Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τροποποίηση πρότασης αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο (video)

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η τροποποίηση του έργου "Αποκατάσταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Περιβάλλοντος Χώρου των ΜΑΒΕ" με την προσθήκη "Κατασκευή ΧΥΤΑΜ" Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 28.5.2012, η τροποποίηση της πρότασης για ένταξη του έργου "Αποκατάσταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Περιβάλλοντος Χώρου των ΜΑΒΕ" στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ), ως εξής:
- ως προς τον προϋπολογισμό από 38.000.000 € σε 38.250.000 €

- ως προς τον τίτλο του έργου από "Αποκατάσταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Περιβάλλοντος Χώρου των ΜΑΒΕ» σε "Εξυγίανση-Αποκατάσταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Περιβάλλοντος Χώρου των ΜΑΒΕ – Κατασκευή ΧΥΤΑΜ"
Μια απλή ανάγνωση της τροποποίησης, δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στο οικονομικό σκέλος, ενώ αντίθετα ως προς τον τίτλο υπάρχει η προσθήκη "Κατασκευή ΧΥΤΑΜ".
Κάτι που ασφαλώς μπορεί να δημιουργήσει και στον πλέον καλόπιστο την υποψία, ότι έμμεσα μπορεί να επανέλθει το παλιότερο προταθέν σενάριο κατασκευής ΧΥΤΑΜ για αμιαντούχα υλικά από όλη την Ελλάδα. Σε ανάλογο μήνυμα του Δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλου -την ίδια ώρα συνεδρίαζε και το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων-Βελβεντού-, που διαβάστηκε από το πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου στην έναρξη της συζήτησης του θέματος,  τονίστηκε ότι "ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού συμφωνεί κατ’ αρχάς για την κατασκευή ΧΥΤΑΜ στο χώρο των ΜΑΒΕ, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τον ενταφιασμό των υλικών που θα προκύψουν από την κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην ΜΑΒΕ…"   
"Μικρή τροποποίηση στον τίτλο, απαραίτητη για την ακριβή ένταξη του έργου που απαιτεί η πρόσκληση…", χαρακτήρισε την τροποποίηση ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και εισηγητής του θέματος Γιάννης Σόκουτης, που διαβεβαίωσε κατηγορηματικά και σε υψηλούς τόνους ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση κατασκευής ΧΥΤΑΜ για όλη την Ελλάδα", συμπληρώνοντας ότι "άλλο εκείνο και άλλο αυτό το έργο. Βέβαια μπορεί και για εκείνο να γίνει διαφορετική προσέγγιση στο μέλλον. Έχω προσωπική άποψη και την έχω καταθέσει στον υπουργό… Εάν υπάρξει περίπτωση δημιουργίας άλλου ΧΥΤΑΜ, θα υπάρξει το αυτονόητο. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Θα ‘ρθει στο Δήμο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα αποφασίσουμε, θα δούμε και θα δει η τοπική κοινωνία πρωτίστως…" Και συνέχισε ότι "τώρα θα γίνει επέκταση του υπάρχοντα πιλοτικού ΧΥΤΑΜ των 300 τ.μ., έτσι ώστε να χωρέσουν οι ποσότητες των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα εξυγιανθούν…" 
Τέλος στο ερώτημα του υψηλού προϋπολογισμού του έργου, που από τα 4,5 εκατ. € -18,5 εκατ. συνολικά με τη Β’ φάση του έργου αποκατάστασης των λοιπών αποθέσεων και του ορυχείου- που είχαν εγκριθεί για το έργο με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (κ. Σουφλιά) από 4.8.2009, ο κ. Σόκουτης απάντησε ότι "από τις επτά (7) προτάσεις που κατατέθηκαν για την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, επελέγη αυτή του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, που κρίθηκε η πλέον επιστημονική και αποτελεσματική… "
Γ. Μαστρ./www.mikrovalto.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας