«Έλαβα το μήνυμα ότι ο λαός υποφέρει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιτάσσει να βοηθάει ο ένας τον άλλο. Η παρουσία μου εδώ είναι ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης προς τον ελληνικό λαό», δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Η Ευρώπη θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι καμιά χώρα δεν θα συμφωνήσει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνημένα. «Pacta sunt servanta» τόνισε χαρακτηριστικά και το επανέλαβε σε όλους τους τόνους ο κ. Σουλτς.
Υπάρχουν κάποιοι, ανέφερε, που λένε ότι τα σκληρά μέτρα δεν είναι απαραίτητα, ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν. «Λυπάμαι, δεν μπορώ να συμφωνήσω σ’ αυτό. Τα μέτρα είναι αναπόφευκτα και το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί».Η Ευρώπη θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι καμιά χώρα δεν θα συμφωνήσει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνημένα. «Pacta sunt servanta» τόνισε χαρακτηριστικά και το επανέλαβε σε όλους τους τόνους ο κ. Σουλτς.
Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, πρόσθεσε, είναι ύστερα από δύο χρόνια λιτότητας, να υπάρξει μια αναπτυξιακή πολιτική. Σ’ αυτό που ζητάει εδώ και καιρό το Ευρωκοινοβούλιο, συμφωνεί τώρα η Επιτροπή και ο κ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προτείνει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, θα κινηθούμε την Τετάρτη στις 23 Μαΐου, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την ανάπτυξη, στην οποία εγώ θα επιμείνω στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. «Πρέπει να αποκτήσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την απασχόληση των νέων» σημείωσε.
Τώρα λοιπόν, συμπλήρωσε, που υπάρχουν σημάδια αλλαγής προς μια αναπτυξιακή πολιτική, που διαφαίνεται ελπίδα στον ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και την Ευρώπη, δεν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις της και να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Όσοι υποστηρίζουν, διευκρίνισε, ότι μπορεί η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της στο μνημόνιο και ταυτόχρονα να παραμείνει στο ευρώ, «τρέφουν φρούδες ελπίδες και οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή».
«Αυτοί που λένε ότι είναι καλύτερο ένα φρικτό τέλος παρά μια ατέλειωτη φρίκη» δε λένε τι θα ακολουθήσει την έξοδο, η οποία θα είναι «η αρχή της φρίκης».
Μαζί φτιάξαμε το ευρωπαϊκό μοντέλο, έπειτα από οδυνηρές ιστορίες πολέμου και το θεμελιώσαμε στην αλληλεγγύη. «Βρισκόμαστε στο πλευρό σας, αλλά αφήστε να σας βοηθήσουμε», επισήμανε ο Ευρωπαίος πολιτικός. Ερωτηθείς για τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς το πρωί, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι «διαπίστωσε ρεαλισμό». Επανέλαβε πάντως, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και ότι «η μεγαλύτερη ελάφρυνση για την Ελλάδα είναι να φέρουμε ανάπτυξη και επενδύσεις». Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Τέλος, για τη διγλωσσία που εμφανίζεται στους ευρωπαϊκούς κύκλους για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι η Επιτροπή, και ο πρόεδρος Μπαρόζο, δηλώνει «δεσμευτικά» ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο είναι ανεύθυνοι. Γι’ αυτό, κατέληξε, «κάνω έκκληση να προχωρήσουμε στον κοινό δρόμο».
http://metarithmisi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου