Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τέλος τα δανεικά, τέλος και η αγανάκτηση: Το αντέχουμε;

Του Γιώργου Καρελιά
Εκφράζουν οι 100.000 (ή 200.000) «αγανακτισμένοι», που μαζεύτηκαν την Κυριακή στις πλατείες, τη θέληση της πλειονότητας των Ελλήνων; Ποιος ξέρει; Πρέπει πρώτα να καταλήξουμε ποια είναι αυτή η θέληση.
Για χάρη της συζήτησης, ας δεχθούμε οτι το πρώτο που ζητούν οι «αγανακτισμένοι» είναι αυτό που φωνάζουν: Να διώξουμε το Μνημόνιο και αυτούς που το έφεραν. Δηλαδή, την κυβέρνηση. Σωστά; Πολύ σωστά.
Για να γίνει, όμως, αυτή η συζήτηση σε κάποια ορθολογική βάση και όχι μόνο σε επίπεδο συνθημάτων, ας δούμε τις δυο βασικές παραμέτρους αυτού του αιτήματος:
Η πρώτη: Aς πούμε οτι αύριο το πρωί, υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, η κυβέρνηση Παπανδρέου παραιτείται. Τι θα συμβεί μετά; Είτε θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Σαμαράς, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, για να αποφύγουμε τις εκλογές, τις οποίες όλοι θεωρούν καταστροφικές. Είτε θα γίνουν εκλογές, θα πάθει πανωλεθρία το ΠΑΣΟΚ και θα αναλάβει τη διακυβέρνηση (και πάλι) ο Σαμαράς. Αυτό είναι το ρεαλιστικό σενάριο, όλα τα άλλα δεν πατάνε πουθενά.
Θα φύγει το καταραμένο Μνημόνιο; Ακουσε κανείς τον Σαμαρά να λέει ποτέ κάτι τέτοιο; Το αντίθετο: Λέει οτι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η χώρα. Άλλωστε, όποιος έχει αυταπάτες, ας ρίξει μια ματιά στην Πορτογαλία. Εγιναν εκλογές, έχασε ο Σόκρατες (ας πούμε ο Παπανδρέου) και νίκησε ο Κοέλιο (δηλαδή ο Σαμαράς). Όμως, προκαταβολικά και οι δύο είχαν δεσμευτεί στους δανειστές οτι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις, που έχουν ηδη αναληφθεί (Μνημόνιο με σκληρά μέτρα). Ο Κοέλιο επανέλαβε τη δέσμευση και μετά τη νίκη του.
Τότε, τι άλλαξε στην Πορτογαλία με τις εκλογές, αφού η πολιτική θα μείνει ίδια κι απαράλλαχτη; Τίποτα. Απλώς τιμωρήθηκε το ένα κόμμα κι επανήλθε το άλλο, το οποίο πριν απο λίγα χρόνια είχε παρατήσει τη χώρα σε μαύρα οικονομικά χάλια. Πρωθυπουργός ήταν ο (γνωστός σας, ασφαλώς) Μπαρόζο. Μήπως σας θυμίζει τον δικό μας Καραμανλή; Πέρασαν τα χρόνια, οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι μπούχτισαν, ξέχασαν και τώρα θα περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες, για να βγουν αγανακτισμένοι στις πλατείες.
Αυτός είναι ο ένας τρόπος, για να γίνει πράξη το αίτημα των Ελλήνων «αγανακτισμένων», να πετάξουμε έξω τη τρόικα και τα δανεικά της.
Ο δεύτερος είναι ακόμη πιο απλός (λέμε και κανένα αστείο…). Ιδού πώς. Μαζεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί στο προεδρικό μέγαρο και συμφωνούν οτι ΔΕΝ θα πάρουμε άλλα δανεικά. Ό,τι πήραμε πήραμε. Θα ζητήσουμε από τους δανειστές μας να επιμηκύνουν, να «κουρέψουν» ή ο,τι άλλο αποφασίσουμε, το υπάρχον χρέος και κάνουμε το κουμάντο μας. Προϋπόθεση, ασφαλώς, είναι να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός. Αφού προηγουμένως του πουν όλη την αλήθεια για το τι πρόκειται να συμβεί, αν υιοθετήσουμε αυτή τη λύση. Μεταξύ αυτών είναι:
- Για μερικούς μήνες μπορεί να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου. Και μετά να χρειαστεί να μειωθούν κατά 40%.
- Οι Τράπεζες θα ξεμείνουν από ρευστότητα, άρα δεν θα μπορούν να δανείζουν τις επιχειρήσεις. Πολλές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, οι εργαζόμενοί τους δεν θα πληρώνονται ή θα παίρνουν έναντι.
- Καίριες δημόσιες λειτουργίες (νοσοκομεία, σχολεία) θα χρειαστεί να υποστούν μεγάλες περικοπές, αφού θα λεφτά δεν θα φτάνουν.
Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε τις θα ακολουθήσει στο κοινωνικό πεδίο, όποιος έχει  μυαλό μπορεί να καταλάβει. Όμως, αυτός θα είναι ένας τρόπος για να ανακτήσουμε την «εθνική μας αξιοπρέπεια». Σταματάμε να εφαρμόζουμε το Μνημόνιο, λέμε στην Μέρκελ και στον Τρισέ οτι δεν θέλουμε άλλα δανεικά και πορευόμαστε με όσα βγάζουμε μόνοι μας. Κι αν δούμε οτι δεν τα καταφέρνουμε, βγαίνουμε από το ευρώ, για να κόβουμε όσες δραχμές θέλουμε.
Συνοψίζω το δίλημμα: Μνημόνιο και δανεικά, αλλά και σκληροί όροι και αγανάκτηση. Ή ούτε Μνημόνιο ούτε δανεικά, εθνικά υπερήφανοι και καθόλου αγανακτισμένοι.
Έχουμε κότσια; Ή μας περισσεύει η τζάμπα μαγκιά;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ 8.11, ΕΑΝ ΠΕΙΘΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟΚΟΛΙΟ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΛΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ.ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ.ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΩ ΣΑΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ στηρίζω τώρα τον Κωνσταντόπουλο γιατί βλέπω ότι προσπαθεί με ορατά αποτελέσματα πλέον δεν είναι λαμόγιο και κουτοπόνηρος.
ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΩ ΣΑΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΟΛΙΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΚΟΛΙΟΣ- ΚΟΚΟΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ...ΚΟΛΙΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

O ΚΟΚΟΛΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ.Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ.
ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ,ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΕΜΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΑΥΤΗ.
Ο ΚΟΚΟΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.ΣΥΝΤΟΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!
ΜΗΝ ΤΟ 2014 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ …… ΣΤΕΝΑΧΩΡΑ …..
ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΟΣΟΝΟΥΠΩ

Ανώνυμος είπε...

Δημοσθένης Κοκολιός: «Δέχθηκα πολλή λάσπη-Δεν δέχομαι πως ο Δήμος Σερβίων άφησε χρέη…»!

Ένα χρόνο θα κλείσει σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα υλοτομίας που υλοποιείται στο Δημοτικό Δάσος Καστανιάς του δήμου Σερβίων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με την υλοτόμηση συγκεκριμένης έκτασης στο δάσος της Καστανιάς και έχει ως στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση του οικοσυστήματος, την αποτελεσματική προστασία και ορθή ανάπτυξη του.

Είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αφού προηγήθηκε η πρόταση και η έγκριση της μελέτης από το δήμο Σερβίων. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο η δημοτική αρχή προχώρησε στην εκμίσθωση της έκτασης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Υλοτόμων και άλλων Συναφών Εμπορικών Δασικών Ασχολιών Δήμου Σερβίων «Καστανιά» μέλη του οποίου πραγματοποιούν τις εργασίες υλοτόμησης με βάση της αρχική μελέτη και την επίβλεψη του δασαρχείου.

Την περιοχή που πραγματοποιούνται οι εργασίες υλοτόμησης επισκέφθηκε ο δήμαρχος Σερβίων Δημοσθένης Κοκολιός ο οποίος και αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος που έχει διάρκεια έως το 2016, με το δήμο να έχει το δικαίωμα ανανέωσης κάθε χρόνο της σχετικής σύμβασης. «Μέσα από το πρόγραμμα υλοτομίας δίνεται η δυνατότητα το δάσος να αναγεννάτε με αρμονία και ισορροπία χωρίς να καταστρέφεται και να απειλείται γενικότερα η χλωρίδα και η πανίδα της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο κ. Κοκολιός ενώ επεσήμανε και την οικονομική διάσταση του προγράμματος.

«Μία οικολογική παρέμβαση όπως είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει και τα αναπτυξιακά -οικονομικά χαρακτηριστικά της καθώς δίνει μία οικονομική διέξοδο στους πολίτες που θέλησαν και εντάχθηκαν στο Δασικό Συνεταιρισμό ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημα τους. Πρόθεση του δήμου είναι να στηρίξει τόσο το πρόγραμμα όσο και εκείνους που ασχολούνται με την υλοτομία έτσι ώστε να αποτελέσει μία σταθερή παράμετρο στην ανάπτυξη της περιοχής τα επόμενα χρόνια πάντα στα πλαίσια της προστασίας του οικοσυστήματος».

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

... τα φαντάσματα του παρελθόντος!!!
κάτι κάναν ή κάποια καταστροφή αφήσαν στη μέση και δεν μπορούν οι ψυχές τους να πάνε στο διάολο ...
ΟΥΣΤΤΤΤ ΡΕ !!!

Τώρα βέβαια τί σχέση έχουν αυτά τα σχόλια στο επαίσχυντο άρθρο του εντολοδόχου Καρέλια ποιός ξέρει;

Ανώνυμος είπε...

TI EPINOHSATE PALI ANOHTOI TOU AI-BRES GIA NA AYJHSETE THN THEAMATIKOTHTA TOY SITE ALLA APOGOHTEYTIKA TA APOTELESMATA.AYTO TO SERBIANET TI EINAI;TA FANTASMATA TOY PARONTOS;!!!!!!!!

Το Προφίλ μας