Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Περιβαλλοντικό επεισόδιο στον ΑΗΣ Καρδιάς


Του Νικόλαου Μαχαίρα  
Οι κάτοικοι των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροδενδρίου, όπως και οι οδηγοί που διέσχισαν σήμερα στις 15.30 περίπου τον αυτοκινητόδρομο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας, αντίκρισαν το δυσάρεστο θέαμα, όπως φαίνεται και από την συνημμένη φωτογραφία.

Είναι προφανές πως το μέγεθος της ιπτάμενης τέφρας που εξέπεμπε η 1η Μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς εκτείνεται σαν πέπλο σε πολύ μεγάλο μέρος της λεκάνης του Δήμου Ελλησπόντου και του Δήμου Υψηλάντη.
Από την μικρή εμπειρία που έχω ως κάτοικος της περιοχής, και βλέποντας το μέγεθος του ατμού που βγαίνει από τον πύργο ψύξης της εν λόγω μονάδας -συγκριτικά με τις μονάδες ΙΙ / ΙΙΙ, πιθανολογώ πως η μονάδα μόλις έχει βγει εκτός λειτουργίας, είτε λόγω βλάβης (διαρροή), είτε λόγω προγραμματισμένης συντήρησης. 
Προκειμένου λοιπόν το προσωπικό της ΔΕΗ να εισέλθει γρηγορότερα -χάριν του κέρδους- στο χώρο του λέβητα της εκάστοτε μονάδας που τίθεται εκτός λειτουργίας, έτσι ώστε και η συντήρηση να τελειώσει γρηγορότερα, συνηθιζόταν (παλιότερα;) να αυξάνεται η ένταση λειτουργίας των ανεμιστήρων της μονάδας (IDFan) στο 100% για να «ξεμπουκώσει», να καθαρίσει γρήγορα η μεγαλύτερη ποσότητα τέφρας και να ξεκινήσει ο εκτενής καθαρισμός  / συντήρηση του Λέβητα.
Είναι επίσης προφανές πως, κατά αυτήν την διαδικασία τα ηλεκτροστατικά φίλτρα των μονάδων δεν επαρκούν.
Στην περίπτωση δε που η εν λόγω μονάδα δεν έχει βγει εκτός λειτουργίας, διερωτώμαι πως επιτρέπεται να λειτουργεί σε τέτοιο καθεστώς.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά καιρούς στη ΔΕΗ από τις αρχές προφανώς δεν συνετίζουν κάποιους. Είναι μεγαλύτερο το κέρδος να μειωθεί ο χρόνος της συντήρησης, π.χ. κατά 6 ώρες.
Σε τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένοι οι κάτοικοι των όμορων Δήμων με τους Σταθμούς Παραγωγής
  • Οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων του Σταθμού την συγκεκριμένη ώρα είναι εντός ορίων; (Δεν χρειάζεται απάντηση)
  • Οι κύριοι της Λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς αισθάνονται εντάξει με την συνείδηση τους που αυτήν την τέφρα την αναπνέουν και τα παιδιά τους;
  • Οι ταξιδιώτες που διασχίζουν την Εγνατία Οδό βλέποντας αυτό το θέαμα υπάρχει περίπτωση να επισκεφθούν την περιοχή;
Θέλουμε τον λιγνίτη και την ΔΕΗ, είναι πολύτιμο αγαθό και εργαλείο ανάπτυξης, ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής μας. Σε καμία περίπτωση όμως υπό τέτοιες συνθήκες. Να ενεργεί υπεύθυνα, όπως περιγράφει και το σλόγκαν της ιστοσελίδας της.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο εκλεκτός των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ απο το Μαυροδένρι είναι ???????
Ο βουλευτής δεκαετίων του ΠΑΣΟΚ απο την Ποντοκώμη είναι ??????????

Ανώνυμος είπε...

Που είναι ο Δακής?
Τι έγινε τέλειωσαν οι ΕΚΛΟΓΕΣ,
τώρα όλα ΜΕΛΙ - ΓΑΛΑ?

Ανώνυμος είπε...

Ο Δακής κατάγεται ή μένει στην Ποντοκώμη ή Μαυροδένδρι ??????????
Ποιανού σπίτι καίγεται ??????
Η Ποντοκώμη ποιόν ψηφίζει για βουλευτή για δεκαετίες ?????
Γιατί τον ψηφίζει???????
Για την ρύπανση ή για την αναξιοκρατία ή για την ανεργία ?????????

Το Προφίλ μας