Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Δύο τα χελιδόνια…

Tου Πάσχου Μανδραβέλη
Δεν ξέρουμε αν είναι η αγανάκτηση ή η υποκρισία που θολώνει τον νου, αλλά ο φίλος Ανδρέας Πετρουλάκης είδε στην επίθεση των «Αγανακτισμένων» κατά των βουλευτών μια ενδιαφέρουσα αντίφαση: «Οι λεγόμενοι “Αγανακτισμένοι” (τουλάχιστον ένα κομμάτι τους που δεν απομονώθηκε από τους υπόλοιπους) προπηλάκισαν και καταδίωξαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές επαρχίας με θητεία ενάμιση χρόνου…
Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι αποθέωναν έναν επιφανή πρώην βουλευτή και υπουργό μιας προηγούμενης κυβέρνησης, που στις μέρες της κατηγορήθηκε όσο καμιά μέχρι τότε για αδιαφανές ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Επίσης για αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, απολύσεις, διαφθορά και πελατειακό κράτος.

» Ενας νέος βουλευτής προφανώς είναι άδικο να εισπράξει το κόστος της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, ή τουλάχιστον, όχι περισσότερο από έναν υπουργό μιας τέτοιας κυβέρνησης. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να χρεωθεί το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ και το σκάνδαλο Καλτσεστρούτσι, αλλά πάντως περισσότερο απ’ ό, τι ένας πρωτοεκλεγείς βουλευτής την παρακμή της πολιτικής».
Δεν ξέρουμε πώς αποτιμά τη συμμετοχή του στην πολιτική ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, όταν συμμετείχε σε μια κυβέρνηση, η οποία έκανε τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ή «ξεπουλήματα» που θα έλεγε με την τωρινή του φρασεολογία. Το μόνο σίγουρο είναι πως την αποτιμά υψηλά. Μάλλον πιστεύει πως δεν αμείφθηκε επαρκώς και γι’ αυτό ζήτησε αναδρομικές αποζημιώσεις.
Το δεύτερο είναι ότι ο πρώην υπουργός δεν έκανε την αυτοκριτική του. Δεν μας είπε πότε έκανε λάθος. Οταν ήταν μέλος μιας κυβέρνησης που ιδιωτικοποιούσε ή τώρα που είναι αγωνιστής κατά του «ξεπουλήματος». Οταν δηλαδή έλεγε στα Προπύλαια ο κ. Θεοδωράκης: «Αλλο ένα ωραιότατο κομμάτι (σ. σ.: προς εκποίηση) λέγεται αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Πόσα δίνετε; Δίνουμε 500. Ερχεται ο Ιάπωνας και λέει 550. Ερχεται από την Ταγκανίκα ένας νέγρος και λέει 580. Κατακυρώνεται», έπρεπε να το συμπληρώσει: «Αλλο ένα ωραιότατο κομμάτι (σ. σ.: προς εκποίηση) λεγόταν ΑΓΕΤ Ηρακλής. Πόσα δίνετε; Δίνουμε 500. Ερχεται ο Ιάπωνας και λέει 550. Ερχεται από την Ταγκανίκα ένας νέγρος και λέει 580. Ηρθε ο Ιταλός και είπε 600. Κατακυρώθηκε».
Στην επίθεση κατά των βουλευτών, όμως, πρέπει να διακρίνουμε κάτι πιο επικίνδυνο από τις ανακολουθίες του κ. Θεοδωράκη. Οι «Αγανακτισμένοι» που έβριζαν, έφτυναν ή πετούσαν μπουκάλια, δεν έχουν προσωπικά με τους βουλευτές. Εκ του γεγονότος ότι προπηλάκιζαν ακόμη και τις καθαρίστριες που έβγαιναν από τη Βουλή συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν ξέρουν και πώς μοιάζουν. Συνεπώς έβριζαν, έφτυναν αυτό που εκπροσωπούσαν, το βουλευτικό τους αξίωμα. Δεν απαξίωναν απλώς τον Κοινοβουλευτισμό, αλλά και κάτι περισσότερο. Οι διακόσιοι, τριακόσιοι «Αγανακτισμένοι» έβριζαν κι έφτυναν τους χιλιάδες πολίτες που εξέλεξαν τους εκπροσώπους των. Αυτοί οι χιλιάδες μπορεί να έκαναν λάθος και πιθανώς να το διορθώσουν στις επόμενες εκλογές. Η συμπεριφορά όμως εκείνων που προπηλακίζουν βουλευτές ξεπερνά τα όρια του απλού χουλιγκανισμού. Είναι φασισμός, αντίστοιχος του φασισμού που ενέπνεε τα ακροδεξιά στοιχεία που προπηλάκιζαν στη Θεσσαλονίκη, το 1963, τον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Πρέπει να εμφανιστεί το τρίκυκλο για να το συνειδητοποιήσουμε;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξω στο δρόμο, σε δεκάδες πόλεις, εργάτες με όνομα και επώνυμο, με γραμμένο φαρδιά - πλατιά στα πανό τους το όνομα του αντίπαλου διαδηλώνουν. Ούτε λέξη στα δελτία για το περιεχόμενο της κινητοποίησης. Τι ζητάνε; Τι τους βγάζει στο δρόμο; Πώς το παλεύουν; Αυτοί οι διαδηλωτές, φαινεται δεν είναι χρήσιμοι στο σύστημα. Κι επειδή αυτοί οι διαδηλωτές επιμένουν όχι μόνο να δείχνουν τον ένοχο αλλά παλεύουν και για συγκεκριμένη διέξοδο, το σύστημα έχει κάψες. Τρέχει να προλάβει την εξέλιξη. Γι αυτό τα κανάλια (Μέγκα- Σκάϊ κλπ) ΔΕΝ το προβάλουν.
Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση έχουν κερδισμένους και χαμένους: Κέρδη τρελά για το κεφάλαιο, απύθμενο χάσιμο για την εργατική τάξη.

Αυτή η πολιτική, δεν μπορεί να περάσει έτσι. Μέσα στους χώρους δουλειάς. Εκεί που ο εργάτης απαιτείται να ορθώσει ανάστημα στο ίδιο το αφεντικό του. Εκεί που θα καταργηθεί αυτή η πολιτική. Εκεί που ο εργάτης διαμορφώνει συνείδηση και για τον αντίπαλο και για τη δική του δύναμη.

Αυτήν την αντιπαράθεση προσπαθεί να προλάβει η αστική τάξη. Αυτήν την αντιπαράθεση θέλει να προβοκάρει η αστική τάξη. Και σ' αυτήν την επιδίωξη παίζουν όλα.

Η αστική τάξη έχει ανάγκη επειγόντως νέο πολιτικό προσωπικό, νέα σχήματα που θα εμφανιστούν με όρους «καθαρά χέρια». Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν με εισαγγελείς, όπως στην Ιταλία, επιχειρούν να το κάνουν με μια καρικατούρα αντιπαράθεσης, που ξεκινά απ' την πλατεία με σύνθημα «έξω τα κόμματα» και κλείνει τον κύκλο της στα κανάλια με προειδοποιήσεις για «μη ομαλές πολιτικές εξελίξεις».

Θέλουν το λαό φοβισμένο. Να νιώθει ότι θα πάθει κακό.

Θέλουν οι εργάτες να μη σηκώνουν κεφάλι εκεί που γίνεται η πραγματική αντιπαράθεση.
***

Η αστική τάξη γνωρίζει καλά πως έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ στις επιδιώξεις της. Το ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!!.

Τι ήτανε λοιπόν, να τολμήσει το ΞΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ να διαδηλώσει; Βγήκαν απ' τα λαγούμια τους το ένα μετά το άλλο διάφορα ζαγάρια. Από κείνους που με το ψευδεπίγραφο «πραγματική δημοκρατία» αξιώνουν να μην εμφανίζονται τα κόμματα στο Σύνταγμα, ως τους μαρτυριάρηδες που σπεύδουν να παπαγαλίσουν ό,τι πει το αφεντικό (χτες η κεντρική ιδέα ήταν «ελεύθερη φούντα»). Από κοντά, κάποιοι σταθεροί στον προσανατολισμό τους σε ρόλο καλού και κακού μπάτσου.

Τι ζητάνε όλοι αυτοί από το ΚΚΕ; Να μην κάνει αυτό που μαρτύρησε ο Λοβέρδος: Να μην οργανώνονται και διαδηλώνουν οι εργάτες μέσα στους χώρους δουλειάς, να μην αποκτούν συνείδηση ότι αντίπαλος είναι ο καπιταλισμός, να μη συσπειρώνονται στο Κόμμα τους, να μη βάζουν πλώρη για τη δική τους εξουσία.

Τουλάχιστον, εκείνη η κυρία - κάποια Αθηνά Κακούρη - από τους 32 διανοούμενους που ζήτησαν «τόλμη» για την εφαρμογή του μνημονίου, χτες το πρωί στη ΝΕΤ ήταν πιο αυθόρμητη: Την καλύτερη κυβέρνηση - είπε - την είχαμε το 1940. Κι όταν οι παριστάμενοι έσπευσαν να της θυμίσουν ότι τότε υπήρχε δικτατορία, απάντησε πως «απλά κάποιες διαδικασίες είχαν ανασταλεί».

Συνολικά η αστική τάξη έχει όραμα για το πολιτικό σύστημα. Μπορεί να κάψει όλους τους σημερινούς ξεφωνημένους για να βάλει στη θέση τους νέους άφθαρτους. Αρκεί να προλάβει να μη μολυνθεί και πάλι ο λαός από το κομμουνιστικό μίασμα.

Ας φροντίσουμε να μην προλάβουν...

Ανώνυμος είπε...

Ταξική οργάνωση και πάλη
Τις τελευταίες μέρες κορυφώνεται ένα μπαράζ επιθέσεων, στις λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις, από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της πλουτοκρατίας και κάθε λογής πρόθυμους υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπεράσπιση της πολιτικής που καρατομεί τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα από 32 διανοούμενους και ακαδημαϊκούς, που παρέχουν διαχρονικά στήριξη στα αντιδραστικά μέτρα. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του ΣΕΒ, ακαδημαϊκοί με καθοριστική συμβολή στο προχώρημα των ανατροπών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και άλλοι. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, προβάλλοντας, επί της ουσίας, το αίτημα για «εθνική ομοψυχία», αλλά και η στάση των αστικών ΜΜΕ, που εξυμνούν το «ακομμάτιστο», καλώντας, στην ουσία, τον κόσμο που διαδηλώνει στις πλατείες να μείνει «μακριά από τα κόμματα και τα συνδικάτα», δηλαδή μακριά από το οργανωμένο ταξικό κίνημα.
Στόχος της αστικής προπαγάνδας είναι να αφομοιωθεί ακριβώς ως «εθνική υπόθεση» η ανάγκη των μονοπωλίων για αιματηρό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Να αποπροσανατολίσουν το λαό, …ότι τα συμφέροντά του ταυτίζονται δήθεν με τα συμφέροντα των αφεντικών του!. Να τον πείσουν ότι οφείλει, υποκλινόμενος στο συμφέρον της αστικής τάξης, να δεχθεί να κατρακυλήσει ακόμα πιο κάτω το βιοτικό του επίπεδο. Κοινός τόπος όλων αυτών των κινήσεων, που ευελπιστούν να λειτουργήσουν ως κυματοθραύστες της λαϊκής πάλης, είναι να προβάλλουν ως δήθεν εναλλακτικές διεξόδους στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική το μερεμέτισμα του πολιτικού σκηνικού και γενικότερα λύσεις εντός του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Οι μηχανισμοί της αστικής τάξης προσπαθούν να ανακόψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των εργατικών και νεανικών συνειδήσεων, το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση για ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων.
Γι' αυτό ξορκίζουν από τη συζήτηση την ιστορική αναγκαιότητα η εργατική τάξη, ως πρωτοπόρα τάξη, να αγωνιστεί για τη δική της εξουσία και ανακαλύπτουν νέα «αγωνιστικά υποκείμενα» μακριά από την οργάνωση της πάλης του λαού με γνώμονα τα δικά του συμφέροντα. Γιατί το κίνημα που μπορεί, πραγματικά, να φοβίσει τους αστούς είναι εκείνο που αναπτύσσεται στους τόπους δουλειάς.
Η στάση των αστικών ΜΜΕ απέναντι στον κόσμο που συρρέει στις πλατείες και η αξιοποίηση των διάφορων δεκανικιών του συστήματος, με στόχο να καναλιζάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, πρέπει να προβληματίσει το λαό.
Η πραγματική διαχωριστική γραμμή δεν χαράσσεται ανάμεσα σε «ακομμάτιστους» και «κομματικοποιημένους», αλλά ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη μια και στην πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της από την άλλη.
Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανώσουν την πάλη τους και να συμπορευτούν στην ανάπτυξη του αγώνα για ριζικές αλλαγές, για λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ανώνυμος είπε...

στου κουφου την πορτα...
αυτοι εχουν δεμενο γαιδαρο, τι τα λες...
λες να χουν ενα κομμενο μισθο μονο;
αν ειχαν μονο αυτο θα καιγονταν, αλλα....

Το Προφίλ μας