Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Προοδευτικό «μανιφέστο» για την παραμονή στο ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις

Κείμενο με το οποίο καλούν τους Έλληνες να ψηφίσουν με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, εξέδωσαν μέλη των κινήσεων «Για την Ελλάδα τώρα», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80» και «Πολιτεία 2012».
Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Μπροστά στις κάλπες» και έχει ως εξής:
«Μέλη των κινήσεων “Για την Ελλάδα τώρα”, ”Μπροστά”, ”Νέοι Μεταρρυθμιστές”, ”Π80” και ”Πολιτεία 2012” και μέλη ομάδας πολιτών, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, πιστεύουμε ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν κρίνεται μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αλλά και η βιωσιμότητα βασικών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα απειλείται από το γεγονός ότι η σύγκρουση μνημονιακών-αντιμνημονιακών οξύνεται επικίνδυνα από τις πράξεις και τη ρητορική του μίσους ορισμένων κομμάτων, συνδικάτων, ομάδων, τα οποία επιδιώκουν τον διχασμό, αδιαφορώντας ή υποβαθμίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η αδυναμία συγκρότησης βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.
Φαινόμενα όπως ο προπηλακισμός πολιτικών ή απλώς γνωστών προσώπων, η βίαιη διακοπή δημόσιων εκδηλώσεων, οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, η παρεμπόδιση εφαρμογής νόμων και λήψης συλλογικών αποφάσεων συνδικαλιστικών οργάνων, το κατευθυνόμενο διαδικτυακό υβρεολόγιο, δημιουργούν περιβάλλον που εκτρέφει την ανομία και τη βία. Πρόκειται για φαινόμενα ασύμβατα με τη λειτουργία της δημοκρατίας, πολύ περισσότερο μάλιστα που η διέξοδος από τη σημερινή κρίση απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, παρά την οργή για τις ευθύνες ολόκληρου του πολιτικού-κομματικού συστήματος, και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την αποτυχία αποτροπής της κρίσης, και για τις επιπτώσεις ή τις καθυστερήσεις της ασκούμενης πολιτικής. Για να υπάρξει όμως δημιουργική διέξοδος από την οργή, πρέπει πρωτίστως να καταπολεμηθούν οι παράγοντες που δημιούργησαν την κρίση: ο λαϊκισμός, ο κρατισμός και ο εθνικισμός.
Άρα, αυτό που προέχει σήμερα είναι να ενισχυθούν εκλογικά τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές που μπορούν και θέλουν να συνεργαστούν για τη συγκρότηση μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, με την ευρύτερη δυνατή στήριξη, σεβαστής στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Μιας κυβέρνησης ικανής να εξασφαλίσει τη δημοκρατική νομιμότητα, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την υπέρβαση της κρίσης με πολιτικές και μέτρα για τη βελτίωση των επώδυνων όρων, των στόχων και των πολιτικών εφαρμογής του μνημονίου. Που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις ανισότητες και τη φτώχεια και να προωθήσει την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας με την άμεση εφαρμογή των αναγκαίων διαθρωτικών αλλαγών, την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, με νέα ήθη, νέες πρακτικές και νέα πρόσωπα.
Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη σε μία επόμενη φάση μιας νέας συμμαχικής προοδευτικής πλειοψηφίας, με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού κέντρου, του φιλελεύθερο χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά και των αντίστοιχων ανένταχτων ή συλλογικά οργανωμένων ενεργών πολιτών, που εκφράζουν μια νέα δυναμική διάσταση της κοινωνίας των πολιτών.
Με αυτές τις σκέψεις, όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ελπίζουμε οι έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες με γνώμονα τη λογική και την ευθυκρισία ώστε, επιδιώκοντας να τιμωρήσουμε όσους θεωρούμε υπεύθυνους για το παρόν, να μην τιμωρήσουμε το μέλλον της ίδιας μας της χώρας».
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ ΔΑΝΑΗ
ΔΙΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΟΛΓΕΡΑΣ ΛΑΚΗΣ
ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΡΟΡΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΑΝΝΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΣ
ΔΡΟΥΖΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΒΟΥΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΑΚΗΣ
ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ
ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΙΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΡΑΠΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΥΡΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΤΟΥΝΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΜΟΥΡΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΛΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΑΤΖΙΜΠΙΡΟΣ ΚΙΜΩΝ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας