Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Πανηγύρισε στο Βελβεντό, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, το ι. Εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Πανηγύρισε λειτουργικά (8-10-2024) στους πρόποδες των Πιερίων, με τη συμμετοχή πολλών πιστών (πολλοί Θωμάδες και γονείς Θωμάδων στη Θεία Λειτουργία - φως, χαρά και αγαλλίαση στα πρόσωπα όλων) το Εξωκλήσι του Αγίου Θωμά Βελβεντού.

 

Η γιορτή: Η μνήμη του αγίου Αποστόλου Θωμά είναι στις 6 Οκτωβρίου. Η Κυριακή του Θωμά, η μετά το Πάσχα, είναι η ανάμνηση της ψηλάφησης και της ομολογίας του Θωμά ‘’ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’ για τον αναστημένο Χριστό.

 

Οι Ακολουθίες: Τις Ακολουθίες (Αγιασμό, Όρθρο, Θεία Λειτουργία, Ευχή κολλύβων εορταζόμενου Αγίου) τέλεσαν οι πατέρες: Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., ο οποίος μετέφερε στο εκκλησίασμα την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και κήρυξε. Οικον. Νικόλαος Κανταρτζής εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων. Οικον. Λάζαρος Βασδέκης εφημέριος Λευκάρων, Νεράιδας και του ιερού Μητροπολιτικού Εξωκλησιού Άγιος Βαραδάτος. Πρεσβ. Κωνσταντίνος Παραλής εφημέριος Καστανιάς και Λάβας.

 

Οι ψάλτες: Στο αναλόγιο (τους επαινώ και προσκαλώ νέους-νέες στην εκμάθηση της Εκκλησιαστικής (Βυζαντινής) μουσικής για τη στελέχωση των αναλογίων των Ενοριών μας) έψαλαν πολύ όμορφα, με ισοκρατήματα, μελωδικά και εν χορώ οι καλλίφωνοι ψάλτες μας: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Αριστείδης Σταμάτης, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, Βασίλης Καρανώτας, Δημήτριος Τσιαμής. 

 

Οι ευχαριστίες: Στο Δήμο Βελβεντού για την παραχώρηση μηχανημάτων καθαριότητας και του συνεργείου του Δήμου για τον εξωραϊσμό του προαυλίου του Εξωκλησιού. Στους άνδρες, Γιάννη Β. Τζινίκο, Γιώργο Γκουλιώτη, Αργύρη Στ. Τέτο, Νίκο Στεργίου, Γιάννη Ζανδέ, Ζήνο Τσιουρτσιούρη, Περικλή (Λάκη) Παπαγεωργίου, Δημήτριο Αγγέλη αντιδήμαρχο. Κρήτο Τηλέμαχο, Μαγκουρέτσιο Δημήτριο. Στις γυναίκες για την καθαριότητα του Ναού: Ερμιόνη Καρδάκου, Ευγενία Δουλδούρα, Μαριάνθη Μπιάλα, Χαρούλα Ματοπούλου, Ελένη Παπαγεωργίου, Ολυμπία Μπιάλα, Βάια Ταμπάκη. Στην (από Κοζάνη) Αλεξάνδρα Καραγιάννη για τα κόλλυβα εορταζόμενου Αγίου, εδέσματα, κλπ.    

 

Η ιστορία: Στις 7-10-2015, (σε ανάλογη ι. πανήγυρη) είχα γράψει και αναρτήσει στο διαδίκτυο  άρθρο. Από αυτό επαναφέρω-επανακοινοποιώ 3 παραγράφους:

 

‘’Η ιδέα και η πρωτοβουλία για την ανέγερση εξωκλησιού αφιερωμένου στον Άγιο Απόστολο Θωμά προστάτη των οικοδόμων, ανήκει στο ‘’Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Βελβεντού’’ έτους 2003. Το Δ.Σ. το αποτελούσαν οι: Παραλούκας Δημήτριος Πρόεδρος, Πολύζης Αντώνιος Αντιπρόεδρος και μέλη, Χατζηθαβώρης Αλέξανδρος, Μαλλούς Αργύριος, Μανώλας Βασίλειος, Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Τσιαπανίκας Γεώργιος.

 

Η πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. με τον τότε Μητροπολίτη Σεβ. κ. Αμβρόσιο έγινε το καλοκαίρι του 2003 στο αρχονταρίκι του ι. Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. Υποβλήθηκε το αίτημα από τον πρόεδρο των οικοδόμων Δημήτριο (Μήτσο) Παραλούκα, με την παράκληση του Δ.Σ., να προεδρεύει-εφημερεύει στο εξωκλήσι ο υπογραφόμενος. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και δόθηκε από τον Επίσκοπο η ευλογία.

 

Ο Αγιασμός θεμελίωσης του ι. εξωκλησιού έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο τον Ιούλιο του 2005. Την Επιτροπή θεμελίωσης του εξωκλησιού αποτελούσαν οι: Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Μαλλούς Αργύριος, Μαλλούς Θωμάς, Πουλιάνας Θωμάς και Γκαμπράνης Ιωάννης. Ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε για τη σημασία του Αγιασμού, για το ρόλο των ιερών εξωκλησιών και ανέθεσε την προεδρία του Εξωκλησιού στον προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού’’ (π. Κ.Ι.Κ. 7-10-2015).   

 

Η μνήμη: Δωρητές οικοπέδου (κεκοιμημένοι): Μαρία και Νικόλαος Καραγιάννη σύζυγοι. Επίτροποι Εξωκλησιού (κεκοιμημένοι): Πολύζης Αντώνιος, Χατζηθαβώρης Αλέξανδρος, Μαλλούς Αργύριος, Πουλιάνας Θωμάς, Γκαμπράνης Ιωάννης και Παπαγόρας Ιωάννης επίτροπος Αγίου Διονυσίου. Ψάλτες (κεκοιμημένοι): Κουτσιούκης Αθανάσιος. Πρεσβεύει (και) γι’ αυτούς ο άγιος Θωμάς. Αιωνία τους η μνήμη. 

 

‘’Απόστολε, άγιε Θωμά, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών’’ (Απολυτίκιον. Ήχος γ’).

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

9-10-2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας