Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στις τηλεθερμάνσεις: Όταν η εξαθλίωση του λαού, βαφτίζεται «σωτηρία»

Η λύση «πακέτο» για τις τηλεθερμάνσεις, στην οποία ανακοινώθηκε ότι καταλήγουν κυβέρνηση, ΔΕΗ Α.Ε., περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου έρχεται να θωρακίσει την κερδοφορία της ΔΕΗ Α.Ε. σε βάρος των κατοίκων της περιοχής και συνολικά του λαού.

 

-        Προβλέπει σε πρώτη φάση, μέχρι το κλείσιμο των ΑΗΣ,αυξήσειςγια τους καταναλωτέςτουλάχιστον 35% στην Κοζάνη και 70-80% στην Πτολεμαΐδα, με τάση για μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς θα εξαρτάταικαι από το εμπόριο ρύπων. Μετά το κλείσιμο των ΑΗΣ οι τιμές θα εκτιναχθούν περαιτέρω.

-        Επιδοτεί σκανδαλωδώς την ΔΕΗ Α.Ε. για τα δήθεν χρέη των τηλεθερμάνσεων, τα οποία δημιούργησε η ίδια για τον εαυτό της, με την επιλογή των ηλεκτρολέβητων για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Τα 2/3 των χρεών της ΔΕΤΗΠ(107 εκατομμυρίων ευρώ) θα πληρωθούν από διάφορα ταμεία (Τοπικός πόρος, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ ) λεφτά από τον ιδρώτα του λαού που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για έργα και τις λαϊκές ανάγκες.

-        «Σφραγίζει» το κλείσιμο της Πτολεμαΐδας 5 τον Μάιο του 2026 παρά τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ για λειτουργία μέχρι και το 2028.

-        Απαιτεί από τις τηλεθερμάνσεις τα επόμενα χρόνια να έχουν θετικούς ισολογισμούς για να συνεχίσει την παροχή θερμικής ενέργειας, προϊδεάζοντας για νέες αυξήσεις στην τιμή, πιο επιθετική εισπρακτική πολιτική και συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε ΔΕΤΗΠ, ΔΕΥΑΚ, ΔΕΤΕΠΑ.

 

Αυτά και άλλα προβλέπει η λεγόμενη «πετυχημένη συμφωνία πακέτο» για την οποία πανηγυρίζει ο περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι της περιοχής. Όσοι ευθύνονται για το σημείο που φτάσαμε, όσοι στήριξαν την στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης, της εμπορευματοποίησης της θέρμανσης μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις, έρχονται τώρα ως «σωτήρες» να προτείνουν ένα σχέδιο στήριξης της ΔΕΗ Α.Ε.σε βάρος του λαού.

Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι ο λαόςδεν έχει να περιμένει τίποτα από τους εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση που είναι ταγμένοι με την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ρόλος τους είναι να κάνουν πιο «εύπεπτη» την αντιλαϊκή πολιτική, να την βαφτίζουν σωτηρία.

Ο λαός της περιοχής δεν χρωστάει σε κανέναν.Αφού ξεζούμισαν το υπέδαφος και τους εργαζόμενους της περιοχής, τώρα απολαμβάνουν ζεστό κρατικό χρήμα και τεράστια κερδοφορία.

Δεν πρέπει να αποδεχτεί κανένα «χρέος» που δεν είναι δικό του. Είναι χρέος όλων αυτών που για να αυγατίζουν τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και άλλων πράσινων αρπακτικών, έκλεισαν και κλείνουν ΑΗΣ και Ορυχεία, εκτινάσσοντας τις τιμές του ρεύματος και της θέρμανσης.

Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να μπουν στο προσκήνιο.Να απαιτήσουν απόκυβέρνηση, ΔΕΗ Α.Ε, Περιφέρεια και Δήμους να βρουν λύση με μηδενική αύξηση.

 

Μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στο νέο χτύπημα στο εισόδημα του, να μην αναγνωρίσει κανένα χρέος, να μην δεχτεί ούτε ευρώαύξηση.

Να μπουν στον προσανατολισμό του αγώνα οι μεγάλες δυνατότητες που έχει η επιστήμη και η τεχνολογία να εξασφαλίσει φθηνή και απρόσκοπτη ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση το 2024,με ένα ενεργειακό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας