Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Αυτό κύριε Σαμαρά είναι τυχοδιωκτισμός

Του Μανώλη Καψή
Τυχοδιωκτισμός. Είναι η μόνη λέξη που μπορώ να βρω για να περιγράψω την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά στην υπόθεση του Μεσοπρόθεσμου. Γράφω αυτό το κομμάτι Τετάρτη πρωί, την επομένη δηλαδή που Ρομπάι, Ρεν και Μπαρόζο μας προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ψηφίσει το σχέδιο, θα χρεοκοπήσει. Πριν από λίγο άνοιξα στο κομπιούτερ να δω και τον διεθνή τύπο και είδα και τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Προβόπουλου στους Financial Times, ότι σε περίπτωση που το μεσοπρόθεσμο καταψηφιστεί η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει.. Και, όμως, η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν. Γιατί  άραγε;
 Τυπικά, η θέση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας είναι πως το Μεσοπρόθεσμο είναι λάθος γιατί οδηγεί σε βαθύτερη ακόμα ύφεση, λόγω των άγριων περικοπών και των φόρων που επιβάλει επί δικαίων και αδίκων- ποιός μπορεί να διαφωνήσει με αυτό- συνεπώς χρειάζεται μια επαναδιαπραγμάτευση και μια άλλη πολιτική τύπου «Ζάππειο 2» για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων.

Χονδροειδή ψέματα και προπαγάνδα. Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς και η ομάδα που τον συμβουλεύει ξέρουν πολύ καλά πως η τρόικα, ενδεχομένως οργισμένη και από τις παταγώδεις αποτυχίες των σημερινών κυβερνώντων, δεν συζητά καμία άλλη πολιτική, κανένα Ζάππειο 2 και καμία ελάφρυνση στους φόρους, τουλάχιστον σε αυτή την φάση. Του το είπαν κατ ιδίαν όταν πήγε στις Βρυξέλλες, του το είπαν και με ύφος σχεδόν προσβλητικό στην συνεδρίαση του Λαϊκού κόμματος πριν από την Σύνοδο Κορυφής, το είπαν και στη συνάντηση της Τρόικας με αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας εδώ στην Αθήνα. Και το σχόλιο, μάλιστα, που έκαναν και έχει διαρρεύσει και στον Τύπο από πλευράς των τροικανών είναι πως «οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανεδαφικές και ανεφάρμοστες».
Γιατί; Γιατί, πολύ απλά, ελαφρύνσεις σε αυτήν την φάση που ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω- ναι σύμφωνοι επειδή η κυβέρνηση τα έκανε σκα…. με τη φοροδιαφυγή- θα οδηγήσουν στα ύψη πάλι το έλλειμμα. Και αυτό θα ήταν το τέλος κάθε προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας και για λόγους πολιτικούς. Άλλωστε μην ξεχνάμε και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, που έχει πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για τη διάσωση της χώρας μας και αυτός είναι παράγοντας που, φυσικά, δεν μπορούν να παραβλέψουν οι ξένες κυβερνήσεις που μας δανείζουν.
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να επιμένει ο Αντώνης Σαμαράς σε μια γραμμή που έχει απορριφθεί; Άκουγα χθες στο παράθυρο του Mega τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Τι έλεγε; Ότι δεν μπορεί να λένε την αλήθεια οι Ευρωπαίοι όταν επιμένουν πως θα πτωχεύσουμε, πως δεν μπορεί να  μην υπάρχει πλάνο Β που λένε και ότι δεν μπορεί να συναινέσει η ΝΔ σε λάθος πολιτική. Με δύο λόγια, η ΝΔ παίζει κορώνα γράμματα την διάσωση η την πτώχευση της χώρας ελπίζοντας και εικάζοντας ότι «δεν μπορεί ρε αδελφέ, κάτι θα σκεφτούν μετά οι ευρωπαίοι για μας» … Τυχοδιωκτισμός; Δεν βρίσκω άλλη λέξη.
Η λογική του κυρίου Σαμαρά- που φυσικά ξέρει όλη την αλήθεια και όλους τους κινδύνους -είναι νομίζω, να αφήσει το ΠΑΣΟΚ να βγάλει το φίδι από την τρύπα, να πάρει όλο το κόστος στους ώμους του και όταν όλα ψηφιστούν και η χώρα την γλυτώσει…. αυτός θα μπορεί, πλέον, να εισπράξει τη δυσαρέσκεια. Νομίζω μάλιστα, ότι έτσι θα συμβούν τα πράγματα. Άσχετα με το τί θα κάνει μετά, εφόσον κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία που, φυσικά, θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ακριβώς το πρόγραμμα… Αλλά αυτό λέγεται τυχοδιωκτισμός.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ade re blaka Kapsi-blogtzi, pou prospa8ite na vrite dimosiografiko logo kai skepsi sta grafomena toupanili8iou Kapsi, aytos exi xeskisti ka8imerina na glifi tin kibernisi tou pasok giati arages? malista se dimoskopisi sto erotima pios glifi perissotero tin kibernisi bgike protos kai me diafora. Olo den katalabeni aytos o an8ropos kaka ton eixe kani o mitsikostas, blaka ton anebaze koufogourno ton katebaze, ta idia ixioune kai gia to blog.

Ανώνυμος είπε...

::::Ειδήσεις, σκέψεις και απόψεις για τον τόπο μας και όχι μόνο... Γιατί εμείς τα Σέρβια τα αγαπάμε γι' αυτό που μπορούν να γίνουν και όχι γι' αυτό που είναι...:::

Opos agapate kai to Pa-sok mazi me to oreo mnimonio pou efere stin Ellada mas, den pirazei omos esis 8a kaite potoi, neokoultourgiarides kai neoploutoi ton danion.

ai-vreS είπε...

Α ρε δασκαλίσκε, γράψε και μια φορά στα ελληνικά. Άντε να αποδείξεις ότι γνωρίζεις τη γλώσσα...

Ανώνυμος είπε...

Το μνημόνιο στην Ελλάδα το έφερε η καταστροφική, για τον τόπο, κυβέρνηση του Καραμανλή… αυτού του ΜΑΛΑΚΑ.
Γι’ αυτό και δεν μιλάει καθόλου, φαίνεται ότι το κατάλαβε τουλάχιστον αυτός .
Για κάτι άλλους ΑΝΟΗΤΟΥΣ δεν το βλέπω …

Ανώνυμος είπε...

εχετε δικιο ο μπουχεσας εχει ευθυνες

ενω ο σημιτης του χρηματιστηριου και της ολυμπιαδας και της ζιμενς οχι

Ανώνυμος είπε...

Ενώ ο τρελαντώνης είναι καλύτερος ε;

Ανώνυμος είπε...

Blogtzi mou posa xrostas? se daniakia? se ligo de 8a exis xrimata oute gia plirosis to reyma kai to tilefono gia to blog sou.


xaxaxaxaxaxaxaxxxa

ai-vreS είπε...

Και σε χαροποιεί αυτό δάσκαλε; Αλλά πάντα έτσι είστε εσείς οι δεξιοί: χαίρεστε με τη δυστυχία των άλλων...

Το Προφίλ μας