Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Διεκόπη το Περιφερειακό Συμβούλιο-Σήμερα η συνέχεια!

του Παναγιώτη Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Μια μάλλον…απρόοπτη εξέλιξη είχε τελικά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας το βράδυ της Δευτέρας, καθώς περί τις 11.20 μ.μ., μετά από σχεδόν 4,5 ώρες, αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης για τη λήψη απόφασης ώστε να προταθεί στο ΥΠΕΚΑ να χρακτηριστεί ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού ως «ενεργειακός»! Την αναβολή πρότεινε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παναγιώτης Πλακεντάς και τέθηκε σε ψηφοφορία, με τη συμπολίτευση να ψηφίζει την αναβολή και την πλευρά Παπαϊορδανίδη τη συζήτηση.
 Το σκεπτικό της πρότασης (και όχι απόφασης) του κ. Πλακεντά ήταν πως έμενε μισή ώρα για να συμπληρωθεί το όριο της συνεδρίασης, με ένα θέμα που όπως φαινόταν θα διαρκούσε πολύ περισσότερο. Στην ένσταση του δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού Βασίλη Κωνστανόπουλου πως επί Νομαρχίας υπήρχαν ακόμη και συνεδριάσεις 7-8 ωρών,
ο Παναγιώτης Πλακεντάς σημείωσε πως πλέον οι αποστάσεις των περιφερειακών συμβούλων από Καστοριά και ειδικά Φλώρινα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Τότε, λοιπόν, ο περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης Γιώργος Μαργαρίτης (ο οποίος κατάγεται από το Ρύμνιο και έχει «αναφορά» στα Σέρβια) είπε στον πρόεδρο πως εάν το θέμα αφορούσε στην Εορδαία δεν θα διέκοπτε τη συνεδρίαση! Ο Παναγιώτης Πλακεντάς αντέδρασε πολύ έντονα και απάντησε πως «εγώ δεν εκλέγομαι μόνο από την Εορδαια και εάν εσείς εκλέγεστε μόνο από τα Σέρβια είναι δικό σας θέμα…Είναι προσβολή προς το πρόσωπό μου και φυσικά έχω κάθε δικαίωμα να διακόψω τη συνεδρίαση». Μάλιστα, ο κ. Πλακεντάς έκανε λόγο για «μαγκιές του κ…υ», κάτι που δεν διέψευσε και ο ίδιος, μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο». 
Να σημειωθεί πως περιφερειακοί σύμβουλοι σημειώνουν πως ο κ. Μαργαρίτης εντελώς ξαφνικά δημιούργησε το θέμα και καταφέρθηκε έντονα κατά του κ. Πλακεντά. Πάντως υπήρχε έντονη αντίδραση από το δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλο και δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα μέχρι τέλους. Τελικά, σήμερα, Τετάρτη θα έχουμε τη συνέχεια του Περιφερειακού Συμβουλίου…
Για τον Τοπικό Πόρο
Στο θέμα του Τοπικού Πόρου και ενόψει της νέας Υπουργικής Απόφασης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής επανέλαβε την πάγια θέση του «να παραμείνει η ποσόστωση στο 50%-50% μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, όπως ήταν και παλαιότερα με τη Νομαρχία», λέγοντας πως «Να θυμίσω πως όταν έγινε η τελευταία απόφαση έγινε με πρόταση δική μου και όλα αυτά τα χρόνια μας δικαίωσαν. Ασχέτως ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης των έργων, αυτά απευθύνονται σε όλη την κοινωνία. Η θέση η δική μας είναι η  σύνθεση μέσα από το ποσοστό 50%-50% το οποίο πιστεύουμε πως είναι ακριβοδίκαιο».Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Παπαιορδανίδης ανέφερε πως «το ζητούμενο για μας δεν είναι τα ποσοστά» πρόσθεσε όμως πως «προφανώς και είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης της αιρετής περιφέρειας, πόρους που χρειάζεται στα πρώτα της βήματα, ειδικά μετα  την 1η Ιουλίου, όπου και ο πρωθυπουργός επίσημα μεταβίβασε τις αρμοδιότητες του ΕΣΠΑ. Ως εκ τούτου, μπαίνουμε στο νέο θεσμό, έχοντας τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία» .
Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης παρουσιάστηκε ένα μικρό, πρώτο τμήμα από την έρευνα που εκπόνησε η GPO σχετικά με την διερεύνηση του επιπέδου υγείας και των αναγκών αναδιαμόρφωσης των υπηρεσιών υγείας της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως είπε ο Γιώργος Δακής θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με την παρουσίαση της έρευνας όπου θα παραστεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας κ. Κυριόπουλος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

APO TO KOZAN
Συνεδριάζει σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, με το «θέμα» που να κεντρίζει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων, να είναι αυτό που αφορά στο χαρακτηρισμό ή μη του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού ως «ενεργειακού» και των οικισμών της λίμνης Πολυφύτου ως πληττόμενων.

Πληροφορούμαι ότι ο Γιώργος Δακής αλλά και η πλειοψηφία της συμπολίτευσης δε συμφωνεί με το αίτημα του Δήμου Σερβίων, γι’ αυτό και σκοπεύει να το αποφύγει πλαγίως καλώντας τον Δήμαρχο Σερβίων να διεκδικήσουν – από κοινού – τέλος ύδατος (ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι), ώστε να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα.

Έντονη αναμένεται να είναι η αντίδραση του κ. Γιώργου Μαργαρίτη, ο οποίος επιθυμεί διακαώς τη θετική έκβαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, μιας και κατάγεται από την περιοχή. Όσο για την Κωνσταντίνα Μητροπούλου που κατάγεται από το Πλατανόρευμα, τελικά - κατόπιν πιέσεων - θα στηρίξει το επίμαχο αίτημα (πιθανότατα δια δηλώσεως), αφού μάλλον θα απουσιάζει – για παραθεριστικούς λόγους – από το σημερινό περιφερειακό συμβούλιο.

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕ.

Το Προφίλ μας