος των Πόλεων ανταποκρινόμενοι εις το κάλεσμα της αγάπης σας, και μεταφέρουμε προς όλους εσάς τους άρχοντες και τον φιόχριστο λαό την αγάπη και την ευλογία της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε: «Ήλθομεν για να είδομεν τον χαριτωμένον τούτο τόπο σας, για να θαυμάσουμε τα έργα και την πρόοδο της πόλεώς σας. Δια να σας μεταδώσουμε τον παλμό της καρδιάς μας, αλλά και να αφουγκραστούμε τον δικός σας παλμό». «Και ιδού τον αισθανθήκαμε ήδη με τη θερμή υποδοχή, η οποία εν μέσω θέρους μας εδρόσισε από τον καύσωνα της ημέρας και τον κόπο του ταξιδίου».
Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους από καρδιάς, τονίζοντας: «Να τηρείτε τας παραδόσεις και να παραμείνετε σταθεροί στην πίστη, στις αρχές και τις αξίες».
Αμέσως μετά, με λιτανευτική πομπή, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου θα τελεστεί η επίσημη Δοξολογία.
Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Χαίρει και αγάλλεται σήμερα η πόλη της Κοζάνης, καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης σκιρτά από ενθουσιασμό διότι υποδέχεται τη Σεπτή Κορυφή της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας. Διότι υποδέχεται και καλωσορίζει την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, διότι ευλογείται από τον Πατριάρχη και πατέρα πνευματικό του ευλογημένου μας γένους».
«Παναγιώτατε, ταπεινώς σας καλωσορίζει και η μετριότητά μου, σας καλωσορίζω στον ιδικό σας πνευματικό χώρο», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Παύλος.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του υπογράμμισε: «Είναι μεγάλη η χαρά μας, που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά εις την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της οποίας η διοίκηση και προστασία έχει ανατεθεί δια της πατριαρχικής πράξης του ’28 εις την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος».
Εν συνεχεία ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της Μητρόπολης Κοζάνης, καθώς και στους πνευματικούς δεσμούς με την Μητέρα Εκκλησία.
Επίσης ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι άφησαν την Επαρχία τους για να τον υποδεχθούν στην Κοζάνη με εγκαρδιότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, έφερε το ωμοφόριο και το πετραχήλι του προκατόχου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεων Φωτίου (Μανιάτη). Να αναφερθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα θα τελέσει τα εγκαίνια του αποκατασταθέντος Επισκοπείου της Κοζάνης, του παλαιότερου κτιρίου της πόλης που χρονολογείται από το 1744.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας