Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Περικοπές και παλιές οφειλές πνίγουν τα σχολεία

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Αντιμέτωπα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα βρίσκονται τα σχολεία της Εορδαίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, λόγω ότι δεν καταβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η δεύτερη δόση της τακτικής χρηματοδότησης, η οποία έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο κι ενώ κλείνουν τα σχολεία οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε σύσκεψη που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Εορδαίας και αντιδήμαρχος Γιάννης Ασπράγκαθος, με διευθυντές σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Εορδαίας.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Ελένη Βασιλείου:
«Λεφτά δεν υπάρχουν, τα βιβλιάριά μας (των σχολείων) είναι άδεια, τα ντεπόζιτα από το πετρέλαιο είναι άδεια. Ελπίζω ότι θα συνδεθούμε φέτος με την Τηλεθέρμανση,
όπως μας είπε ο δήμος, αλλιώς προβλέπω μια χρονιά πάρα πολύ δύσκολη. Πιστεύω όμως ότι με την καλή συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Ασπράγκαθο θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».
Στα προβλήματα χώρου που αντιμετωπίζει το 2ο ΕΠΑΛ (Επαγγελματικό Λύκειο) το
οποίο συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο, αναφέρθηκε ο διευθυντής του σχολείου
Δημήτριος Βλάχος, λέγοντας: «εκεί που είμαστε έχουμε τα κακά μας χάλια. Δεν
χωράμε» και τόνισε ότι χρειάζονται άμεσα δύο τουλάχιστον αίθουσες προκάτ για
να βολευτούν έστω προσωρινά οι ανάγκες διδασκαλίας των 234 μαθητών του
σχολείου, καθώς σημειώθηκε αύξηση μαθητών κατά 60 άτομα και γίνονται στα εργαστήρια θεωρητικά μαθήματα, επισημαίνοντας ότι φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση και φέτος.
Την άψογη συνεργασία του δήμου και του αρμόδιου αντιδημάρχου με τις διευθύνσεις των σχολείων σχολίασε ο διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Αναστάσιος Τσορτανίδης, λέγοντας ότι «ο κ. Ασπράγκαθος ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για το σχολείο μας και βοήθησαν τα μέγιστα οι τεχνικές υπηρεσίες τουδήμου». Συμπλήρωσε ότι «παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε βγάλαμε πέρα τη χρονιά με πολύ καλά αποτελέσματα κι ελπίζω ότι του χρόνου θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, ιδίως εάν ο δήμος διευθετήσει τις παλιές οφειλές του σχολείου προς την τηλεθέρμανση ύψους 20.000 ευρώ».
Ο αντιδήμαρχος κ. Ασπράγκαθος δήλωσε ότι παρ’ ότι δεν ήρθε η δεύτερη δόση- λόγω των εκλογών, που έπρεπε να έρθει το ειδοποιητήριο τον Απρίλιο και να γίνει η καταβολή από τον Μάιο και παρά το ότι σημειώθηκε περικοπή της χρηματοδότησης κατά 1/3, η δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της κάνοντας λελογισμένη διαχείριση των περικεκομμένων πόρων και διότι έγινε μείωση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων κατά 50%.
Επισήμανε ωστόσο ότι εάν είχε έρθει η δεύτερη δόση θα είχαν εξοφληθεί τα παρελθόντα χρέη από τις σχολικές επιτροπές.
Σημείωσε ακόμη ότι ο δήμος ενίσχυσε τη χρονιά αυτή τα σχολεία με το ποσό των 87.000 ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης, κάλυψε τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των καθαριστριών στο ΙΚΑ και πλήρωσε τους σχολικούς τροχονόμους- εκτός από δύο σχολεία, καθώς η δημοτική αρχή θεωρεί ότι πρέπει να στηριχθούν τα σχολεία πάση θυσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας