Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Δήμος Αιανής: Επιστολή προς τους Δημάρχους των Δήμων Δίου,Πέλλας και Βεργίνας

Θέμα: « Γνωστοποίηση της θέσης του Δήμου μας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και το Πρόγραμμα Καλλικράτης-Πρόταση για συνεργασία » 
Ο Δήμος Αιανής είναι ένας από τους οκτώ ιστορικούς Δήμους της χώρας μας, που αναγνωρίστηκαν από την πολιτεία το 1992. Με το προεδρικό διάταγμα 269/28-08-1992 (ΦΕΚ 143 Τεύχος Α΄) η τότε κοινότητα Αιανής αναγνωρίστηκε ως Δήμος «για λόγους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας». Κατά συνέπεια μας συνδέει τουλάχιστον ένας λόγος, αυτός της ιστορικότητας των περιοχών μας. 
Από το 1999 η Αιανή αποτελεί την έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Αιανής και σε αυτόν συμμετέχουν άλλα έξι τοπικά διαμερίσματα με συνολικό πληθυσμό 3.850 κατοίκους. Η ιστορικότητα της Αιανής σας είναι γνωστή. Περιορίζομαι μόνο να σημειώσω τα εξής: 
«Η Αιανή, «πόλις Μακεδονίας», ήταν κατά την αρχαιότητα πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελιμιώτιδας, το οποίο με τα υπόλοιπα ελληνικά βασίλεια (Ορεστίδας, Εορδαίας, Τυμφαίας, Λυγκηστίδας, Πελαγονίας, Δερριόπου) αποτελούσαν την Άνω Μακεδονία των αρχαίων και είχε βασιλείς που αναφέρονται από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη και τον Ξενοφώντα. Η Αιανή (ετυμολογικά: πόλη αιώνια, απέραντη), ως πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας ή Ελιμιώτιδας, αποτέλεσε για πολλούς αιώνες το σπουδαιότερο οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Άνω Μακεδονίας. Η πόλη, όπως φαίνεται από τα ευρήματα των ανασκαφών της τελευταίας εικοσαετίας, συμμετέχει ενεργά, παράλληλα με τις πόλεις της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, στην άνθηση του ελληνικού κόσμου που ξεκινά από τα αρχαϊκά χρόνια, κορυφώνεται στα κλασικά και εξαπλώνεται σε ολόκληρο το γνωστό κόσμο κατά την ελληνιστική περίοδο. Ο βασιλικός οίκος της είχε πάντοτε στενές σχέσεις και συνεχείς επαφές με το βασιλικό οίκο των Τημενιδών της κάτω Μακεδονίας (Αιγές και Πέλλα), που μαρτυρούνται συχνά στα κείμενα των αρχαίων ιστορικών Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στους αρχαιολογικούς χώρους της Αιανής και γενικότερα η φροντίδα για όλο τον Νομό Κοζάνης άρχισε το 1983 και συνεχίζεται χωρίς διακοπή από την Λ΄ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων. Από την αρχή διαπιστώθηκε ότι η σημασία της Αιανής έγκειται στην πρωιμότητα και διαχρονικότητα των ευρημάτων της, μνημεία ενός λαμπρού πολιτισμού από τα προϊστορικά ως τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Συμπερασματικά η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι οι αρχαιότητες της Αιανής αποτελούν τις σημαντικότερες μαρτυρίες της διαχρονίας του μακεδονικού ελληνισμού. 
Η Άνω Μακεδονία άρχισε να γίνεται γνωστή στον επιστημονικό κόσμο και στο ευρύ κοινό μετά τις ανασκαφές και την έρευνα, που άρχισαν από το 1983 στην Αιανή. Η κοινωνία της Αιανής -Κοινοτικές , Δημοτικές Αρχές και πολίτες - αγκάλιασαν και στήριξαν το έργο της Λ΄ Εφορείας της οποίας η Αιανή αποτελεί έδρα. Οι εξελίξεις έφεραν γρήγορα θετικά αποτελέσματα. Στην Αιανή κατασκευάστηκε -θεμελιώθηκε το 1992- και λειτουργεί Αρχαιολογικό Μουσείο, που αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο ερευνητικό ίδρυμα πανελλήνιας σημασίας και εμβέλειας. Το κτηριακό συγκρότημα έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. με τον εκθεσιακό χώρο (1000 τ.μ. περίπου) στον πρώτο όροφο και το ισόγειο, που περιλαμβάνει αποθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες ως προς την ασφάλεια και αντιμετώπιση φθοράς από κλιματικές συνθήκες, εργαστήρια πληρέστατα οργανωμένα και εξοπλισμένα, γραφεία, βιβλιοθήκη, σχεδιαστήριο, αποθήκη εργαλείων-ξυλουργείο, ξενώνα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα οπτικοαουστικά μέσα, στην οποία, εκτός των άλλων, λειτουργούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αιανής που είχαν αρχίσει από το 1988 οργανωμένα πλέον σε 15 θεματικές ενότητες. Το Μουσείο λειτουργεί ως επισκέψιμο από το 2001 και προσκαλέσαμε τον Πρωθυπουργό να το εγκαινιάσει εντός του τρέχοντος έτους 2010» 
Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Από τον Δήμαρχο του Δίου & τα μέσα ενημέρωσης πληροφορήθηκα την ενιαία θέση σας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και το Πρόγραμμα Καλλικράτης και ειλικρινά σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να συντονιστείτε για να την προβάλλετε και να πείσετε την πολιτεία για το δίκαιο του αιτήματος, ώστε να παραμείνουν στον αυτοδιοικητικό χάρτη οι ιστορικοί σας δήμοι με τις συγκεκριμένες ονομασίες. Είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια σας. 
Η θέση του Δήμου Αιανής συμπίπτει με τις δικές σας θέσεις. Ίδια τα επιχειρήματα. Τη θέση αυτή έχουμε προβάλλει εδώ και τρία χρόνια με κάθε τρόπο και έχει γνωστοποιηθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα και πρόσωπο. Τα συλλογικά όργανα και οι τοπικές κοινωνίες των χωριών μας είναι σύμφωνες και στηρίζουν την προσπάθεια μας, ώστε και εμείς να πείσουμε την πολιτεία ότι είναι, εκτός των άλλων και εθνικά συμφέρον να διατηρήσει στον αυτοδιοικητικό χάρτη τον ιστορικό μας Δήμο. 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι τέσσερις ιστορικοί μας δήμοι αγωνίζονται για τον ίδιο κοινό στόχο. Και τον στόχο αυτό θα τον επιτύχουμε όλοι καλύτερα αν τον υπηρετήσουμε από κοινού. Σας προτείνουμε λοιπόν αντί για μέτωπο του «τριγώνου», να «σχηματίσουμε» το άτυπο μέτωπο του «τετραγώνου» Αιανής, Βεργίνας, Δίου & Πέλλας και να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας. Είμαστε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε σε ενδεχόμενη πρόσκληση σας για συναντήσεις στις έδρες σας και στην έκδοση ενός νέου κοινού ψηφίσματος.. Ακόμα αν συμφωνείτε το συντομότερο δυνατό μπορούμε να συναντηθούμε στην Αιανή. 
Με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί το Δήμο μας , μετά από πρόσκληση μας, ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Είναι μια ευκαιρία και σας προσκαλώ να επισκεφθείτε την Αιανή. 
Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας. 
Ο Δήμαρχος 
Γεώργιος Ν. Τζέλλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Αιανή, πόλη αιώνια απέραντη. Αυτά είναι τα ωραία.

Το Προφίλ μας