Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Απροσπέλαστο για τα ΑΜΕΑ το νέο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πτολεμαϊδας

Το έντονο πρόβλημα της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία  στην πόλη της Πτολεμαΐδας αναδείχτηκε για μία ακόμη φορά σήμερα Τετάρτη από τα μέλη του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κοζάνης, με αφορμή τη μεταφορά και λειτουργία του νέου υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας πριν από λίγες ημέρες σε χώρο που διαμορφώθηκε μεν κατάλληλα για την εξυπηρέτηση των αναγκών, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για την πρόσβαση των ΑμεΑ, που προέβησαν σε διαμαρτυρία για το γεγονός ότι αντί ράμπας, στην είσοδο του υποκαταστήματος και στο εσωτερικό άκρο του πεζοδρομίου, κατασκευάστηκε ένα μαρμάρινο σκαλοπάτι, το οποίο παρεμποδίζει την κίνηση.
Συγκεντρωμένα με τα αναπηρικά τους αμαξίδια χθες το πρωί, προσπάθησαν να δώσουν σε όλους μια γεύση από τις συνθήκες που ζουν εν έτι 2011, υπογραμμίζοντας πως είναι επιεικώς απαράδεκτο, ένα υποκατάστημα Τραπέζης που σχεδιάστηκε εξ αρχής, να μη διαθέτει ειδική ράμπα για την πρόσβαση των ΑμεΑ.
Ήδη για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Σύλλογος απευθύνθηκε στη Διεύθυνση της Τράπεζας καθώς επίσης και στο Δήμο Εορδαίας και την Τεχνική Υπηρεσία, που είναι και υπεύθυνη για την έκδοση της σχετικής άδειας, για να ακολουθήσει και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επισήμανε πως έγιναν οι επαφές και υποδείχτηκαν λύσεις με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε με την κατασκευή ράμπας να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία των πεζών. Μάλιστα προτάθηκαν δύο λύσεις για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται να δημιουργηθεί νέα είσοδος, προκειμένου η ράμπα να γίνει εντός του υποκαταστήματος ή ακόμη να γίνει μία μικρότερη (υδραυλική), χωρίς ωστόσο να δοθεί απάντηση από την πλευρά της Τραπέζης για τις προθέσεις της, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να προκαλεί την αγανάκτηση των ΑμεΑ, που δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους και είναι αναγκασμένα να ενημερώνουν ο διευθυντή για να αποστείλει υπάλληλο για την εξυπηρέτησή τους.
«Η τακτική αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Η κοινωνία των ΑμεΑ είναι αποκλεισμένη όχι μόνον από την Εθνική Τράπεζα, αλλά από πολλά δημόσια κτίρια και υπηρεσίες στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Το χάλι μας δεν περιγράφεται. Έχουμε βαρεθεί να μιλάμε για την προσβασιμότητα, κάναμε έναν τεράστιο αγώνα ως Νομαρχιακός Σύλλογος, γίναμε η αιτία να βγουν νόμοι, οι οποίοι τελικά δεν εφαρμόζονται. Επιτέλους η Πολιτεία ας μπει μπροστά, ας πάρει τα μέτρα της, γιατί εμείς δεν μπορούμε να κυνηγάμε τους παραβάτες», τόνισε οργισμένος ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Κοζάνης κ. Μιχάλης Μήγγος, ο οποίος λέγοντας αυτά υπέδειξε διάφορα σημεία πεζοδρομίων μπροστά και απέναντι από την Τράπεζα (κεντρική οδός 25ης Μαρτίου) με τις ράμπες για τα ΑμεΑ να είναι αποκλεισμένες από παρκαρισμένα  αυτοκίνητα, με εμπορεύματα καταστημάτων να καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια, όπως και παλέτες ή καροτσάκια σούπερ μάρκετ.
«Η Πτολεμαΐδα έχει πεζοδρόμια όχι για τους πεζούς, αλλά για να επεκτείνουν τα μαγαζιά τους ορισμένοι επιτήδειοι και για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια», είπε ο κ. Μήγγος, ο οποίος διευκρίνισε πως για το πρόβλημα με την Τράπεζα επικοινώνησε με το Διευθυντή και έλαβε την υπόσχεση ότι θα επιλυθεί, ενώ παράλληλα μίλησε και με τη Δημοτική Αρχή, ωστόσο αν και συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
«Εμείς δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Τράπεζα και να καταλάβουμε το υποκατάστημα. Δίνουμε ένα χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα της προσβασιμότητας και σε διαφορετική περίπτωση θα βγούμε στους δρόμους και θα τους κλείσουμε με τα αναπηρικά αμαξίδια για να καταλάβουν όλοι πώς είναι να μένεις αποκλεισμένος», ανέφερε ο κ. Μήγγος, για να συμπληρώσει παράλληλα ότι θα ζητηθεί η παρέμβαση εισαγγελέα και θα ενημερωθεί ο Συνήγορος του Πολίτη.
 «Ελάτε να προσπαθήσουμε να μπούμε παρέα στην Τράπεζα», παρότρυνε τον κόσμο ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ κ. Αβραάμ Παναγιωτίδης, που γυρίζοντας τους τροχούς από το καροτσάκι του συναντούσε πρώτο  εμπόδιο το μαρμάρινο σκαλί στην είσοδο. «Είναι νόμιμο το σκαλοπάτι και η ράμπα είναι παράνομη;» ρωτούσε  και ξαναρωτούσε με παράπονο, δείχνοντας κι άλλες παρανομίες παραδίπλα, ενώ ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος δήλωσε αγανακτισμένος πως δεν ακούει κανείς και ότι «όπως εμείς δεν έχουμε πόδια, έτσι και οι αρμόδιοι δεν έχουν αυτιά για να μας ακούσουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Πέτρος Αδάμης, που διαμαρτύρονταν γιατί προκειμένου να εξυπηρετηθεί είναι αναγκασμένος να κάνει νόημα στους υπαλλήλους από τη τζαμαρία και να περιμένει με το αμαξάκι του είτε κάνει αφόρητη ζέστη, είτε βρέχει. «Να ενημερώσουμε τον εισαγγελέα και να ζητήσουμε την παρέμβασή του για να λυθεί το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μήγγος, λέγοντας πως για απλά πράγματα που δικαιούμαστε από το Νόμο, ερχόμαστε καθημερινά και διεκδικούμε , για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι σε ένα μήνα θα πρέπει να έχουν αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα και πως σε διαφορετική περίπτωση θα ζητηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα και του Συνήγορου του Πολίτη και η υπόθεση θα φτάσει μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
   

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΡΑΜΜΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας