Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ομιλία του Γ. Βλατή στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών με επίτιμο καλεσμένο τον πρόεδρο Κοινοτήτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου, κ. John Bercow

Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας, την Τρίτη 31.05.2011, επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας, κ. John Bercow. Το θέμα της ομιλίας του κ. Bercow ήταν «Ελλάδα και Βρετανία: Παλαιές Δημοκρατίες, Νέες Προκλήσεις». Εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του νομού μας, κ. Γιάννης Βλατής.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Βλατής σημείωσε «Η επίσκεψη σας στη χώρα μας, μας βρίσκει σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο. Η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στη χώρα. Η Μεγάλη Βρετανία είχε ζητήσει τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. τριάντα πέντε χρόνια πριν, είμαι λοιπόν σίγουρος ότι γνωρίζεται καλά τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η επιβολή των μέτρων δημοσιονομικού ελέγχου»
Ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά και στην κρίση θεσμών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων πολιτών αμφιβάλει για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Θεωρεί ότι η εκπροσώπηση του δεν είναι επαρκής, ούτε ικανοποιητική. Η κρίση διαφάνειας έχει μετατραπεί σε κρίση πολιτική και πολιτειακή».
            Ο κ. Βλατής κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό όραμα τονίζοντας «Η Ευρώπη αλλάζει. Οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν ήδη αλλάξει. Διεκδικούν ανοιχτές και ουσιαστικές δημοκρατίες. Επιθυμούν την άμεση συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων. Ανοίγονται λοιπόν μπροστά μας νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες και προοπτικές. Για πολλά χρόνια οι πολίτες είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα κοινά. Τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές είναι χαρακτηριστικό της τάσης αυτής. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Και τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μεγάλη Βρετανία, χώρες με μεγάλη παράδοση στον κοινοβουλευτισμό, έχουν το χρέος να δημιουργήσουν το κατάλληλο πολιτικό έδαφος που θα επιτρέψει την ευδοκίμηση των ενεργών αυτών πολιτών...Η συνοχή, η συναίνεση και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, βασικές αρχές και πυλώνες του οράματος, έμειναν στα χαρτιά. Σήμερα οι περισσότεροι στο πρόσωπο της Ε.Ε. βλέπουν απλώς χώρες δύο κατηγοριών, κοινωνίες δύο κατηγοριών και χρηματοοικονομικούς ομίλους που καθορίζουν το μέλλον ολόκληρων λαών. Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να απαντήσουμε στην πρόκληση δυναμικά. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουμε επιτέλους της Ένωση ως ένωση λαών και όχι ένωση κρατικών χαρτοφυλακίων. Να δώσουμε νέα πνοή στην έννοια της δημοκρατίας και να φανούμε επιτέλους αντάξιοι υπηρέτες της έννοιας αυτής.»           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας