Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού, μετέχων στη Θεία Λειτουργία, ο δραστήριος και δημιουργικός ‘’Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος-Φανός ‘’Η Κόζιανη’’.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστας

Στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, σε μια ηλιόλουστη φθινοπωρινή ζεστή ημέρα, μετέχων στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής (20-10-2024) προσήλθε ο από την πόλη της Κοζάνης ‘’Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος-Φανός ‘’Η Κόζιανη’’.

 

Στον Εσπερινό του Σαββάτου (19-10-2024 μέλη του Συλλόγου έφεραν τα υλικά για τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Εδώ υπάρχει μία παράδοση. Όχι στατική. Ρέουσα. Που περνάει από γενιά σε γενιά. Η διαδικασία αυτή φανερώνει τη ‘’σχέση’’ των προσώπων με τα πράγματα, διαμορφωμένα μέσα από ένα ‘’ήθος’’, το ήθος αιώνων της Θείας Λατρείας της Εκκλησίας. Το ήθος του λαού μας. Το υπαρκτό ήθος του πολιτισμού μας, που το περιέχει και τον αναδεικνύει διαρκώς, τον μεταμορφώνει, τον κάνει βαθιά ανθρώπινο, τόσο που συναντά στο βάθος του το αρχέτυπό του, την αψεγάδιαστη ‘’εικόνα’’ του – δώρο μοναδικό και ανεκτίμητο του Τριαδικού Θεού.

 

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. ο οποίος μετέφερε στους πιστούς την ευλογία του Σεβασμ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και κήρυξε με άξονα το Ευαγγέλιο της Κυριακής. Έψαλαν στο αναλόγιο οι καλλίφωνοι (και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Σχολής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’ της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης) ψάλτες μας: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δήμητρα Κίτση.  

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία τα μέλη της ‘’Κόζιανης’’ φιλοξενήθηκαν από το Φιλόπτωχο και το Συμβούλιο του Αγίου Διονυσίου στο Αρχονταρίκι του Ναού. Καφέ, ντόπιας Κοζανίτικης κοπής και εδέσματα έφεραν τα μέλη του Συλλόγου από την Κοζάνη.

 

Πρόεδρος του ‘’Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου–Φανός, ‘’Η Κόζιανη’’ είναι ο Γρηγόρης Τζουμερκιώτης. Στην κουβέντα μαζί του, σημειώσαμε αυτά που μας είπε: ‘’Στο Σύλλογό μας λειτουργούν χορευτικά τμήματα ενηλίκων και παιδικά παρουσιάζοντας χορούς από τη Δυτική Μακεδονία και όλης της Ελλάδας σε διάφορα μέρη της χώρας και του εξωτερικού. Κάθε Απρίλιο ο Σύλλογος διοργανώνει φεστιβάλ παιδικών χορών γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα χορού με συμμετοχή 2.000 ατόμων από όλη την Ελλάδα. Διοργανώνει επίσης σεμινάρια παραδοσιακών χορών με διακεκριμένους δασκάλους. Συμμετέχει σε δρώμενα και φεστιβάλ λαογραφίας και παράδοσης. Τέλος παρουσιάζει το έθιμο του φανού τις απόκριες στηρίζοντας την παράδοση’’.

 

Μέλη της ‘’Κόζιανης’’ και παρούσες στη Θεία Λειτουργία και οι συμπατριώτισσές μας: Μαρία Βαρβούτη, Βασιλική Μ. Νατσιούλα, Ευανθία (Θούλα) Γηραλέα. 

 

Από το Απολυτίκιο της Κυριακής: Ο Χριστός, ο οποίος ‘’εξ ύψους κατήλθεν’’, υπέστη σταυρικό θάνατο και τριήμερη ταφή ‘’ίνα ημάς ελευθερώση των παθών’’, είναι για εμάς (και για όλους τους ανθρώπους) ‘’η ζωή και η ανάστασις’’ και για τούτο, Τον δοξάζουμε ακατάπαυστα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος. 22-10-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας