Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Το δάσος του Σιδερά πρέπει να σωθεί

Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» παρουσία του επικεφαλής Χάρη Κουζιάκη παραβρέθηκε στην Γενική Συνέλευση κατοίκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20-10-2024 στον Σιδερά Κοζάνης με μοναδικό θέμα την επερχόμενη κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή.

Η ιδιομορφία του νέουαυτούφωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής έκτασης 1.435 στρεμμάτων, σε διάφορα σημεία της ΤΚ Σιδερών, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του έχειχωροθετηθεί σε δάσος βελανιδιάς το οποίοήταν χαρακτηρισμένο στους δασικούς χάρτες ως «Δ.Δ.»γεγονός που σημαίνει ότι ήτανανέκαθεν δάσος! Ο χαρακτήρας της έκτασης αυτής με την απόφαση 30/2020 της επιτροπής δασολογίου μετατράπηκε σε «δασικήέκταση»,δηλαδή σε χώροστον οποίο επιτρέπεται η  εγκατάσταση ΑΠΕ. Να σημειωθεί επίσης ότιη έκταση για το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκόπάρκοστο δάσοςέχει παραχωρηθεί με τίμημα 25 €/στρέμμα ετησίως από τηνΔημοτική Αρχή Μαλούτα-Μιχαηλίδη-Σημανδράκου από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020.

Η τοπική κοινωνία του Σιδερά όπως διαφάνηκεξεκάθαρα στην ΓενικήΣυνέλευση δεν είχε ιδέα για την συγκεκριμένη παραχώρηση αφού η σύμφωνηγνώμη του Προέδρου τηςκατατέθηκεμε το υπ΄αρ΄υπηρ. 3222/16-9-2020χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι κάτοικοι του χωριού.

Η θέση της Δημοτικής Κίνησης«Κοζάνη Τόπος να Ζεις» είναι ξεκάθαρη και σταθερή σχετικά με τις ΑΠΕ.Ήμασταν και είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, είμαστε αντίθετοι όμως στην  άναρχηεγκατάστασητους από την στιγμή που δεν τηρούνταιβασικοίόροι όπως επικαιροποιημένοχωροταξικόπλαίσιο, φέρουσαικανότητα των περιοχών που εγκαθίστανται ΑΠΕ και σύμφωνηγνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Οι προτάσεις μας όπως αυτές κατατέθηκαν στην ΓΣ από τον επικεφαλής Χάρη Κουζιάκηγια την αντίδραση που πρέπει να υπάρξει για την σωτηρία του Δάσους του Σιδερά είναι:

·         να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό και στο ΠεριφερειακοΣυμβούλιοέτσι ώστε να υπάρξει μια επικαιροποιημένηαπόφαση για το συγκεκριμένοφωτοβολταϊκόπάρκο πέρα από την τυπική στήριξη,

·         να ελεγχθεί το θέμανομικά για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες προσφυγής κατά της απόφασης της επιτροπής δασολογίου που αποχαρακτήρισε το δάσος,

·         να ασκηθούν ασφαλιστικά μέτρα σε περίπτωση έναρξης εργασιών κατασκευής και

·         να υπάρξει οργανωμένηαντίδραση της τοπικής κοινωνίας και αλληλέγγυων πολιτών, συλλόγων και φορέων με αγωνιστική παρουσία όπου και όποτεχρειαστεί.

Ως θετική εξέλιξη κρίνεται ηπρόθεση συμπαράστασης της Δημοτικής Αρχής στα αιτήματα των κατοίκων του Σιδερά. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί πως αυτό θα γίνει εφικτό όταν τρειςεν ενεργεία αντιδήμαρχοι και συγκεκριμένα οι κκ. Κ. Κουρού, Γ. Ιωαννίδης και Γ.Ευκολίδης έχουν υπερψηφίσει τις αποφάσεις παραχώρησης της δημοτικήςαυτήςέκτασης για την εγκατάστασηφωτοβολταϊκούπάρκου από το 2020. Ένα άλλο στοιχείο αμφισβήτησης των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής Κοκκαλιάρη είναι το γεγονός ότι ο ΑντιδήμαρχοςΤεχνικών Υπηρεσιών κ. Βόμβας έχει από τις 25-6-2024 εγκρίνει την διέλευσηκαλωδίου μεταφοράς ρεύματος από τα συγκεκριμέναυπό κατασκευή φωτοβολταϊκάμέσα από το χωριό του Σιδερά, αποδεχόμενος επομένως την κατασκευή τους, ενώ υπήρχεαρνητικήγνωμοδότηση της τοπικήςκοινότητας. Οιπράξειςαυτέςσίγουρα δεν συνάδουν με την επαναστατική γυμναστική που επέδειξανμέχρισήμερατα στελέχη της Δημοτικής Αρχής Κοκκαλιάρηγια το θέμα αυτό.

Το συγκεκριμένο δάσος πέρα από το τεράστιο περιβαλλοντικό του αποτύπωμα έχει και μεγάλη συναισθηματική αξία για τους κατοίκους του Σιδερά, επομένως η υπεράσπιση της βιωσιμότητας του είναι υποχρέωση πέραν των κατοίκων του χωριού και όλων των ενεργών πολιτών και της αυτοδιοίκησης του Δήμου Κοζάνης και στην προσπάθεια αυτή, η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» θα είναι όπως πάντα ενεργά παρούσα.

 

Κοζάνη 21/10/2024

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας