Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

«Κάηκαν» οι κερδοσκόποι με τα CDS - Δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός η συμμετοχή ιδιωτών

Δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός η συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων έκρινε με σημερινή της απόφαση η Διεθνής Ενωση Συμβολαίων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) «καίγοντας» στην κυριολεξία τους κερδοσκόπους που είχαν ποντάρει στη χρεωκοπία της χώρας.
Η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη ένωση αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επενδυτές παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ασφαλιστικών συμβολαίων -μεταξύ των οποίων και τα CDS- και διαδραματίζει ρόλο διαιτητή μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.
Εν τω μεταξύ, τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου κορυφής που έδωσαν στην Ελλάδα μια δεύτερη ευκαιρία εξαργυρώνουν από νωρίς το πρωί οι αγορές μετοχών και ομολόγων. Το χρηματιστήριο ενισχύεται κατά 3% στις 1.250 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 6%. Ο τζίρος βρίσκεται στα 44 εκατ. ευρώ, νούμερο που τις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά το«έπιανε» μισή ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Η αποφυγή του haircut και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύονταν στο 1/3 της λογιστικής τους αξίας προκάλεσε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τραπεζικούς τίτλους.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 5,92%, της Alpha 6,60%, της Eurobank 6,03%, της Πειραιώς 5,49%, της Κύπρου 6,82% και της Marfin 5,66%. Μόνο 8 μετοχές υποχωρούν έναντι 105 που ενισχύονται.

Σημαντική αποκλιμάκωση των spreads παρατηρείται στην αγορά ομολόγων. Το spread του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 1.221 μονάδες βάσης υποχωρώντας κατά 125 ολόκληρες μονάδες. Το επιτόκιο των διετών ομολόγων υποχωρούσε νωρίς το πρωί κατά 403 μονάδες βάσης φτάνοντας το 29,78%.

«Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης καθιστά τη χώρα μας αδιάφορο πλέον πεδίο δράσης για τους κερδοσκόπους. Είναι σίγουρο πως οι αγορές θα δοκιμάσουν νέα υψηλά αφού τουλάχιστον για τρία χρόνια η χώρα και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν θα κινούνται υπό το βάρος μιας χρεωκοπίας», υποστηρίζουν οι αναλυτές.


Μικρότερη είναι η υποχώρηση των επιτοκίων των άλλων οικονομιών που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των αγορών τις προηγούμενες ημέρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.


Οι πρώτες αντιδράσεις των χρηματαγορών αντανακλούν την (έστω και πρόσκαιρη) ανακούφιση των επενδυτών. «Είναι προφανώς μια καλή είδηση» σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής της Pimco Αντριου Μποσομγουόρθ. Ο ίδιος βέβαια επισημαίνει το γεγονός ότι «δεν είναι θετικά όλα τα σημάδια αφού το χρέος της Ελλάδας δεν πρόκειται να μειωθεί σημαντικά».

Ανοδικές τάσεις -πιο ήπιες όμως σε σχέση με το ΧΑ- εμφανίζουν τα κεντρικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ευρώ παρουσίασε μικρή άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος διαμορφούμενο στα 1,44 δολ. ΗΠΑ. 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας