Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ο ευτυχισμένος γάμος μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες

από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται για τους άνδρες που έχουν ευτυχισμένο γάμο σύμφωνα με νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ υπό τον καθηγητή Ούρι Γκόλντμπουρτ. Παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές μελέτησαν 10.000 άνδρες με μέση ηλικία 49 ετών, για χρονικό διάστημα 34 ετών. Όπως διαπίστωσαν, τόσο οι άγαμοι όσο και όσοι ζουν σε προβληματικούς γάμους, έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους άνδρες έχουν έναν αρμονικό γάμο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα δείχνει τη δύναμη των σχέσεων αγάπης. Ωστόσο, η έρευνα τονίζει ότι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής ενός εγκεφαλικού είναι πάντα το υγιεινό στιλ ζωής, που περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση, διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Οι επιστήμονες, απομονώνοντας άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή πίεση αίματος και το κάπνισμα, ανακάλυψαν έντονη σχέση ανάμεσα στην ευτυχία του γάμου και σε ένα μοιραίο εγκεφαλικό. Οι άγαμοι βρέθηκαν να έχουν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα θανατηφόρου εγκεφαλικού σε σχέση με τους παντρεμένους εν γένει. Οι δυστυχισμένοι παντρεμένοι εμφανίζονται να έχουν και αυτοί 64% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού σε σχέση με τους ευτυχισμένους παντρεμένους. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εγκεφαλικού σε έναν άνδρα, ο Γκόλντμπουρτ δήλωσε: "Δεν περίμενα ότι ένας αποτυχημένος γάμος θα είχε τόση στατιστική σημασία". Εξάλλου, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ποιότητα των σχέσεων επηρεάζει σημαντικά την υγεία και ότι το άγχος μέσα σε ένα γάμο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Αντίθετα η ευτυχισμένη σχέση μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να παντρεύεστε λοιπόν γυναίκες που μαγειρεύουν καλά, ώστε να αποφεύγονται τα εγκεφαλικά που προέρχονται, σύμφωνα με το αρθρο, από κακή διατροφή και από μαλώματα (ασφαλως και για το φαγητό)

Το Προφίλ μας